EM 2020 fodboldtrøjer | En hyldest til de største EM fodboldtrøjer - fortid og nutid

09.03.2021

Skrevet af Mads

EM 2020 over os inden længe, og du finder ikke mange, der ser mere frem til den store begivenhed end Unisport. Vores kærlighed til de store internationale turneringer kan ikke overdrives. Ikke blot får vi lov til at se og nyde vores absolutte favorit-sport på højeste plan - vi får også mulighed for at se de seneste landsholdsdragter blive fremvist på en af de største fodboldscener. Dette blog post tager dig igennem mindre dele af europæiske fodboldhistorie, alt imens vi hylder en række klassiske og ikoniske landsholdstrøjer såvel som de bedste EM 2020 fodboldtrøjer, der bliver båret ved dette års slutrunde. Træk din fodboldtrøje over hovedet og læs med!

Historiske EM fodboldtrøjer

Holland hjemmebanetrøje 1988 - adidas

Når det kommer til klassiske fodboldtrøjer, findes der få mere ikoniske end den hollandske hjemmebanetrøje fra 1988. Ikke bare vandt ‘Oranje’ Europamesterskabet i 1988, de spillede også i turneringens absolut fedeste fodboldtrøje. Med et hold bestående af vaskeægte legender såsom Ruud Gullit, Ronald Koeman, Frank Rijkaard samt turneringens topscorer, Marco van Basten, slog det hollandske landshold Sovjetunionen i finalen, alt imens de så forrygende ud i deres orange og hvide adidas trøjer. Vintage-trøjens fremtrædende design med det fadede mønster kan, med lidt god vilje, potentielt også ses som inspiration for den fabelagtige Nigeria x Nike landsholdstrøje fra 2018.

Vesttyskland hjemmebane 1988 - adidas

Holland var ikke det eneste landshold i besiddelse af en efterhånden legendarisk landsholdstrøje til EM 1988. De vesttyske værter, som knebent tabte til hollænderne i semifinalen, kunne nemlig også prale af en unik trøje designet af adidas. Designet er velkendt i dag blandt fodboldfans verden over som en klassisk retro-trøje med adidas 3 stripes på skulderpartiet samt skarpe linjer med de tyske nationalfarver, sort, rød og gul, løbende langs brystet. Vesttyskerne bar desuden den samme trøje til VM 1990, hvor de kunne lade sig hylde som verdensmestre. Det var samtidig den sidste landsholdstrøje for Vesttyskland alene, inden de tyske landshold blev forenet.

Italien hjemmebanetrøje 2000 - Kappa

Det er stort set umuligt at lave en liste over historiske EM fodboldtrøjer uden at inkudere ‘Gli Azzuris’ landsholdstrøje fra 2000. Den er selvskrevet. Trøjen blev designet af det italienske sportsmærke, Kappa, og med sin minimalistiske tilgang, anderledes stof og tætsiddende fit, revolutionerede trøjen det gængse fodboldtrøje-design fra både 1980’erne og 1990’erne. Kombinationen med den azurblå trøje og de hvide shorts er siden blevet en sand klassiker på baggrund af det simple, men effektive udtryk. Det talentfulde italienske landshold nåede hele vejen til finalen, hvor de dog måtte se sig slået af Frankrig som resultat af David Trezeguets golden goal. EM-slutrunden 2000 hyldes ofte af fodboldfans og eksperter som en af de bedste nogensinde.

Danmark hjemmebane 2004 - hummel

Når snakken falder på danske landsholdstrøjer, er det som oftest den bolsjestribede fra VM i Mexico i 1986, mange danskere tænker tilbage på. Landsholdstrøjen fra Danmarks storslåede EM-slutrunde i 1992 ligger naturligvis også højt på listen. Til EM 2004 i Portugal spillede det danske landshold imidlertid også i en ret cool trøje, som naturligvis blev kreeret af Hummel - populært sportsbrand og langvarig samarbejdspartner. Designet er måske ikke banebrydende, men med den karakteristiske rød-hvide farvekombination, Hummel-pilene på skuldrene, DBU-emblemet i venstre side af brystet og en overordnet skarpt design, er 2004-udgaven efterhånden blevet lidt af en klassiker. I forhold til selve turneringen, så lykkedes det danskerne at avancere til kvartfinalen, hvor de imidlertid måtte se sig overmatchet af den gyldne, tjekkiske fodboldgeneration.

Frankrig hjemme- og udebanetrøje 2016 - Nike

Den legendariske franske landsholdstrøje fra EM 1984 var intet mindre end fantastisk, og den var umådelig tæt på at snige sig ind over målstregen og med på listen. Vi mener dog alligevel, at det franske spillersæt fra 2016 fortjener pladsen, da det lykkedes Nike at lancere ikke blot ét, men to fremragende hjemme- og udebanesæt til ‘Les Bleus’, der som bekendt endte med at tabe finalen til Portugal på baggrund af Eders knastørre hug i den forlængede spilletid. Hjemmebanetrøjen kommer i en blå farvekombination og et design, der til dels minder om den ovennævnte, italienske frontløber. Det marineblå skulderparti giver dog et cool twist, og de røde sokker skaber en effektiv kontrast. Udebanesættet var muligvis endnu federe med den fadede tricolore i rød, hvid og blå, suppleret af hvide shorts og mørkeblå strømper. Den smukke galliske hane figurerer naturligvis på brystet af begge trøjer.Bobler

