Bliv klar til EM

Alt Du Skal Vide Om EM 2024 Grupperne og Holdene

Reading time: 14 min

Velkommen fodboldentusiaster, -beundrere og -fans! Nedtællingen til EM 2024 er begyndt, og Unisport er klar til at guide dig og gøre dig til ekspert i de forskellige grupper og hold. Spænd selen, mens vi dykker ned i detaljerne om alle grupperne og hvert hold, der deltager ved EM 2024.

Hurtigt overblik over EM 2024 Grupperne

Ved EM 2024 er der seks grupper med fire hold i hver gruppe - det betyder, at vi har 24 hold, der kæmper om EM-trofæet. De to bedste lande i hver af de seks grupper kvalificerer sig til ottendedelsfinalen. De fire bedste tredjeplads-hold kvalificerer sig også til ottendedelsfinalen. Derefter er det knockout-runder, hvor hver kamp er "Vind, eller forsvind!", som vi også kender det fra Champions League.

  • De seks grupper er som følger:
  • Gruppe A: Tyskland, Skotland, Ungarn, Schweiz
  • Gruppe B: Spanien, Kroatien, Italien, Albanien
  • Gruppe C: Slovenien, Danmark, Serbien, England
  • Gruppe D: Polen, Holland, Østrig, Frankrig
  • Gruppe E: Belgien, Slovakiet, Rumænien, Ukraine
  • Gruppe F: Tyrkiet, Georgien, Portugal, Tjekkiet

Gruppe A, B og C er alle fyldt med hold, der har sikret deres billet til EM 2024 via EM-kvalifikationen. Dog er Gruppe D, E og F en blanding af hold fra EM-kvalifikationen og EM-playoff-turneringen, hvor Polen, Ukraine og Georgien sikrede sig deres plads til EM 2024.

Lad os dykke ned i hver af grupperne og holdene nedenfor.

Gruppe A - EM 2024

EM 2024's Gruppe A inkluderer Tyskland, Skotland, Ungarn og Schweiz.


Tyskland

Tyskland er værter for EM 2024, og derfor kvalificerede de sig automatisk til turneringen - og de får også lov til at indlede turneringen den 14. juni mod Skotland. Tyskland har ikke været i deres bedste form i de senere år, som det senest blev illustreret af deres exit i gruppespillet i Qatar i 2022. Derfor har de meget at hævne sig på ved dette EM - og findes der en bedre måde at gøre det på end på hjemmebane? Vi er sikre på, at spillere som İlkay Gündoğan og Manuel Neuer vil gøre alt, hvad de kan - især sidstnævnte, da dette sandsynligvis er den legendariske målmands sidste chance for at vinde EM.

Stjernespillere: Jamal Musiala, Kai Havertz og Leroy Sané.

Find din næste Tyskland trøje her.


Skotland

Skotland sikrede sig deres billet til EM 2024 på komfortabel vis, da de viste imponerende form under kvalifikationen ved at besejre Spanien én gang og kun lide ét nederlag - også til Spanien. Manchester United-spilleren Scott McTominay var en stor målscorer for det skotske hold og formåede at finde netmaskerne 7 gange, hvilket førte til en 5. plads på topscorer-listen bag navne som Kane, Mbappé, Ronaldo og Lukaku. Derfor ser vi frem til at se, om det skotske hold denne sommer kan slå deres hidtil bedste præstation ved et EM og avancere fra gruppespillet for første gang.

Stjernespillere: Andy Robertson, Scott McTominay og John McGinn.

Find dine EM landsholdstrøjer her.


Ungarn

Ungarn er også et hold, du bør holde øje med, da de vandt deres kvalifikationsgruppe på overbevisende vis med 5 sejre, 3 uafgjorte og 0 nederlag. Men for at være fair og helt ærlig - så var det ikke den sværeste gruppe i kvalifikationsfasen. Alligevel skulle kampene stadig vindes, og her er de - klar til at gentage deres præstation fra EM 2016, hvor de faktisk vandt deres gruppe foran et hold som Portugal (som jo senere endte som vindere af EM 2016). Læg dertil, at Ungarn nu har nogle meget interessante spillere, såsom deres kaptajn Dominik Szoboszlai fra Liverpool, og dette hold kunne let skabe overraskelser denne sommer.

