adidas Primeknit og den banebrydende teknologi

04.12.2015

Skrevet af Jonathan

Er du også fan af adidas Primeknit modellerne, så er dette blog post et MUST-READ. Vi har nemlig samlet alle vores blog posts, som vi har udgivet gennem tiderne, for hver primeknit model vi har haft på lager, og lavet dette forkromede overblik af adidas Primeknit og dets udvikling. Gå ikke glip af reviews, play-tests og dybdegående analyser af de forskellige adidas Primeknit modeller - Du får det hele HER!

Da adidas Primeknit så dagens lys for første gang

adidas Primeknit teknologien startede med udgivelsen af Samba Primeknit d. 17 marts 2014. Efterspørgslen på den første Samba Primeknit havde været stor, og der havde ikke været nok til alle grundet det begrænsede antal på 125 par. Derfor lancerede adidas endnu en Primeknit-udgave i sort/hvid, denne gang dog 500 par på verdensplan.

Hvor Samba Primeknit blev båret – og scoret i – af Luis Suarez mod Manchester United, blev den hvid/sorte ikke båret af et lige så prominent navn. Rent teknologisk var den identisk med Samba-udgaven, men efter VM i Brasilien var overstået og Samba-manien var ebbet lidt ud, blev den lidt mere nedtonede farvevariant også enormt populær.

adidas væver igen og lancerer Primeknit 2.0

adidas melder sig for alvor ind i kampen om de vævede fodboldstøvler med deres seneste innovation - byd velkommen til adidas Primeknit 2.0, som tyskerne selv kaldte verdens bedste når det kom til fit.

I 2014 løftede adidas sløret for verdens første vævede fodboldstøvle - den hed Primeknit, men trods det innovative koncept var overdelen en smule stiv i det. I 2015 var adidas dog tilbage med Primeknit 2.0, der byggede på erfaringerne fra både Primeknit og konceptstøvlen, Primeknit FS.

adidas Primeknit 2.0 var nemlig bygget til at give dig verdens bedste pasform, hvilket tyskerne havde opnået ved at lave en vævet konstruktion under pløsen, der sørgede for at holde din fod maksimalt på plads i støvlen uden at stramme. Resten af overdelen var også vævet for at give et blødt og smidigt materiale, der smyger sig om din fod. Samtidig var den betrukket med et supertyndt silikonelag, der var sat på ved hjælp af vacuum.

Og nå ja. Hælen. Det er jo ikke ligefrem en man sådan misser. Den var høj - faktisk virkelig høj - og skabt for at følge fodens naturlige bevægelser for at give dig så god støtte som muligt uden at klemme og give vabler. Det ser helt vildt ud, men de første try-ons lovede allerede godt - adidas havde i hvert fald fat i noget.

Der var dog også taget højde for performance, så snuden på Primeknit var lavet med en nubret overflade for bedre greb i bolden, mens sålen var taget direkte fra F50 adizero for at give et optimalt greb i banen.

Niclas fra vores svenske kundeservice var da også på og sagde dengang "Den første Primeknit-støvle blev lanceret som Limited Edition, og virkede ikke som om man kunne spille med den. Den nye Primeknit 2.0 ser dog virkelig funktionel ud, og i mine øjne er den høje hæl interessant og ser komfortabel ud. Jeg tror adidas har lavet et hit!"

Med kun 10.000 par på verdensplan var adidas Primeknit 2.0 en del af en Limited Collection

Unisport WebTV: Tech Talk - adidas Primeknit 2.0

Unisport testede selvfølgelig den nye teknologi og hvorvidt det rent faktisk var verdens mest komfortable fodboldstøvle, vil vi lade jer afgøre. Men JayMike syntes ikke desto mindre at være tilbøjelig til at være enig.

adidas introducerer Primeknit til alle baner med Ace15 Cage og X15 Court

adidas havde introduceret Primeknit på deres almindelige fodboldstøvler, og nu var det deres multibane revolutions tur. Materialet var lavet til at give dig komfort som en sok, men foruden man gik på kompromis med den vigtige stabilitet i støvlen. Den stabilitet er om noget endnu mere vigtig på Court og Cage modellerne, da det hurtige spil på mindre baner kræver det i en højere grad.

Primeknit revolutionen havde nu fundet vej til alle typer baner, så det var lige meget hvor du vil spille fodbold. Alt du behøvede at overveje var, om du var den eksplosive spiller som trives i kaos og derfor skulle bruge X15 Court, eller om du var den kontrollerende type, som styrede showet i sine Ace15 Cage.

Unisport WebTV: Jakob anmelder adidas’ Primeknit materiale

I bund og grund er der både sket fantastisk meget på X15 Primeknit, og samtidig er det mere af det, vi kender. Adidas har udskiftet deres syntetiske X-Skin overdel med en 100 pct. vævet overdel af Primeknit, som herefter er blevet forseglet af 3D Vacuum silikone - ganske enkelt for at sikre Primeknit-materialet mod vind og vejr, så der ikke kommer vand og skidt i dine støvler. Det er smart. Samtidig har adidas udskiftet deres Techfit collar med Primeknit, så man ikke får en ligeså elastisk og tætsiddende ankelsok, der til gengæld føles lidt mere som en sok. Slutteligt har tyskerne udskiftet den lidt fluffy neopren-pude i hælen, så man får en mere glat, syntetisk inderbeklædning der ikke skal være i vejen.

