I denne weekends Memory Lane er det om at få skruet knopperne rigtig på, for vi skal et par år tilbage i tiden. Vi starter i 1954, men faktisk er støvlen fra 2008. Der er tale om en af de mest revolutionerende speedstøvler, nemlig Adidas F50.8 Tunit i Sølv/Rød. Den kan du blive meget klogere på her, så kig med.

Adidas F50.8 Tunit forbliver den dag i dag én af støvlehistoriens mest nytænkende og revolutionerende fodboldstøvler. Som den første støvle nogensinde gav den brugeren muligheden for at personliggøre og tune den som aldrig før. Det var mulig at skifte knopsystem såvel som chassis på støvlen og netop det skal vi komme ind på senere. Historien bag Adidas' F50-kollektion startede tilbage i 2004, da man 50 år efter Tysklands sejr ved Verdensmesterskaberne fandt tiden inde til at tage kampen op med den notoriske Nike Mercurial Vapor VIII.

Dernæst så den første F50-model dagens lys og siden hen er udviklingen sket med raske skrift. I forbindelse med Europamesterskaberne i 2008 præsenterede Adidas den nye F50.8 Tunit, der skulle tage den direkte kamp på med Nikes Mercurial Vapor-kollektion. Den umiddelbare succes var til at spore, da store stjerner i skikkelse af Arjen Robben, David Villa og Lukas Podolski alle var faste i støvlerne. De to sidstnævnte førte også støvlerne helt til EM 2008-finalen hvor Spanien trak det længste strå på mål af Fernando Torres.

David Villa stjal opmærksomheden, da han høstede Den Gyldne Støvle til slutrunden med sine 4 flotte mål og henviste dermed Lukas Podolski til 2. pladsen på den liste, der nettede 3 gange for Tyskland. Dermed havde den nye Adidas F50.8 Tunit den drømmestart man havde ønsket sig og derfra tog den kommercielle ditto fart. Efter en lancering med de allerstørste stjerne, herunder Lionel Messi, gik der ikke længe før støvlen var på alles læber.

Én af nutidens allerbedste fodboldspillere Lionel Messi var blot én af mange, da Adidas F50.8 blev præsenteret i sin tid, men den dag i dag er han hovednavnet for den ultralette speedstøvle og mon ikke Adidas er glade for at man i sin tid valgte at skrive med den argentinske troldmand? Der gik da heller ikke lang tid før Adidas spottede argentinerens potentiale og hurtigt fandt eksklusive farvevarianter vej til hans rappe fødder.

Men hvad drejede Adidas F50.8 Tunit så om? Først og fremmest skal svaret findes i navnet, nemlig "Tunit", der er en sammentrækning af "Tune It", hvilket referer til de egenskaber støvlen besidder, der tillader at du kan lave store ændringer. Som standardudstyr kunne du nemlig vælge mellem 3 sæt knopper, hhv. HG-knopper, FG-knopper og SG-knopper, så du var godt gearet til hvilke forhold du skulle spille i.

Du kunne også skifte både overdel og chassis ud, så det ikke længere var nær så økonomisk krævende at følge med i de nyeste farvevarianter og det er især noget man må bifalde Adidas for at have tænkt over. De fleste drømmer om at kunne købe hver en farvevariant, men de færreste har råd til det og det er også en af de elementer på Adidas F50.8 som vi savner allermest. Alt hvad der hørte sig til blev naturligvis leveret i en imponerende flot støvlekasse og man følte virkelig man fik valuta for pengene og den detalje står den dag i dag klart i vores hukommelse.

Overdelen var også ét af fokuspunkterne på F50.8 Tunit, da det daværende støvlemarked ikke omhandelde den excessive jagt på lav vægt, men tværtimod at opnå det uforlignelige touch der gavende driblere. Adidas F50.8 Tunit var derfor ikke en letvægtsstøvle, den vejede nemlig utrolige 313 gram i en størrelse UK8, men var derimod en driblerstøvle og når man ser på porteføljet af stjerner er den røde tråd til at spore. Lionel Messi, Lukas Podolski, Gonzalo Higuain, David Villa, Arjen Robben og mange flere spillede i den og det må siges at være et par fyre der kan et par tricks eller to med bolden.

Én af de mest markante ændringer fra F50.7 Tunit var den transparente hælkappe, der ikke blot sænkede vægten, men virkelig tilføjede et frækt og flamboyant element til støvlerne. Designet er enestående og flere hos Unisport savner måske de lidt mere "gakkede" tider, hvor man som støvleproducent ikke var bange for at prøve nogle grænser af, som her på Adidas F50.8 Tunit. Hvilken støvle husker du som den mest gakkede nogensinde?

Dertil kunne du i stil med nutidens Adizero skifte sålen ud efter behov. Standardsålen var øremærket dine træningspas og dertil var der mulighed for at benytte en lightweight og en ultra lightweight sål, så du kunne barbere vægten helt ned. Det gav i den grad den individuelle spiller muligheden for at customize sin støvle og det var et stort samtaleemne til træning og kamp hvem der havde hvilket "setup". Var du med til det?

Vi er et par stykker fra Unisport der længes efter en så vanvittig fodboldstøvle som Adidas F50.8 Tunit, til trods for at dens efterfølgere kun har fodbedret sig. Men hvad mener du? Har tiderne ændret sig for meget? Hvad synes du om støvlen? Havde du måske endda et par? Lad os endelig høre fra dig i kommentarfeltet herunder.