Stjernespillere: Dominik Szoboszlai, Milos Kerkez og Willi Orbán.

Find din Ungarn trøje lige her.


Schweiz

Schweiz har deres sjette EM-deltagelse foran sig denne sommer, og forhåbentlig kan de fortsætte deres præstationer fra EM 2020 (som blev spillet i 2021). Dengang satte de en ny rekord for avancement af et schweizisk hold ved EM, da de blev slået ud i kvartfinalen af Spanien. Hvis tingene går op, kan de faktisk måske møde Spanien igen allerede i ottendedelsfinalen ved årets EM og få hævn fra 2021. Men det kræver en god præstation fra Schweiz for at avancere fra denne spændende Gruppe A - måske kan Schweiz' kaptajn Granit Xhaka inspirere sine holdkammerater efter den ekstraordinære sæson, han har haft med Bayer Leverkusen.

Stjernespillere: Granit Xhaka, Manuel Akanji og Noah Okafor.

Køb Schweiz' landsholdstrøjer i dag.

Gruppe B - EM 2024

EM 2024's Gruppe B inkluderer Spanien, Kroatien, Italien og Albanien.


Spanien

Det er nu mere end et årti siden, Spanien sidst vandt EM tilbage i 2012. På det tidspunkt var navnene Andres Iniesta, Xavi Hernandez og Sergio Ramos. Selvom den sidste af de tre førnævnte amigos potentielt kunne blive udtaget til EM 2024, befinder det spanske hold sig i en slags overgangsfase, hvor man forsøger at finde de nye bærende kræfter, der kan føre dem ind i en ny æra og tilbage i toppen er landsholdsfodbold. Og misforstå nu ikke dette - der er masser af talent på det spanske hold, hvilket deres semifinaleplads ved EM 2020 (spillet i 2021) viste. Men mange af spillerne er stadig unge, og har masser af potentiale og udvikling foran sig - tænk bare på en spiller som Lamine Yamal. Måske han og de andre unge allerede kan gøre noget spektakulært i år?

Stjernespillere: Rodri, Pedri og Morata.

Find Spaniens hjemme- og udebanetrøje her.


Kroatien

Kroatien har vundet mange hjerter i fodboldverdenen i de senere år. Siden deres finaleplads i Rusland i 2018 har de været betragtet som et tophold inden for landsholdsfodbolden. Udover at vinde sølvmedaljen i 2018 lykkedes det dem også at vinde bronze i Qatar i 2022. Men hvis man lige kigger ordentligt efter, så har Kroatien faktisk ikke klaret sig så godt ved EM-slutrunderne. Selvom de har kvalificeret sig til EM seks gange i træk nu, er Kroatien aldrig nået længere end kvartfinalerne - og sidste gang, de nåede kvartfinalerne, var i 2008. Med alderen på nogle af deres nøglespillere i tankerne kan denne sommer måske være sidste chance (for nu), hvor Kroaterne har en god chance for at vinde medaljer ved et EM.

Stjernespillere: Luka Modric, Joske Gvardiol og Mateo Kovacic.

Få din Kroatien landsholdstrøje her.


Italien

Europas regerende mestre er tilbage for at forsvare deres titel. Efter ikke at have deltaget ved slutrunden i Qatar i 2022 har det italienske hold stor sult til årets EM. Med mange af nøglespillerne midt i 20'erne kan dette italienske hold være værd at holde øje med. Ikke kun i år, men også ved de kommende slutrunder i de næste mange år. I år betragtes de dog ikke som nogle af de største favoritter til at vinde det hele - men hey, hvem troede det tilbage i 2021, og hvad skete der der? Alt vi siger er.. Alt er muligt!

