EM står for døren og rundt omkring i hele Europa er brikkerne ved, at falde på plads i de forskellige landsholdstrupper. Et af de deltagende lande er selvfølgelig Italien, vi har set nærmere på den trøje de brugte i perioden 1994-1996.

Siden Italien vandt VM i 2006 er det gået lidt i stå for Azzurri, et kvartfinalenederlag ved EM i Østrig/Schweiz og et bittert exit i det indledende gruppespil ved VM i Sydafrika er det blevet til.

Tilbage i midten af halvfemserne var der dog helt andre boller på suppen. I 1994 tabte Italien VM finalen i Pasadena til Brasilien efter en dramatisk straffesparkskonkurrence, men det italienske landshold og den italienske liga var stadig en del af den absolutte verdens top.

Efter VM startede der naturligvis en kvalifikationsturnering til EM i England. Den hjemmebanetrøje som Italien brugte i kvalifikationen har vi kigget efter i sømmene.

Trøjen var den første som Nike producerede til det italienske fodboldlandshold. Selv om de to brands fik lavet nogle helt ekseptionelle trøjer sammen, så holdt deres samarbejde kun frem til 1998, hvor Kappa overtog produktionen af italienernes tøj.

På det venstre bryst havde det italienske fodboldforbunds logo selvfølgelig sin plads. Forbundet blev etableret helt tilbage i 1898 og hører til blandt de ældste forbund i verden.

Denne trøje var naturligvis lavet i den klassiske azurblå farve. Den blå farve stammer faktisk helt tilbage fra 1861, hvor en massse mindre stater blev samlet til det Italien vi kender i dag. Kongehuset brugte den blå farve meget, og den er derfor stadig en del af det italienske sind.

I midten af 90'erne var det ofte set at trøjerne fik indvævet et hologram. Vi kender det bl.a. fra Danmarks VM trøjer fra 98, hvor DBU's logo også figurerede midt på maven. Nike lykkedes også med et meget elegant hologram på denne trøje.

Øverst i hologrammet står der "Italy", og så står der "Campioni del Mondo 1934, 1938, 1982" - Verdensmestre 1934, 1938, 1982. I midten af hologrammet var der tre store stjerner, et for hvert verdensmesterskab italienerne har vundet. Som et smart marketingstrick formåede Nike også et placere et Swoosh-logo i hologrammet.

Ærmerne fortsatte det flotte mønster fra resten af trøjerne. Som en flot detalje endte ærmespidserne ud i et il Tricolore. På det venstre ærme var der endda sat en lille flap med tre stjerner, der igen naturligvis refererer til de - på daværende tidspunkt - tre vundne verdensmesterskaber.

Trøjens krave var meget tidstypisk høj. Den var lavet i hvid med en guldkant, og for at fuldende den helt var der også sat et italiensk flag bag på kraven.

Allerede dengang var det vigtigt at trøjernes originalitet blev verificeret. Den gang var det noget mere simpelt end de meget avancerede mærker vi ser i dag, men det var meget elegant og stilrent den måde Nike løste det på, på Italiens trøje.

Italierne endte med, at klare sig igennem kvalifikationen til EM, hvor italierne sluttede á point med Kroatien, men på grund af en dårligere målscore blev støvlelandet henvist til andenpladsen. EM i England blev kun til et lynvisit for Italien. Fire point blev det til i gruppespillet, men der rakte ikke til videre deltagelse i turnering som tyskerne til sidst vandt.

*Hvad synes du om trøjen? Hvilke trøjer fra 90'erne husker du? Får Italien succes ved EM? Del din mening i kommentarfeltet.