I denne weekends Memory Lane har vi dedikeret til det mest prestigefyldte opgør i dansk fodbold. Slaget om København. New Firm. Kampen mellem Brøndby og FC København. I aften løber det intense opgør afsted i Parken og i den anledning har vi været så heldige at låne en match issue Brøndby IF hjemmebanetrøje fra 2002/2003-sæsonen. Hvad siger du til den?

I aften skal slaget om hovedstaden stå mellem arvefjenderne FC København og Brøndby IF og selvom de to hold har udviket sig i hver sin retning de seneste år, kan der ikke herske tvivl om opgørets prestige. I forrige uge tog vi et kig på en FC København 3. trøje og i denne weekend er turen kommet til Brøndby. Vi skal en del år tilbage. Til den tid man som fan af klubben vil mindes som en af de mest gloriøse perioder i klubbens tid. En tid hvor en andenplads var en skuffelse.

Året er 2002 og trøjen er en match issue hjemmebanetrøje, som en ganske venlig bruger har lånt os. I år 2002 påbegyndte Brøndby IF sæsonen med en ukuelig tro på tingene. Den forgangne sæson havde kastet et mesterskab af sig og i sommerpausen tog Michael Laudrup og John “Faxe” Jensen over i trænersædet og de gule og blå lignede et sandt mesterhold. Offensiv, sprudlende og imponerende fodbold grundlagde endnu en flot sæson, hvor det danske guld igen skulle udkæmpes med rivalerne fra FCK.

Brøndby-mandskabet ført an af Laudrup lagde usædvanligt godt fra start, hvor de første to kampe kastede to sejre af sig og en målscore på knusende 9-1. Stilen var lagt og holdet lignede det stærkeste i landet. I løbet af den forgange sommer havde man dog måtte tage afsked med rutinerede kræfter i skikkelse af Mogens Krogh og Thomas Lindrup og holdets rutine var på den måde svækket. Derfor endte Brøndby med at tabe dumme point og ved udgangen af efterårssæsonen var man hele 11 point efter FCK på førstepladsen. Det er nok de færreste der havde forudset en så pludselig vending i Superligaen, for da rutinerede kræfter kom til BIF i vinterpausen vendte vinden. 11 point blev til 4 og efter en hæsblæsende opgør i Parken, der ganske ufortjent for hjemmeholdet endte 1-1, kunne FCK så godt som erklæres danske mestre.

Sølvtøj skulle gutterne fra Vestegnen dog ikke snydes for og i pokalturneringen leverede de blå-gule et imponerende ensemble af ophidsende fodbold. FC København blev sendt ud på mål af Peter Foldgast og i semifinalen måtte AaB se sig slået. I finalen ventede FC Midtjylland og heller ikke de kunne matche Brøndbys høje niveau og blev sendt tilbage til fastlandet med en 3-0 lussing i bagagen. Efter kampen kunne FCMs træner konstatere, at nederlaget var fortjent: “- Jeg kan ikke være tilfreds efter et nederlag, men må blot konstatere, at vi i dag var næstbedst i pasningsspillet og i chanceudnyttelsen. Vi spiller mod landets p.t. bedste hold, og hvis jeg skal bedømme vores chancer for Europa Cup fodbold må jeg sige, at jeg holder helt vildt med Brøndby i mesterskabskampen.” Sådan skulle det imidlertid ikke gå, men for Brøndby-fans mindes man stadig denne periode som en af de mest overlegne nogensinde.

Hjemmebanetrøjen her, er derfor ganske forståeligt i høj kurs hos mange Brøndby-fans, men dette eksemplar især er blandt de mest beundringsværdige. Fra en periode i fodbold hvor trøjer til de professionelle spillere i endnu højere grad end i dag adskilte sig fra de almindelige replica, er det med glæde at vi nu har fået lov at gå i dybden med trøjen. Den første detalje er striberne på ærmet af trøjen, der modsat replica-modellen er limet på, så spillerne ikke skal fornemme ubehag ved syningerne. Af samme årsag er klublogoet trykt på og spillerens velvære var for alvor in mente hos Adidas, der stod for trøjen.

På brystet sad den ikoniske hovedsponsor Codan, der i så mange år og stadig den dag i dag forligner sig med Brøndby. Det er nok de færreste der ikke forbinder forsikringsselskabet med klubben fra Vestegnen. På ryggen er der ikke blevet plads til tryk, da netop denne trøje aldrig nåede at komme i kamp. Derimod er der blevet plads til en perlerække af autografer fra Brøndbys spillere og med lidt held kan du måske tyde nogle af dem?

Det bedste har vi gemt til sidst, nemlig hvad der for alvor adskiller denne match issue trøje fra replica-trøjerne vi almindelige må ty til at investere i. Den elegante detalje ligger i, at der på indersiden af trøjen er blevet påsyet en baselayer undertrøje, der bedst transporterer sved, så spilleren konstant vedligeholder en passede temperatur og derved kan præstere bedre. På siden af trøjen overtager et mesh-materiale for at forbedre ventilationen, der ydermere forstærkes af Adidas' Clima Cool, som på daværende tidspunkt var Adidas fornemmeste metervare.

Den elegante hjemmebanetrøje er ikke blot blandt de mest succesfulde Brøndby-trøjer nogensinde, nej den er også blandt de mest eksklusive. Hvad mener du om en sådan match issue spillertrøje, Brøndby eller ej? Kunne du godt vænne dig til at spille kamp i sådan en? Lad os høre hvad du har at sige om trøjen og om du har et bud på aftenens resultat i kommentarfeltet herunder.