Stjernespillere: Nicoló Barella, Gianluigi Donnarumma og Federico Chiesa.

Shop dine Italien fodboldtrøjer lige her.


Albanien

Albanien må have tænkt "Åh nej!", da de så lodtrækningen til EM grupperne. Vi forventer altså ikke, at Albanien vil avancere fra denne gruppe - ikke engang via en af tredjepladserne. Men... Det er jo fodbold, bolden er rund og alt det dér! Og hvis du ser på kvalifikationen til EM, vandt Albanien faktisk deres gruppe foran hold som Polen og Tjekkiet. Så dette Albanien-hold skal ikke undervurderes, selvom Gruppe B kaldes "Dødens gruppe" på grund af de andre tre storhold. Hvis Albanien når videre, vil det være første gang nogensinde, at de formår at avancere fra gruppespillet ved en EM-turnering. Hvilket under det ville være, at gøre lige netop i år med den her gruppe!

Stjernespillere: Armando Broja, Kristjan Asllani og Berat Djimsiti.

Få fat i den Albanske landsholdstrøje her.

Gruppe C - EM 2024

EM 2024's Gruppe C inkluderer Slovenien, Danmark, Serbien og England.


Slovenien

Dette er kun anden gang Slovenien har kvalificeret sig til EM (som 'Slovenien'), og det er første gang siden år 2000. Dengang blev EM afholdt i Belgien og Holland, og Slovenien gik ikke videre fra gruppespillet efter 2 uafgjorte og 1 nederlag. Derfor har det slovenske hold stadig deres første sejr til gode ved et europamesterskab - og måske kommer den sejr i år? De imponerende i EM-kvalifikationen, hvor de, ligesom i denne gruppe, konkurrerede mod Danmark. Så måske kan de fortsætte deres fine form og avancere fra Gruppe C?

Stjernespillere: Jan Oblak, Benjamin Šeško og Jaka Bijol.

Find dit EM fodboldudstyr her.


Danmark

Danmark var manges yndlingshold ved det sidste EM (ikke kun blandt det danske folk), hvor de formåede at nå helt til semifinalen efter en uvirkelig start på turneringen. Dengang tabte danskerne til England i semifinalen, så det danske hold må have en stor hævntørst, når de skal møde England igen i denne gruppe. Siden EM 2020 (spillet i 2021) har Danmark været lidt af en underdog i mange eksperters øjne og forventningerne hos det danske folk har næsten været, at herrelandsholdet skulle gå hele vejen og vinde trofæer. Men siden slutrunden i Qatar i 2022, hvor danskerne blev slået ud i gruppespillet, har danskerne har ikke vist samme fantastiske form som de gjorde tilbage i sommeren 2021. Endnu engang må 'hævn' være overskriften, der fylder danskernes hoveder, når de går ind på banen ved EM 2024. Og forhåbentligt de kan skabe samme stemning i de danske byer, gader og hjem, som de gjorde i sommeren 2021!

Stjernespillere: Christian Eriksen, Rasmus Højlund og Andreas Christensen.

Køb din Danmark hjemme- eller udebanetrøje her.


Serbien

Serbien deltager for første gang nogensinde (som 'Serbien') ved sommerens EM-turnering efter at have sikret sig en plads gennem EM-kvalifikationen. Derfor er der ikke meget at berette om i forhold til tidligere præstationer, og der vil sandsynligvis heller ikke være alt for høje forventninger til det serbiske hold, da de ikke har noget at leve op til fra fortiden. Og deres kvalifikation var heller ikke noget vanvittigt, der fik ens øjne til at spærre op - så vi kan ikke opbygge forventninger på baggrund af det heller. Men… Når man ser på det serbiske hold, kan man godt sætte sit håb og forventninger lidt op, da de har nogle virkelig gode spillere. Så vi er ikke klar til at afskrive dem lige foreløbig!

Stjernespillere: Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić og Dušan Vlahović.

Køb din Serbien landsholdstrøje lige her.


