Om Nike Anti-Clog Traction fodboldstøvlerne

22.08.2016

Skrevet af Mathias

Siden den første gang en mand trådte ind på en fodboldbane med et par fodboldstøvler, har mudder været en af de sværeste modstandere. Nu har Nike dog måske fundet måden at neutralisere den modstander for evigt. Dette er Anti-Clog Traction.

Lad mig tegne dig et billede: Du forlader træningsbanen efter en session, hvor det har stået ned i stænger og banen har været helt mudret til. Du tager støvlerne af og begynder at jerne dem sammen eller også har du måske en af de der halvsmadrede børster til at få mudret af. Lyder det bekendt?

Det er i hvert fald noget jeg godt kan genkende. I århundrede har mudder mellem knopperne været et problem for fodboldspillere verden over og det har altid bare været noget man valgte at leve med. Men hvis der er noget Nike nægter at gøre, så er det at acceptere status quo. For et par år siden introducerede Nike deres All Conditions Control, fordi fodboldstøvler skulle kunne bruges i alle forhold. Og nu kan du være med til at tage det til et nyt niveau med Nikes seneste innovation: Anti-Clog Traction sålen.

Over de sidste to år har Nikes design, materiale og research teams arbejdet på dette projekt for at finde løsningen på et problem, som mange andre troede var umuligt.

”De forlader banen og af ren vane går de op til børsten for at skrubbe støvlerne af, men finder hurtigt ud af der intet mudder er på. De tror ikke på det overhovedet er muligt, men det er det.” Max Blau, VP of Nike Football Footwear.

Nike Anti-Clog Traction sålen inkluderer et adaptivt polymer, som aktiveres ved kontakt med vand. Holdet af udviklere eksperimenterede først med en variation af mekaniske og vandafvisende opløsninger, men konkluderede at ingen af dem kunne holde længe nok til at være brugbare. Deres næste tilgang virkede noget selvmodsigende, men viste sig at være effektiv: ”Vi stoppede med at prøve at frastøde vand og besluttede os for at bruge det til vores fordel i stedet, så vi skabte et smurt lag, uden at det kompromiterede greb i banen.” Sagde Dr. Jeremy Walker, en af opfinderne der arbejdede på projektet. ”En forståelse af mudders molekylære struktur var utrolig vigtig under udviklingen af den hydrofiliske opløsning, som stopper mudderet fra at side fast på sålen.”

Du kan få fingrene i de nye Anti-Clog støvler ved at klikke på dette link.