10 vigtige støvler de sidste 25 år fra et Unisport-perspektiv

24.06.2020

Skrevet af Milan

Som du måske ved, fejrer vi hos Unisport vores 25-års jubilæum gennem hele året, hvorfor der kommer til at være en hel del blogindlæg, som vi mener, er af stor interesse for vores elskede læsere. Denne gang har vi udtænkt et blogindlæg, der anerkender 10 vigtige og banebrydende støvler fra de sidste 25 år, da Unisport sandsynligvis er mest kendt for at sælge... ja, fodboldstøvler, selvfølgelig.

Fra adidas, til Nike, til Lotto og PUMA, kan nogle af jer sikkert - og når vi siger nogle, refererer vi naturligvis til de mest hardcore fodboldstøvle-entusiaster - komme i tanke om en håndfuld støvler, som uden tvivl satte sit præg i fodboldhistorien. Da det er 25 år siden Unisport blev grundlagt, har vi håndplukket 10 fodboldstøvler, som vi mener, har haft en betydelig indflydelse på fodboldverdenen, selvom der selvfølgelig er mange flere fodboldstøvler, såsom den første adidas Copa Mundial fra 1979 - sandsynligvis en af de mest revolutionerende fodboldstøvler gennem tiderne, som ligeledes er værd at nævne. Vi kan dog kun håbe, at de fleste af jer vil være enige med støvlerne, der er anført forneden.

Fortsættes nedenfor

Nike Mercurial R9 - 1998

Vi lægger ud med Nike Mercurial R9 fra 1998 - den første Nike Mercurial, som blev designet efter ideen om en sprintersko i fodboldudgave, og udviklet til R9s spil baseret på fart og hurtige retningsskift. Støvlerne havde den første syntetiske læder-overdel nogensinde samt en ’grippy’ belægning på snuden for ekstra greb. Speed-støvlens fader.


adidas Predator Mania - 2002

Den første Predator fra 1994 er måske den mest skelsættende, fordi den introducerede os for teknologien med gummielementer for mere greb og skru på dine spark. Men Mania-støvlerne fra 2002 bredte virkelig konceptet ud til masserne med et ultra-ikonisk design, den famøse lange pløs, der skulle holdes nede med en elastik og SL-gummi sparkelementerne. Det gjorde heller ikke noget, at adidas havde legender som Beckham, Zidane, Raúl og Del Piero m.fl., der på det tidspunkt var aktive adidas-spillere i deres absolut bedste år til at rocke adidas Predator Mania. Derfor anses Mania-støvlerne fra 2002 som de bedste adidas-støvler nogensinde af mange Predator-fans.


Nike Mercurial Vapor 1 - 2002

Nikes helt store gennembrud på speed-scenen. En endnu vildere, endnu lettere støvle med en overdel af ét enkelt stykke ultralet NikeSKIN-materiale og en ultrahurtig, spændstig sål med aflange knopper for det ultimative greb på banen. Vapor 1 var vild fordi den brød med alle konventioner og gav en oplevelse af ikke rigtig at have støvler på, fordi du var så tæt på bolden - bortset lige fra de mange vabler, den gav...


Lotto Zhero Gravity - 2006

Den første fodboldstøvle uden snørebånd, der blev lavet af Lotto i 2006 som efterfølger til deres ekstremt populære Lotto Zhero+, er en speed-støvle, der i den grad var en forløber for F50 adizero og en stærk konkurrent til Mercurial Vapor III. Zhero Gravity var lavet på samme opskrift, men med en åbning, der lige nøjagtigt tillod dig at klemme foden ned i støvlen med et skohorn, for derefter at stramme ind og give dit et tæt fit og INGEN distraktioner på bolden.  Adidas gentog vovestykket i 2016 med ACE 16+ PURECONTROL, der var en vævet støvle uden snørebånd, men de var altså ikke ophavsmændene bag.


adidas F50 adizero - 2010

Den anden helt store spiller for speed-støvler. Lavet med en ultra-tynd overdel og en helt usandsynligt let sål, der kun var 1mm tyk, var støvlerne samtidig lavet med den såkaldte ’half-board’-konstruktion, hvor støvlen kun havde de interne såler i forfoden og ikke hele vejen igennem, som støvler normalt havde. Og nå ja, så vejede den kun 156g, hvilket i 2010 var helt uhørt. Støvlerne var ligeledes lavet af læder, og gjorde at speed-støvler for alvor blev allemandseje igen efter et par tunge år for Mercurial-siloen.