England

Hvis vi kunne tale om hævn i Danmarks situation - så må vi bestemt også tale om hævn, når vi fokuserer på England. Det engelske hold må være sultne efter hævn, efter de tabte finalen på hjemmebane ved det sidste EM. Og hvis du ser på det engelske hold, er det ikke mærkeligt, at de betragtes som en af favoritterne til at vinde det hele denne sommer! Vi kunne nævne spillere som Bellingham, Foden, Saka, Kane, Rice, Stones og Rashford - og det vanvittige er, at England nåede finalen ved EM 2020 (spillet i 2021) uden at en spiller som Bellingham spillede nogen vigtig rolle. Så hvad kan de ikke nå i år?

Stjernespillere: Harry Kane, Jude Bellingham og Phil Foden.

Få fingrene i den England landsholdstrøje nu.

Gruppe D - EM 2024

EM 2024's Gruppe D inkluderer Polen, Holland, Østrig og Frankrig.


Polen

Polen er et af de tre hold, der sikrede sin plads ved EM 2024 via playoff-turneringen, der blev afholdt i marts 2024. Polen besejrede Estland og Wales (i en spændende straffesparkskonkurrence) for pladsen ved EM 2024 og er derfor klar til deres femte deltagelse ved EM i streg - hvilket er ret godt gået af den lille nation. Deres bedste præstation ved EM hidtil er at nå kvartfinalerne, hvilket var tilbage i 2016. Ved EM 2020 (spillet i 2021) formåede Polen kun at få 1 point - vi antager, at de forventer flere point denne gang!

Stjernespillere: Robert Lewandowski, Wojciech Szczęsny og Piotr Zieliński.

Polen landsholdstrøjer i dag.


Holland

Holland er normalt en af favoritterne, når vi taler om, hvem der er i stand til at vinde EM. Men det er faktisk 16 år siden, det hollandske hold sidst nåede bare kvartfinalerne ved EM - så det hollandske hold håber nok på at komme tilbage på sporet denne sommer. Når man ser på truppen - ud over de nøglespillere, der er nævnt nedenfor - har de en af verdens mest hypede talenter i Xavi Simons, den tidligere Golden Boy-vinder Matthijs de Ligt og en nu erfaren spiller i Memphis Depay. Derfor ser truppen stærk ud og har en god balance mellem unge og erfarne spillere - så det vil ikke være alt for tosset at forvente, at de når mindst kvartfinalerne i år, vel? Men om de formår at klare det? Det vil kun tiden vise...

Stjernespillere: Virgil van Dijk, Frenkie De Jong og Cody Gakpo.

Find Holland trøjer her.


Østrig

Østrig vil sandsynligvis dyste med Polen om 3.-pladsen i denne gruppe - og satse på, at deres antal point er nok til at nå videre til ottendedelsfinalen. Ottendedelsfinalen er faktisk Østrigs bedste præstation hidtil ved et EM, og det skete ved sidste EM, der som nævnt før blev spillet i 2021. Her blev Østrig slået ud af Italien, de senere vindere af EM 2020. Desværre for Østrig vil de sandsynligvis spille uden deres største stjerne, David Alaba, da han forventes at vende tilbage fra skade på den anden side af sommeren. Så det bliver interessant at se, hvordan de håndterer det?

Stjernespillere: Konraid Laimer. Marcel Sabitzer og Xaver Schlager.

Køb Østrigs landsholdstrøjer nu.


Frankrig

En af de største favoritter til at løfte EM-trofæet den 14. juli i Berlin må være Frankrig - altså er de ikke altid favoritter? Sølvmedaljevindere i Qatar i 2022, guldmedaljevindere i Rusland i 2018 og sølvmedaljevindere på hjemmebane ved EM 2016 - behøver vi at sige mere? Hmm, tjo, så kan vi sige, at de nok også har en sult for at gøre det godt igen fra sidste EM, hvor de kun nåede ottendedelsfinalen. Selvom franskmændene er i en slags transformationsperiode, da nogle af nøglespillerne fra tidligere succeser ikke længere er med på holdet (såsom N'Golo Kante, Paul Pogba og Raphael Varane) - så forventer vi, at Frankrig vil være med til det sidste, når de afgørende faser indtræffer.

