Kongen af bootheads: Jorma Seabourne - hør fra en af verdens største støvlesamlere

03.12.2015

Skrevet af Mathias

Der er dem der kan lide fodboldstøvler, der er dem som elsker fodboldstøvler og til sidst er der dem, som intet mindre end lever for fodboldstøvler. Vi fortsætter vores boothead serie, hvor vi taler med nogle af verdens mest passionerede samlere om deres kærlighed til fodboldstøvler. Denne gang hører vi fra Jorma Seabourne, som uden tvivl er Europas største samler og bestemt også blandt verdens mest prominente bootheads. Få lidt indsigt i hans verden her.

Hvornår og hvorfor startede du med at samle på fodboldstøvler?

Jeg startede med at ‘samle’ fodboldstøvler omkring 2005, selvom mit mindset og kærlighed til dem startede meget tidligere, nok omkring 1996. Støvler som var lidt unikke appellerede altid til mig, og jeg var spilleren som altid ville prøve noget nyt og anderledes, for at få den ekstra fordel. Grunden til jeg startede med at samle støvler, var fordi jeg forelskede mig i den originale Nike Mercurial R9 fra VM i 1998, og skulle prøve at få fingrene i den omkring 7 år efter den blev lanceret.

Har dine ambitioner ændret sig gennem årene? Og hvordan?

Yes, uden tvivl! Det startede så simpelt, kun det ene par Mercurial R9 jeg var på udkig efter. Efter jeg havde tilfredsstillet det behov, så begyndte jeg at prøve at få fat i de andre originale Mercurial farvevarianter, fordi jeg elsker bare den støvle og det var en game changer for mig. Det var som et frø, der bare begyndte at gro, og jeg kørte bare igennem Mercurial og R9 tidslinjen, generation efter generation. Jeg finder hele historien bag Nike Football fascinerende!

Hvad gør du med alle støvlerne?

Jeg separerer de støvler jeg spiller i og de støvler jeg kun har som samleobjekter. Desværre kan jeg ikke udstille dem allesammen, så jeg har kun et par af de vildeste stående fremme og resten har jeg et separat værelse til. Jeg er bange for at tænke på hvad der skulle ske, hvis jeg nogensinde flytter.

Er der en bestemt støvle du elsker specielt meget?

Det er godt nok et svært spørgsmål, fordi der er så mange med gode historier bag. Jeg ville nok sige, at det eventyr det var at vinde Chrome XV Limited Edition støvlen, gennem Unisport giveaway i 2013, var rimelig episk. Min kærlighed til den originale 98 støvle betød det var noget jeg desperat ville have, plus at den var så limiteret og var en moderne klassiker. Jeg var i ekstase da jeg vandt.

Har du nogen sjov historie omkring et bestemt par støvler der kunne være sjovt at dele?

Som jeg nævnte tidligere, så elsker jeg produkter der har en unik baghistorie og et projekt jeg var specielt stor fan af var Nike GS konceptet fra 2012. Ikke nok med støvlerne var en sort og Volt sammensætning, så var de også fuldstændig unikke, da de var lavet af genbrugte castor bønner! Hvis du ligger dertil, at de var lavet til ‘vidunderbarnet’ Neymar, som var frontfiguren for kampagnen og brugte dem til OL i london, så var de bare fantastiske. Jeg så en sample version af støvlerne, som Neymar havde brugt da han spillede i Santos FC - helt blackoutede med en carbon sål. Støvlerne blev givet til den trøjeansvarlige i Santos, hvorefter de blev transporteret gennem Thailand og Qatar og til sidst endte de hos mig. Jeg føler mig priviligeret at eje et stykke historie.

Hvad er så specielt med Nike Tiempo?

Jeg elsker Nike historien, men gennem 1980’erne havde de et stort antal fodboldstøvler, som ikke rigtig skilte sig meget ud fra alle andre. Det var indtil Tiempo støvlen kom på markedet i 1984. Det ændrede alt og den klassiske sorte og guldfarvede farvevariant, der havde en marketingskampagne med kult helten og Scunthorpe reservespilleren’ Ian Botham, som frontfigur gjorde bare Made In England taglinen endnu mere sigende. Silhouetten og kvaliteten var helt i top og ti år senere blev en mere raffineret version introduceret til VM i 1994. Tiempo står for tidsløs klasse, elegant håndarbejde og endeløs kvalitet.

Hvilken Tiempo er din yndlings - og hvorfor?

Nike Tiempo Premier M (Også kendt som Tiempo Premier 2) fra 1996 er min yndlings Tiempo. Den store og foldede tunge, som havde en blå accentfarve så knivskarp ud. Det, blandet med den helt sindssyge sæson Ronaldo spillede i dem for Barcelona, hvor han scorede 47 mål i 49 kampe, vandt UEFA Cup Winners Cup & Copa Del Rey, gjorde dem til en af mine favoritter som barn.

Som du nok kan fornemme på hans svar, så er der meget få mennesker i verden som kan komme tæt på at matche Jormas kendskab til og passion for fodboldstøvler. Han er på et helt andet niveau og bestemt en af boothead kongerne. Hvis du vil følge hans altid voksende samling, så finder du hans Instagram lige her. Genkender du den måde han har det med fodboldstøvler og kunne du se dig selv starte din egen samling?