Manchester United og en hund kaldet Major

06.03.2016

Skrevet af Jonathan

Eight by Eight er et New York baseret magasin. De har en mission om at fortælle historier om fodbold på en moderne måde. De går den ekstra mil for at dele deres passion fra deres perspektiv.

Det blev bygget i 1884 som et teater og udstillingshal, lukket i 1907, genåbnet som en biograf året efter og nedlagt kort tid efter for at gøre plads til den store St James’ Building, som nu optager pladsen. I februar 1901, lagde bygningen grund til, hvad der blev præsenteret som en Grand Bazaar. Sådanne begivenheder, ved at bruge billige udstillinger for at tiltrække kunder, var ikke ualmindeligt, men denne var værd at bemærke fordi den havde en helt særlig mission: at rejse £1.000 for at redde en lokal fodboldklub.

Newton Heath’s situation var desperat. Det var en 2. divisionsklub og de havde kæmpet i mange år med en stigende gæld, som havde ramt £2.670. Harry Stafford, klubbens anfører, havde efterhånden vænnet sig til at gå rundt og samle almisser ind fra fans med hans hund, en Saint Bernard kaldet Major, som gik rundt med en lille indsamlingsdåse om halsbåndet, hvor redningshunde normalt bille bære en lille tønde med brandy. Stafford besluttede at der var brug for mere drastisk handling og organiserede derfor den føromtalte bazaar, med et håb om at han kunne indsamle £1.000. Der var en militær udstilling, en messing udstilling og udstillinger som fremviste ”håndværk fra Italien, Nilen, Indien, Østen, Middelhavet og Rivieraen.” Der mødte sågar tre medlemmer fra det militante politi frem, men menneskene udeblev. Bazaaren blev en kæmpe finansiel skuffelse.

Og, hvad endnu værre var, Major forsvandt. Stafford var ulykkelig. Han havde mistet sin hund og alt tydede på at han ville miste hele sit livsværk. Men historien viser mod alle odds, at bazaaren blev starten på genfødslen af Newton Heath. Klubben blev ikke bare reddet, men under det navn som det senere skiftede til, skulle det gå hen og blive en af de største og mest succesfulde i verden: Manchester United…

Hvis du har lyst til at læse hele historien, så kan du læse den her (på engelsk) eller købe hele magasinet lige her.