Frankrig hjemmebanetrøje 1984 - adidas

Danmark hjemmebanetrøje 1992 - Hummel

England hjemmebanetrøje 1992 - Umbro

England hjemmebanetrøje 2004 - Umbro

Kroatien udebanetrøje 2008 - Nike

Portugal hjemmebanetrøje 2012 - Nike

Spanien hjemmebanetrøje 2016 - adidasEM 2020 fodboldtrøjer

Finland hjemmebanetrøje - Nike

EM-debutanterne fra Finland skrev fodboldhistorie med nationens første kvalifikation nogensinde til en stor international turnering. Det bliver spændende at følge Pukki og co. under slutrunden, og man kan vist roligt sige, at finnerne er klar til at repræsentere nationen med stil. Den imponerende finske landsholdstrøje er designet af Nike, og torsoen er prydet med det karakteristiske blå kors i forskellige fadede og blå nuancer. Trøjen er et sandt kunstværk, og det er ikke overraskende, at efterspørgslen på Finland EM 2020 landsholdstrøjen har været så stor. Faktisk er den finske udebanetrøje tæt på at være lige så cool med sit retro inspirerede look med høj krave og knapper ved halsen.

Find din nye Finland EM 2020 landsholdstrøje, hjemme- eller udebane, lige herPortugal hjemmebanetrøje - Nike

Hvad angår retro, så er Portugals EM 2020 fodboldtrøje også spot on med sit vintage look og detaljerne med høj krave og knapper, som adskiller trøjen en del fra EM 2016-udgaven, der var noget mere sporty i sit udtryk. Ikke desto mindre kommer de forsvarende mestre til at spille i en elegant og minimalistisk rød fodboldtrøje med skarpe sort-grønne linjer langs siden og på ærmerne. Et par grønne shorts fuldender retro-looket perfekt. De portugisiske superstjerner, som bl.a. tæller Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes og João Félix, vil gøre alt, hvad de kan for at forsvare titlen som Europamestre. Mislykkes de, kan de altid prale med et af de mest elegante spillersæt til slutrunden.

Få fat i din Portugal EM 2020 fodboldtrøje herItalien hjemmebanetrøje - PUMA

Der bare er noget helt særligt over Italien og fodboldtrøjer. EM 2020-linjen af italienske spillersæt er lavet af PUMA, og der ikke et eneste svagt punkt at finde blandt de enormt stilede fodboldtrøjer. Vi er gået med hjemmebanetrøjen i det her tilfælde, da det unikke mønster virkelig skiller sig ud på den blå baggrund. Blomstermotivet er inspireret af symboler, der stammer tilbage fra den italienske renæssance - en æra kendetegnet ved kreativitet og håndværk på det absolut højeste niveau, hvilket i dén grad går hånd i hånd med de innovative trøjer fra PUMA. En ny og spændende generation af italienske fodboldtalenter er klar til at indtage den internationale fodboldscene med de måske fedeste hjemmebanetrøjer i hele turneringen.

Udforsk de seneste italienske landsholdstrøjerSverige hjemmebanetrøje - adidas

Ved første øjekast synes den svenske EM 2020 trøje fra adidas måske at være en smule ‘back to basics’. Kigger man imidlertid nærmere på detaljerne på trøjen med den klassiske blå-gule farvekombination, er der dog flere spændende ting i gang. Først og fremmest er trøjen en del af adidas’ Condivo 20 skabelonen, og det kan nemt ses på de ikoniske 3 stripes, som løber langs skuldrene og giver trøjen et trendy udtryk. Designet på kraven er også kreativt, men den mest interessante detalje må være det svenske flag broderet på ærmerne på en ganske fiks måde med de to forskellige blå nuancer, hvilket adskiller trøjen fra dens forgængere. Alt i alt et ret innovativt design fra adidas, og vi ser frem til at se det talentfulde svenske mandskab løbe på banen i de nye trøjer under sommerens slutrunde.

Find din nye Sverige EM 2020 trøje herSlovakiet hjemmebanetrøje - Nike

Den sidste landsholdstrøje til at klare cuttet, og komme med på listen over de bedste EM 2020 fodboldtrøjer, er den slovakiske hjemmebanetrøje. Trøjen fra Nike er tilsyneladende inspireret af tie dye trenden, og man kan også nemt se den bevæge sig væk fra fodboldbanen og over i lifestyle sektionen. Det er simpelthen en superfed fodboldtrøje med sit levende mønster og blå-sorte farvesammensætning, alt imens det slovakiske våbenskjold pryder brystet. Marek Hamsik, Stanislav Lobotka og resten af det slovakiske landshold er havnet i en vanskelig gruppe, men landsholdstrøjen er uden tvivl blandt de bedste til EM 2020 - uanset om det lykkes for slovakkerne at nå langt i turneringen eller ej.

Få fingrene i den stilede Slovakiet-trøje lige herBobler

Danmark hjemmebanetrøje - hummel

En af de fedeste og bedst designede Danmark trøjer i flere årtier.

Find trøjen her og vis din støtte til det danske landsholdNorge udebanetrøje - Nike

Okay, Norge kvalificerede sig ikke til EM 2020, men deres tundra-inspirerede udebanetrøje er fænomenal.

Find den populære Norge-trøje herFrankrig hjemmebanetrøje - Nike

En smuk trøje og en stærk kandidat til listen.

Tjek trøjen ud i vores fanshopTyskland hjemmebanetrøje - adidas

En klassisk og minimalistisk trøje, men de horisontale striber over torso og ærmer giver den lige dét ekstra.

Find den lige herKan du heller ikke få nok af EM? Se vores omfattende guide til de forskellige EM 2020 grupper

Du kan også besøge Unisports EM 2020 side lige her