VM for begyndere | Lad os guide dig

05.06.2018

Skrevet af Zlatko

VM er rundt om hjørnet, og for nogen er VM et fristed som kommer hvert fjerde år. Men for andre er dette måske deres første VM, som de følger med i nogensinde. Måske er du en af de unge, som kommer til at følge med i VM alene for første gang. Måske har du ikke før brugt tid på VM, og har endelig besluttet dig for at give det en chance. Ligegyldigt hvad så er vi her for at hjælpe dig, og det gør vi med vores VM for begynder guide.

Lad os starte med det basale. Hver fjerde år samles 32 nationer for at kæmpe om VM-trofæet. 31 lande skal igennem en kvalifikation, hvorimod værtsnationen kvalificerer sig direkte til slutrunden. I år er værtsnationen Rusland, og de skal spille den første kamp imod Saudi Arabien d. 14. juni på Luzhniki Stadium i Moskva. Derudover kommer vi til at opleve 48 gruppekampe, og i alt 64 kampe med playoff, spillet på 12 forskellige stadioner i 11 russiske byer. Vi starter med 8 grupper, og dernæst går de to bedste hold fra hver pulje over til playoff, hvor de spiller knald eller fald kampe frem mod finalen d. 15. juli.

Den første VM-slutrunde blev afholdt i 1930 og Uruguay var værtsnationen, de gik også hen og vandt den samme turnering. Siden da har der været en VM-slutrunde hver fjerde år, bortset fra 2 slutrunder under Anden Verdenskrig, og nu er vi nået til den 21. VM-slutrunde. 8 forskellige nationer har vundet VM-trofæet, og Brasilien har vundet trofæet flest gange, hvilket er en total på 5 VM-trofæer.

Der er i alt 211 nationer som kæmper om at komme med til VM, og en masse lande kommer ikke med desværre. I år ser vi ikke traditionelle VM-lande som USA, Holland, Chile, Cameroun og Italien i turneringen. Men der er også andre lande, som kvalificerer sig og samtidig skaber historie. Lad os kigge på et land som Island. De er med til VM for første gang, og de kommer til at være det mindste land, som kvalificerer sig til VM nogensinde med befolkningstal på 335000 mennesker.

Men der har været mange forskellige nationer med til VM, og dette har også givet os en masse forskellige topscorer. Alle spillerne på listen er kendte for at være nogle af spillets farligste angribere. Just Fontaine må være den spiller, der har den bedste rekord for en enkel VM-slutrunde. Han formåede at score alle sine 13 VM-mål i en enkel VM-slutrunde i 1958, sikke en bedrift. Nu er det Miroslav Klose som er på første pladsen, og hans rekord kan blive slået, af hans landsmand Thomas Müller som pt. har 10 VM-scoringer og kun mangler 7 for at overhale Klose.

Fortsættes nedenfor.

Udover topscorerne er der også en masse andre nævneværdige spillere, der også skal med til VM. VM er kendt for at skabe nye stjerner, og dette var tilfældet for James Rodriguez fra Colombia som tog VM med storm i 2014. Han kommer også til at være med i år, når Colombia går på banen til VM-slutrunden. Men man skal også holde øje med det franske landshold og spillerne Pogba, Mbappé og Griezmann, som alle er kendte for at kunne afgøre de allerstørste kampe. Hvis vi rejser lidt mere sydpå og kigger på Spanien og deres magiker Isco, så kan det være, at vi har en af dettes års VM allerstørste navn. Men vi må ikke forglemme Brasilien og deres spillere, der altid er favoritter til at tage VM-trofæet, og i år er ingen undtagelse. VM største profil er uden tvivl Neymar Jr., og han kommer til at lede det brasilianske hold igennem VM. Et hold som også har mange andre interessante spillere som Coutinho, G. Jesus, Marcelo og mange andre!

Fortsættes nedenfor.

Men hvad får disse spillere, når de endelig vinder VM for deres nation? Fra 1930 og frem til 1970 vandt mestrene det såkaldte Jules Rimet-trofæ, hvis originale navn var Victory, men det skiftede man for at hylde FIFA præsidenten som drømte om VM. Jules Rimet-trofæet blev stjålet, og derfor lavede man et nyt trofæ, hvilket man kaldte World Cup Trophy, som er 37 centimeter højt og vejer 6,1 kilogram. Det er lavet fra 18-karat guld og har et grønligt design ved bunden. Derudover, er trofæet formet som to menneskelige figurer der holder verdenen i deres arme. Med andre ord det mest ikoniske trofæ i sportens verden. Derudover, vinder spillerne diverse bifald, medaljer, kultstatus i hjemlandet og en finansiel bonus.

Fortsættes nedenfor.

Hvad burde du ellers vide, før du tager ud og ser VM? Det er nogle mindre detaljer så som VAR. VAR er en ny teknologi, der for første gang bliver brugt til VM. VAR står for Video Assistant Referees, og det skal hjælpe dommerne med ikke at lave fejl, som kan afgøre kampe. Vi har tidligere set episoder under VM, hvor dommerne kunne have brugt VAR-teknologien, men det har ikke været tilgængeligt. F.eks. ved Frank Lampards underkendte mål mod Tyskland, hvor bolden var en meter inde i målet, eller i episoden hvor Kaka fik rødt kort efter Keita løb ind i ham med vilje. En anden episode var Rivaldos skuespiller evner imod Tyrkiet, som kostede Hakan Unsal det røde kort. Mange er skeptiske over VAR, fordi det ikke er prøvet af i alle ligaer, og det betyder, at ikke alle dommere har fået testet VAR-teknologien inden VM-slutrunden. Forhåbentlig fører dette ikke med til nogle sjove episoder under VM i Rusland eller i fejlkendelse.

Fortsættes nedenfor.

Et andet vigtigt emne er, hvem der vinder VM-slutrunden. Som altid er Brasilien seedet som favorit til at vinde trofæet. Men hvis vi kigger udover dem, så kan man også pege på Tyskland, Spanien Frankrig eller Argentina som mulige vindere. Men hvis du gerne vil tage dit VM-viden til det næste niveau, eller bruge det til en samtale med andre VM-fanatikere, så kan du hive Uruguay ud af hatten som en underdog. Uruguay har en god blanding af offensive og defensive spillere, men også en del profiler som blandt andet Edinson Cavani, Luis Suárez og Diego Godin. Deres vej til finalen kan være en af de nemmere, og de kan muligvis også overraske mod et af de større nationer i kvart- og semifinalen. Man kan dog ikke sige VM uden Ronaldo og Portugal, og man skal muligvis også holde øje med dem, da Ronaldo vil gøre alt for at vinde den manglende trofæ i hans samling.

Fortsættes nedenfor.

Dette var vores introduktion til VM for begynder. Vi håber dette kan hjælpe dig på ved og give dig en større interesse for VM. Eller endda gøre det endnu sjovere for dig, at følge med når du er sammen med vennerne eller alene.