Stjernespillere: Kylian Mbappé, Antoine Griezmann og Eduardo Camavinga.

Køb din Frankrig hjemme- eller udebanetrøje lige her.

Gruppe E - EM 2024

EM 2024's Gruppe E inkluderer Belgien, Slovakiet, Rumænien og Ukraine.


Belgien

Selvom størstedelen af Belgiens gyldne generation ikke spiller på samme niveau som tidligere (eller måske ikke engang spiller på landsholdet længere), formåede det belgiske hold stadig at kvalificere sig til EM 2024 på overbevisende vis, da de ikke tabte en eneste kamp i kvalifikationen. Og nu er de endt i det, som de fleste mener, er den svageste gruppe - så Belgien er et hold, vi forventer at se i knockout-fasen af EM 2024. Men hvor langt kan de nå? Hmmm, efter at have nået kvartfinalerne ved de seneste to EM-slutrunder, betragtes Belgien som en outsider til sommerens EM 2024. Og med et mindre pres på holdet sammenlignet med årene med den gyldne generation, kan det være værd at holde øje med Belgien lige netop denne sommer. Måske de går lidt under radaren, og løber med det hele til sidst?

Stjernespillere: Kevin de Bruyne, Jérémy Doku og Romelu Lukaku.

Shop dine Belgien landsholdstrøjer nu.


Slovakiet

Med den tredje kvalifikation i træk begynder Slovakiet at blive et velkendt ansigt ved EM. Før 2016 havde Slovakiet aldrig deltaget i EM (som 'Slovakiet') - og denne gang kvalificerede de sig direkte via kvalifikationsfasen, hvor de kun tabte til Portugal. Slovakiet indkasserede faktisk kun 8 mål i løbet af 10 kampe - så dette slovakiske hold kan også glide lidt under radaren, men pludselig være en del af de afgørende faser. Som nævnt ovenfor er dette sandsynligvis den svageste gruppe ved EM 2024 - så hvem ved, hvad der er muligt?

Stjernespillere: Milan Skriniar, Dávid Hancko og Stanislav Lobotka.

EM fodboldtrøjer her.


Rumænien

Rumænien er måske ikke på favoritlisten, eller endda på listen over outsidere, men... Det rumænske hold sikrede sin billet til EM 2024 på overbevisende vis, da de endte øverst i deres kvalifikationsgruppe uden at tabe én eneste kamp - foran et land som Schweiz. Rumænerne ved, ligesom slovakerne, hvordan man forsvarer sig, da de kun indkasserede 5 mål i 10 kampe i kvalifikationsfasen. Rumæniens hidtil bedste præstation ved EM er at nå kvartfinalerne tilbage i 2000 (dengang var der ikke nogen ottendedelsfinale - så man avancerede direkte fra gruppen til kvartfinalerne). Ved sidste EM var Rumænien ikke kvalificeret - så det er svært at vide, hvad vi kan forvente. Men så kan de vel kun overraske os, hvilket også er lidt fedt, ikke sandt?

Stjernespillere: Radu Drăgușin, Nicolae Stanciu og Darius Olaru.

Find Unisports EM sortiment her.


Ukraine

Ukraine var det andet hold, der kvalificerede sig til EM 2024 via playoff-turneringen i marts 2024 - selvom de var meget tæt på at sikre sig billet via den normale kvalifikation. I kvalifikationen endte de nemlig med det samme antal point som Italien. Men Italien havde vundet den første kamp mod Ukraine, og så endte den anden kamp mellem de to hold uafgjort - hvilket betød, at Ukraine i stedet skulle finde deres billet via playoff-turneringen. Her vandt ukrainerne begge kampe med en score på 2-1, først mod Bosnien-Hercegovina og senere mod Island - og nu er de klar til deres fjerde deltagelse ved EM i streg. Sidste gang nåede de kvartfinalerne - men hvor langt vil de gå denne gang? Det vil tiden vise!

