Guide: Dét skal du vide om latex til dine målmandshandsker

25.02.2017

Skrevet af Katrine

I stedet for at smide mine gamle, slidte handsker ud, donerede jeg dem til Unisport, så vi kunne undersøge handskens latex. Læs mere her, hvor jeg fortæller det, du behøver vide for at vælge den rigtige latex til målmandshandsker.

En målmandshandskes håndflade er bygget op omkring et lag skum og et lag latex. Den specielle latex til målmandshandsker er handskens vigtigste feature, og uanset hvor mange fantastiske andre features en handske er spækket med, står og falder kvaliteten med, hvilken latex handsken er udstyret med. Derfor er det essentielt at vide lidt om de forskellige typer, du kan vælge imellem.

Der findes mange forskellige typer af latex, og som altid har kært barn mange navne, så det kan være svært at finde rundt i, men et par tommelfingerregler er:

Jo blødere latex, jo bedre greb
Jo hårdere latex, jo bedre holdbarhed
Jo tykkere latex, jo mere beskyttelse
Jo tyndere latex, jo mere boldføling

Har du brug for lidt mere end et par tommelfingerregler, kan du læse med nedenfor, hvor jeg vil gå de mest populære typer igennem. Der er ikke én universel måde at kategorisere de mange typer latex, så for at gøre det overskueligt, har jeg inddelt dem i fire kategorier, nemlig “Junior og begynder”, “Øvet”, “Elite” og “Professionel”.

Læs også: Sådan vælger du det rigtige cut

Junior og begynder:
Denne kategori af latex til målmandshandsker går ofte under navnet Soft Grip, og man ser den typisk på junior- og begynderhandsker. Den har et udmærket greb og en lang levetid. Latexen kan gå under forskellige navne, som ofte afhænger af tykkelsen, eksempelvis Starter Soft, Soft Pro, Soft Advanced m.fl. Denne latex er oplagt til nybegyndere, da den gør handsken prisvenlig og slidstærk og tvinger målmanden til at lære essentielle gribeteknikker.

Handsker med denne type latex:
adidas ACE Training, ACE Junior, Reusch Serathor SG, Uhlsport Eliminator Soft Pro, evoPOWER Vigor Grip 4.3

Øvet:
Denne kategori af latex til målmandshandsker går ofte under navnet Super Soft Grip og er en opgradering af Soft Grip, som tilbyder et mærkbart bedre greb end Soft Grip. Handsker med denne type latex er særligt egnede til unge spillere og øvede amatørspillere, da handskerne typisk har en lav pris og en rigtig god holdbarhed, og ligesom Soft Grip latexen giver den anledning til, at man som målmand har fokus på at udvikle sin gribeteknik.

Handsker med denne type latex:
Adidas ACE Republique, ACE Competition, Reusch Serathor Prime S1, Uhlsport Eliminator Supersoft, Puma evoPOWER Vigor Grip 3.3

Fortsættes nedenfor

Elite:
Denne kategori af latex til målmandshandsker er en klar opgradering af Super Soft Grip, og den går ofte under navnet Mega Grip eller Giga Grip. Denne kategori indebærer nogle af de bedste typer latex på markedet. Den har et markant bedre greb, men er også mindre slidstærk. Latexen har forskellige navne hos de forskellige brands, men man kan typisk genkende den ved, at nogle af de forskellige brands’ topmodeller og alle de bedste takedowns er udstyret med latex fra denne kategori.

Eksempler på andre navne er Absolutgrip (Uhlsport), EVO Zone Tech II (adidas), Ultimate Grip (PUMA), Soft Contact (Select)

Handsker med denne type latex:
adidas ACE League, Reusch Serathor Prime M1, Uhlsport A, Puma evoPOWER Grip 1.3, Uhlsport Absolut Grip, Select 99

Professionel:
Latex i denne kategori en den absolutte toplatex og kategorien omtales ofte som Contact eller Supreme latex. Denne type latex har det bedste greb i al slags vejr, men det er også den dyreste at fremstille og den mindst slidstærke i forhold til de andre latex-typer. Nogle typer latex i denne kategori har fået tilføjet små granulater, som givet et øget greb. Denne latex er perfekt for professionelle og ambitiøse elitespillere.

Eksempler på andre navne er G2 Ultra Soft (Reusch), Super Grip (Uhlsport), Nova Grip (Select), Elite Grip (Puma), EVO Zone Tech (adidas)

Handsker med denne type latex:
Reusch Serathor Supreme, adidas ACE Trans Pro, PUMA evoSPEED, evoPOWER Super 3, Uhlsport Supergrip