Nike Hypervenom Phantom - 2013

En af de bedste Nike-støvler nogensinde, og en skelsættende model fordi den kickstartede en af de vigtigste perioder for Nike i fodbold nogensinde. Selve teknologien i Hypervenom-støvlerne var ikke af høj innovation, men en solid mesh-konstruktion, som gav en helt utroligt blød, sokke-lignende oplevelse og en nærmest overnaturlig fornemmelse på bolden. Ikke banebrydende på nogen måde, men bare en vanvittigt god støvle.


PUMA evoPOWER - 2014

PUMA gik deres egen vej i starten af 2014 med evoPOWER, som var designet med tanken om at lade foden flexe naturligt og dermed bøje bagover, hvor den får en position, der giver et mere kraftfuldt spark - det var i hvert fald hvad PUMA havde fundet ud af gennem research i samarbejde med et tysk universitet. Derfor havde de en overdel og en sål, der kunne bøje begge veje, og selvom vi ikke har set andre brands kopiere PUMAs teknologi og koncept, skabte det en tendens for PUMA at turde gå andre veje, som de fortsatte med på FUTURE med NETFIT-konceptet. En god, meget undervurderet og ekstremt vigtig støvle.


Nike Magista Obra - 2014

En af de vigtigste støvler i moderne tid. Den første fodboldstøvle med en sok, og lavet af knit (strik-materiale), hvilket kom til at forme fodboldstøvler fremadrettet i en grad, hvor alle brands i dag laver ’knittede’ støvler. Nike introducerede Flyknit, som vi havde set på deres løbesko under OL to år tidligere, og samtidig den høje Dynamic Fit Collar, som skulle give en mere sokkelignende fornemmelse på foden.


adidas ACE16+ Purecontrol - 2016

adidas' første snøreløse fodboldstøvle, som satte gang i en helt ny trend. Ikke nok med, at adidas for alvor satte gang i en ny retning med mere moderne designs - de brugte også ACE til for alvor at sætte dagsordenen for marketing og innovation. Primeknit-overdel med en intern konstruktion for at holde foden på plads - og ACE16+ havde en ’wow’ effekt ud over det sædvanlige.


adidas COPA 19+ - 2018

adidas genskabte magien fra COPA-serien med en moderne læderstøvle, der udover at være snørebåndsløs, også var lavet med FUSIONSKIN; en teknologi, der gør, at man kan lime ting på læder, som om det var en almindelig mikrofiber-overdel. Normalt når man vil sætte ting, som fx logoer eller gummielementer, på læder, skal man sy det fast, hvilket giver en stivere læderoverdel - men med FUSIONSKIN kan man beholde læderet blødt og smidigt, men samtidig gøre det mindre vandabsorberende.


Der var det, venner. Disse var efter vores mening 10 af de vigtigste- og mest banebrydende støvler de seneste 25 år - fra 1995 til 2020; vores 25-års jubilæumsår, og vi håber, at I er enige med ovenstående. Hvis ikke, ja, så lad os vente i yderligere 25 år og se, hvordan fodboldstøvler udvikler sig, for den dag, vi fylder 50, er vi temmelig sikre på, at støvler kun bliver skørere, mere tekniske og ikke desto mindre revolutionerende, men måske ikke så ikoniske som de 10 nævnt foroven. Til vi ses igen! #unisportlife


Tjek vores 25-års jubilæumstilbud ud her