Fra 1994-2016 | Den innovative udvikling af fodboldstøvler

29.12.2016

Skrevet af Jonathan Baez

2016 tæller en række innovationer, som har imponeret os. Tidligere på måneden lavede JayMike en gennemgang af historiens største innovationer og det har nu resulteret sig i denne visuelle gennemgang.

Før 1994 handlede det grundlæggende set om to fodboldstøvler: adidas Copa Mundial og PUMA King. Det var disse to fodboldstøvler der dominerede markedet med giganter lige fra Pele og Maradona over til Beckenbauer og Platini. Men i 1994 skete noget. Noget som senere skulle vise sig at være en grundlæggende revolution, der åbnede op for døre, man ikke vidste eksisterede.

Både adidas og Nike lancerede hver deres fodboldstøvle, som brød op med traditionerne. Men hvor Nikes Tiempo stadig var relativt konservativ, så lignede adidas’ Predator noget fra en Sci-Fi film. Overdelen indeholdt de ikoniske skruelementer, for at gøre ens spark endnu giftigere. Standarden for fremtiden var sat.

Fire år senere, til VM i Frankrig, var Nike for alvor klar til at slutte sig til ræset. Det modige design vækkede for alvor interessen for fodboldstøvler, som mere end bare et bar sko, men mest interessant var hele konstruktionen, som var lavet med en syntetisk overdel og en klæbrig overflade. Dette var verdens første reelle speedstøvle og fire år senere, i 2002, gjorde Nike rigtig alvor ud af deres Mercurial, da de præsenterede verdens første fodboldstøvle under 200 gram.

Ud af det blå besluttede Lotto sig i 2006 for at lege med. Det gjorde de med et koncept, som vi i dag kender bedst fra PureControl. For nej, adidas var ikke de første til at lave en fodboldstøvle uden snørebånd. Det var Lotto. Støvlen blev dog aldrig nogen kæmpe succes, men en sjov lille ”fun fact” var at en af designerne bag støvlen, var Denis Dekovic som senere var en af hovedmændene bag Magista Obra og som i dag arbejder i adidas. Der skal ikke meget til at regne ud at denne mand spiller en rimelig central rolle i udviklingen af fodboldstøvler.