Ultimativ Guide til Målmandshandsker│Find de perfekte målmandshandsker

29.04.2017

Skrevet af Katrine Abel

Hver eneste gang du køber nye målmandshandsker er der meget du skal tænke over. I denne ultimative guide til målmandshandsker tager jeg dig igennem de vigtigste ting, du bør overveje i processen.

Hvilket cut skal jeg vælge?

Ingen guide til målmandshandsker uden at nævne cut. Når du skal finde dine nye handsker, skal du vælge mellem en række forskellige cuts. Herunder kan du se nogle få tommelfingerregler, der gør sig gældende for de forskellige cuts:

Flat cut er et traditionelt cut, hvor sømmene sidder uden på latexen, og hvor håndfladen og fingrene er helt flade. Det giver en stor gribeflade med god plads i fingrene. Hvis du ønsker et løsere fit, er flat cut typisk et glimrende valg.
Negative Cut er et nyere cut, hvor sømmene er på indersiden af latexen. Dette cut giver et tæt fit og samme sublime boldkontrol, som havde du bare hænder.
Roll Finger Cut er et meget populært cut, hvor latexen er rullet omkring fingrene, hvilket giver en større mængde latex og en bedre latex-til-bold-kontakt. Dette cut giver ligeledes et tæt fit og en god boldkontrol.
Hybrid Cuts er typisk meget forskellige, men de har alle det til fælles, at de kombinerer forskellige cuts for at optimere grebet.

Hvilket cut der er det helt rigtige for dig, handler meget om præferencer, og du er måske nødt til at prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvilket cut du virkelig foretrækker.

Læs den fulde guide om, hvordan du vælge det rette cut her.

Hvilken latex skal jeg vælge?

Latexen er en meget vigtig egenskab på målmandshandsker. Det kan dog godt virke som lidt af en jungle at skulle finde rundt i de mange forskellige typer.
Vigtige tommelfingerregler, som er gode at huske, er:

 • Jo blødere latex, jo bedre greb
 • Jo hårdere latex, jo bedre holdbarhed
 • Jo tykkere latex, jo mere beskyttelse
 • Jo tyndere latex, jo mere boldføling
 • Ofte er de forskellige typer af latex delt ind i Soft Grip, Super Soft Grip, Mega/Giga Grip og Contact/Supreme Grip - og lidt for sig selv, Aqua Grip.

  Soft Grip latex egner sig primært til begyndere og junior-spillere. Latexen er holdbar og behagelig, men dens gribeevne er typisk ikke i top. Det kan dog være med til, at unge målmænd arbejder med at forbedre deres greb.
  Super Soft Grip latex er den naturlige opgradering af Soft Grip. Den er velegnet til ambitiøse begyndere og øvede målmænd. Grebet er markant bedre end Soft Grip latex, og komforten og holdbarheden er lige så god.
  Mega/Giga Grip latex er en toplatex, som bliver brugt på mange tophandsker og på næsten alle takedowns. Grebet er bedre end Super Soft Grip. Latexen er klæbrig og komfortabel, men ikke så holdbar som Super Soft Grip og Soft Grip.
  Contact/Supreme Grip latexen har det absolut bedste greb og den er enormt klæbrig og blød. Naturligvis er denne latex den dyreste, men desværre også den mindst holdbare. Nogle brands tilføjer små granulater for at fremme grebet endnu mere.
  Aqua Grip latex er fantastisk, når regnen øser ned. Det er en rigtig god ide at tilføje et par handsker med Aqua Grip til handskekollektionen, så man er rustet til de svære forhold.

  Den helt rigtige latex afhænger af dit niveau og dit budget. Læs vores fulde guide om latex til målmandshandsker lige her.

  Skal jeg bruge fingerbeskyttelse?

  Fingersave eller fingerbeskyttelse er en egenskab, som nogle målmandshandsker har, oftest Flat Cut-handsker. Den kommer i forskellige afskygninger, men fælles for dem alle er, at de beskytter dine fingre mod unaturlige positioner.
  Fingersave tilføjer fantastisk beskyttelse til fingrene, men det koster på andre parametre. Handsker med fingerbeskyttelse er nemlig mindre fleksible, og du vil måske føle, at du mangler kontrol og fleksibilitet.
  Nogle målmandshandsker har en særlig type fingerbeskyttelse, som kan fjernes, hvis du ønsker det. På nogle handsker kan du endda fjerne skinner fra enkelte fingre i stedet for alle på en gang. På den måde kan du vælge, hvor du har mest brug for beskyttelse, og genvinde en del kontrol og fleksibilitet.

  Vil du vide mere om fingerbeskyttelse? Læs vores store guide her.

  Hvilke handsker skal jeg bruge på kunstgræs?

  Det er ingen hemmelighed, at kunstgræs og målmandshandsker ikke er perlevenner. De hårde overflader kan nemlig forkorte din handskes levetid. Derfor er det særligt vigtigt, at du tager dig kærligt af dine handsker og vasker dem ofte, så de forbliver rene og friske.
  Når det er sagt, skal det også siges, at der er andre vigtige ting at overveje, når du køber nye handsker. Hvis du ofte spiller på kunstgræs, bør du overveje at købe to par målmandshandsker. Et par, du bruger til kampe og et par, du bruger til træning. Afhængig af dit budget kan du vælge to identiske par eller en god kamphandske og en billigere træningshandske.

  Bruger du mange timer på kunstgræs? Denne guide giver dig alle de svar, du søger om målmandshandsker.

  Hvordan vasker jeg mine handsker?

  Det er meget vigtigt, at du tager dig rigtig godt af dine målmandshandsker. Handsker er ikke ligesom fodboldstøvlerne, som du bare kan vaske, når de er beskidte. Handskerne skal vaskes meget ofte og allerhelst hver gang, du har brugt dem. Gør det derfor til din allervigtigste vane at hive handskerne med i badet efter træning, vask dem forsigtigt eksempelvis med Glove Glu Wash and Prepare vrid dem og hæng dem derefter på en bøjle og lad dem tørre indtil næste gang du skal bruge dem. På den måde holder du den friske, fugtige og klar til at præstere i meget lang tid.

  Læs vores fulde guide om, hvordan du tager dig kærligt af dine målmandshandsker.

  Hvilket tilbehør har jeg brug for?

  Brug for eller glæde af? Foruden målmandshandsker og fodboldstøvler har en målmand egentlig ikke brug for noget. Men det betyder ikke, at der ikke er en masse tilbehør, en målmand kan have stor glæde af. For eksempel er det altid en god ide at medbringe et håndklæde til handskerne i tilfælde af regn. Sells Technical Aqua er en genistreg til det formål. Andre meget brugbare genstande er eksempelvis fingertape, handsketasker og Glove Glu.

  Hvis du vil vide mere om fedt målmandstilbehør, så tag et kig på denne guide.