Nike Mercurial Superfly I-V

20.03.2016

Skrevet af Jonathan

Onsdag aften kunne Nike løfte sløret for den 5. generation af deres Mercurial Superfly. Det har været en rejse på 7 år og vi tager et kig tilbage, hvordan Superfly har udviklet sig fra I-V (Du kan i øvrigt se hele udstillingen i vores Flagship Store i Jorcks Passage netop nu).

Ambitionen for Mercurial siloen har altid været at elevere din hastighed. Det startede tilbage i 1998 da den første Mercurial blev præsenteret som den første speed støvle nogensinde. Siden blev det en kamp om at skrabe så meget vægt fra som overhovedet muligt. Men i 2009 leverede Nike deres hidtil lettest og hurtigste Nike støvle med den første Mercurial Vapor Superfly. Fokus var på vægt, men også på support rundt om foden. Den helt store revolution var inklusionen af Flywire – disse små tråde, der løber ned gennem siderne af foden og pakker skoen tæt rundt om foden.

Året efter, i 2010 var Nike igen på spil med Mercurial Superfly II. Denne gang var fokus rykket længere ned under foden, nemlig på knopsystemet, der var blevet udviklet med NIKE SENSE. En række af knopperne kunne således give sig op til en millimeter. Designet var baseret på inspiration fra geparden og dens evne til at sætte eksplosivt af fra jorden.

I 2011 var fokus stadig på evnen til at sætte af fra jorden, men denne gang var det i højere grad for at undgå at glide på banen. Nike havde året forinden lavet en undersøgelse, hvor de havde lokaliseret at spillere gled på banen i en langt større grad end tidligere. Resultatet blev en en ”toe-off traction”, hvor knopperne omkring tåen blev udviklet for at undgå at glide rundt.

Hele tre år skulle der gå, før Nike vendt tilbage med en ny Superfly. Til gengæld var det også med en fodboldstøvle, som verden ikke havde set det før. Fokus var på at skabe eksplosiv fart, men det var ikke længere nødvendigvis et spørgsmål om vægt. Det var lige så meget komfort og greb, som blev bragt frem. Dynamic Fit Collar, Flyknit overdel, brio cables var alle elementer, som Nikes R&D afdeling havde arbejdet med i adskillige år. Resultatet blev en af de mest omtalte og populære fodboldstøvler til dato: Mercurial Superfly IV.

Nu har Nike så efter to år med 4. generation, præsenteret Mercurial Superfly V. Og Nike fortsætter, hvor de slap med Superfly IV. Dog har de lavet nogle justeringer og twists, som efter Nikes eget udsagn har skabt den Superfly med den mest holistiske tilgang til fart. Sålen er udviklet med samme kurvede form som den anatomiske fod, for at få støvlen til at gå så meget i et med foden som muligt.

Knopsystemet har også fået en nyfortolkning. Her har fokus, noget alternativt, været på opbremsning frem for tidligere, hvor det har været acceleration der har stået først. Argumentet hertil var at få spilleren til at føle sig så tryg som mulig ved brat opbremsning. Derfor har Nike udviklet disse vinklemønstrede knopper og placeret dem forskelligt under sålen.