Amerikanske Nike har i den seneste tid for alvor hævet niveauet for hvad man kan forvente sig af fodbold- og sportsudstyr. De er ikke blot blevet tekniske bedre, men også mere miljøvenlige, hvilket er noget af det vigtigste i nutidens verden. Vi tager et gennemgående kig på Nikes seneste kreationer på tværs af sportsverdenen og har naturligivs også rettet et øje mod De Olympiske Lege.

Ved sommerens EM-slutrunde dominerede Nike Mercurial Vapor VIII scoringsstatistikkerne efter at have været sat til vægs af de nærmeste konkurrenter ved VM i 2010. Hvad er der sket på de to år? Nike har for alvor udviklet sig og det er der kommet en række fantastiske, banebrydende produkter ud af, der forbedrer atleter på tværs af sportsgrene.

I kølvandet på sommerens EM kunne vi se billeder af det brasilianske wonderkid Neymar træne i en blackouted Nike-støvle, der sidenhen viste sig at være Nike Greenspeed. En elegant støvle der vejede blot 160 gram og ydermere var produceret af organiske genbrugsmaterialer. Det gjorde den til Nikes mest miljøvenlige og lette fodboldstøvle nogensinde og det stadfæster blot hvor de amerikanske sportsgiganter er på vej hen.

Fodboldstøvler generelt har i den seneste tid bevæget sig væk fra brugen af kængurulæder og det lader også til at Nike søger mere miljøvenlige alternativer. Efter T90 Laser IV nu kun produceres i Kanga-Lite er den eneste kængurulæderstøvle i Nikes sortiment den klassiske Tiempo Legend IV og med introduktionen af Nike GS har vi i den grad fået en smagsprøve på Nikes tekniske kunnen og måske også et kig ind i fremtiden af fodboldstøvler.

Designerne hos Nike blev udfordret til at kreere en støvle, der kun indeholdt det mest nødvendige for at holde vægten nede, men den skulle stadig kunne begå sig på allerhøjeste niveau. Resultatet er intet mindre end fantastisk; Nike har produceret deres letteste, hurtige og grønneste støvle nogensinde i en kombination af højteknologiske milepæle og miljøvenlighed.

Overdelen på Nike GS har haft fokus på at opnå det mest naturlige fit og hvor mange har ville pege på en overdel af læder har Nike kigget på miljøvenlige alternativer. Her har man fundet et materiale, der præsterer at emulere læderets egenskaber, men med et bedre forsvar overfor varme og kulde. Det har affødt en overdel der præsterer det måske bedste touch på bolden nogensinde, alt imens miljøet spares for et større CO2-udslip. Den nytænkte overdels produktion producerer 35% mindre CO2 end det er tilfældet for alternative materialer.

Også pløsen har gennemgået en forandring og for at imødekomme Nikes grønne initiativer er den produceret af genbrugt polyester, i stil med Nikes fodboldtrøjer. Polyesteret indeholder op imod 95% genbrugsflasker i stil med Nikes fodboldtrøjer og processen kræver 30% mindre energi end produktion af almindeligt polyester. Siden 2010 har Nike brugt godt 115 millioner genbrugsflasker og det tal fortsætter med at sige, så for at spørge igen; hvad er der sket på de to år? Nike har rykket sig. Langt.

Den eneste professionelle spiller, der har fået æren af at optræde i Nike GS er Neymar og det lader til at være en mand Nike forventer sig meget af i fremtiden. For nu, har han bestemt ikke skuffet, da han har scoret mål efter behag til OL og dermed givet Greenspeed den debut den fortjente. Hvor langt tror du Neymar kan nå? Bringer han OL-guldet til Brasilien på lørdag, når de møder Mexico?

Men han var bestemt ikke den eneste Nike-atlet hvis fodtøj sprang i øjet og det er bestemt ikke tilfældigt. Nike har nemlig rullet Nike Volt-kollektionen ud og de har alle det til fælles, at de springer i øjnene med en neongul farve. Herunder OL har blandt andre Allyson Felix trukket i Nike Volt-kollektionen. Udstyr til atleter er bestemt også et område Nike tager seriøst, her har "Project Swift" kørt de sidste 12 år og nu høster man frugterne af arbejdet.

I flere af Nikes løbesko har man integreret Flywire og Zoom Spikes der hver især gør sit for at forbedre atletens speed. Mønstret har også draget inspiration fra golfbolde, der er designet med udhulninger i overflader, der forbedrer aerodynamikken. En lignende teknologi er blevet implementeret på både løbesko og løbetøj.

Nike har også kombineret alt hvad de ved om fodtøj, løbetøj og design i den nye Nike Free Kollektion. Det har kastet Nike Free +3 af sig og om du ynder at bruge den som løbesko, fritidssko eller måske noget helt tredje, kan du vide dig sikker på at den vil egne sig til den.

Den fleksible sål, der er blevet så kendetegnende for Nike Free fungerer ligeledes som ydersål, som derved følger fodens naturlige bevægelser bedre end andre. Den enormt lave vægt giver automatisk mere energi, da du hurtigt vil føle dig let til fods, men alt det skal du selv have lov til at opleve. Du kan finde den lige her og det er naturligvis til en super pris - kun 764 kr.

Hvad siger du til Nikes imponerende udvikling? Er de førende på markedet for tiden eller hvad mener du? Er Nike GS fremtiden for fodboldstøvler? Lad os høre hvad du mener om det hele, så deltag i debatten i kommentarfeltet herunder.