Stjernespillere: Oleksandr Zinchenko, Mykhaylo Mudryk og Artem Dovbyk.

Udforsk Unisports store EM shop her.

Gruppe F - EM 2024

EM 2024's Gruppe F inkluderer Tyrkiet, Georgien, Portugal og Tjekkiet.


Tyrkiet

Tyrkiet har ikke været lige så succesrige i de senere år, som de var tilbage i 2008, hvor de nåede semifinalen ved EM i Østrig og Schweiz. De er kun nået til gruppespillet ved de seneste to EM-slutrunder. Men denne sommer kan de måske avancere til knockout-fasen, da de er i storform fra deres kvalifikationsgruppe. Her endte Tyrkiet nemlig øverst foran hold som Kroatien og Wales. Og med nye interessante stortalenter som Kenan Yıldız fra Juventus og Arda Güler fra Real Madrid, ser vi meget frem til at se, hvordan Tyrkiet klarer sig ved EM 2024.

Stjernespillere: Hakan Çalhanoğlu, Orkun Kökçü og Enes Ünal.

Shop dine Tyrkiet trøjer her.


Georgien

Georgien har for første gang nogensinde kvalificeret sig til europamesterskaberne, da de formåede at sikre sig en plads via playoff-turneringen i marts 2024. Først formåede de at besejre Luxembourg 2-0, og derefter duellerede de med Grækenland om pladsen ved EM 2024 i en nervepirrende kamp, der endte med straffesparkskonkurrence. Det georgiske hold er måske ikke fyldt med stjerner, men de har nogle interessante navne at holde øje med - især den såkaldte 'Kvaradona' fra Napoli. Det bliver utrolig interessant at se, hvordan Georgien klarer sig ved deres første EM nogensinde. Vi glæder os i hvert fald!

Stjernespillere: Khvicha Kvaratskhelia, Giorgi Mamardashvili og Georges Mikautadze.

Shop EM fodboldtrøjer her.


Portugal

Portugal er en af de største favoritter til at vinde EM denne sommer, ligesom de gjorde det i 2016. Ikke kun har de en utrolig trup med superstjerner som Rúben Dias, Rafael Leão og João Félix, et par mere erfarne spillere som Pepe og João Cancelo, og unge talenter som João Neves, Nuno Mendes og Gonçalo Ramos - de formåede også at vinde alle 10 kampe i kvalifikationsfasen med en målforskel på +34. Når man ser på Gruppe F ved EM 2024, er det ikke helt vanvittigt at foreslå, at de måske går ubesejret gennem denne gruppe også. Disse spillere og deres vilde EM-kvalifikation er grundene til, at folk sætter Portugal i toppen af deres favoritliste - og vi forstår godt hvorfor!

Stjernespillere: Bernardo Silva, Bruno Fernandes og Cristiano Ronaldo.

Shop Portugal hjemme- og udebanetrøjer nu.


Tjekkiet

Tjekkiet er som altid at finde ved EM, da dette er deres ottende gang i træk ved europamesterskabet. Selvom de ikke har lige så store stjerner som de plejede at have - lad os bruge et øjeblik på at tænke tilbage på spillere som Pavel Nedvěd, Petr Čech og Tomáš Rosický - så formår Tjekkiet stadig at kvalificere sig gang på gang. Denne gang kvalificerede de sig sammen med Albanien foran Polen. Ved EM 2020 (spillet i 2021) nåede Tjekkiet kvartfinalen, og Patrick Schick toppede topscorerlisten sammen med en vis nummer 7 fra Portugal. Hvis Schick kan finde samme niveau denne gang, hvem ved hvor langt Tjekkiet kan nå?

Stjernespillere: Tomas Soucek, Patrick Schick og Adam Hlozek.

Køb Tjekkiets fodboldtrøjer her.