Og det har givet pote for adidas. X15 Primeknit er nemlig en ufatteligt komfortabel og lækker fodboldstøvle, der sidder godt tæt til foden uden at presse eller give vabler nogle steder. Den sidder ikke helt så stramt som den almindelige X15, men former sig til gengæld mere om foden som en lækker sok, din farmor har strikket. Man får ikke samme fornemmelse af lockdown som i den normale udgave, men ellers føles de to versioner faktisk ret ens. Knopsystemet er fuldstændig uændret, og giver derfor stadig et godt, sikkert greb i banen der er en fornøjelse når du skal skifte retning i høj fart.

På adidas ACE15 syner ændringerne måske ikke af så meget, men de er faktisk endnu større end på X15. Hele for- og midtfoden er nemlig blevet skiftet ud med Primeknit, og væk er derfor Controlweb-teknologien til fordel for samme vævede overdel med et tyndt silikone og Non Stop Grip-knopper ovenpå for at sikre en smule greb.

Og den forskel kan mærkes - for hvor ACE15 allerede i sig selv er komfortabel, er Primeknit-udgaven et par niveauer over. Det føles ganske enkelt som om, at du tager en superblød, personligt formet sutsko på dine fødder, der bare sætter sig uden så meget pjat. Omgangen med bolden er en smule mindre præcis og nær som på den syntetiske udgave, men du kan stadig mærke tilpas meget med dine berøringer til at støvlen ikke føles klodset på nogen måde. Nok har du heller ikke lige så meget greb som den almindelige ACE15, men NSG-knopperne giver alligevel en lille smule friktion, så overdelen ikke er helt mat. Hælen og knopsystemet er igen fuldstændig identisk - og igen ligger forskellen mellem den almindelige ACE og Primeknit-udgaven altså i niveauet af komfort.

Set i det store hele er begge Primeknit-støvler et skridt i den rigtige retning - hvis man går op i komfort vel at mærke. Der er i mine øjne ingen tvivl om, at Primeknit gør sig bedst på ACE15, hvor den øgede komfort og det lidt mindre tætte fit bedre er i støvlens ånd. X15 Primeknit er stadig en vanvittigt god fodboldstøvle, men det er som om at den syntetiske udgave er lidt mere i sync med det originale X15-koncept - skab kaos med en fodboldstøvle der giver dig en god lockdown, et tæt fit, skarp boldføling og et optimalt knopsystem.

adidas Primeknit prototyperne

2015 var også året hvor adidas virkelig prøvede at være skabe nye innovative tilgange til hvordan deres primeknit kunne se ud. Den gang havde de i tankerne om, at udgive deres Primeknit Footy Sock støvle. Støvlen kom dog aldrig i produktion og forblev en koncept støvle. Den gang skrev vi følgende om støvlen

”Rom blev ikke bygget på en dag og det gør fodboldstøvler så sandelig heller ikke. Adidas er et mærke der bruger umådelige mange ressourcer på innovation og at skabe de nyeste revolutioner. Det kræver mange forsøg at finde den vindende og endelige opskrift. Vi har været heldige at helt eksklusivt at få fingrene i nogle af de prototyper adidas lavede, da de forsøgte at skabe den perfekte Primeknit formula.

Den første støvle du lægger mærke til på lineuppet er nok højst sandsynligt Primeknit Footy Sock koncept støvlen, som på grund af de åbenlyse features står ud. Hvis du dog spørger mig, så er det mindst lige så sjovt at tage et kig på nogle af de andre prototyper, fordi de giver et unikt indblik i produktionsprocessen af et par fodboldstøvler, hvilket man sjældent får.

Vi får nærmest kun det officielle og endelige produkt at se, men jeg ved ikke med jer, jeg kunne godt tænke mig at tage et par af de her modeller en tur på banen for at se hvordan de performer. Specielt den røde og blå Primeknit Samba har fanget min opmærksomhed, fordi selvom det nok er svært at få en fornemmelse for gennem billederne, så er overdelen meget mindre stiv.

Det er nok meget godt at adidas har gjort overdelen lidt mindre blød, fordi jeg tror squ ikke den model her giver meget stabilitet, men bare lige en enkelt træning eller kamp kunne være meget sjovt. Ja, ja, bare rolig adidas vi skal nok lade vær med at bruge jeres prototyper, men vi ville squ gerne.

adidas X 15+ Primeknit, 2015

Den endelige udgave af X 15+ Primeknit var noget anderledes end de tidligere udgaver, og blev lavet med en blød knit, en mere rummelig snude end den almindelige X 15.1 og en ankelsok helt lavet af Primeknit, der erstattede det almindelige Techfit-materiale.

Samtidig havde adidas lyttet til feedback fra spillere på alle plan og lavet hælen om fra det mere luftige neopren-materiale til en mere flad, læder-agtig beklædning på Primeknit-udgaven. Desværre var tigeren på pløsen også for længst droppet

adidas ACE 15+ Primeknit Cage

Også ACE blev konverteret til spillet uden for grønsværen, hvor adidas smækkede overdelen fra FG-modellen på en Cage-sål, der giver glimrende greb på lidt hårdere street-baner.

Både ACE og X Primeknit-støvlerne blev lavet så man kunne tage sine favoritstøvler med på gaden når man spillede og derfor have samme touch, fit og komfort med sig hele vejen, så man ikke skulle bekymre sig om nye sko hele tiden.

adidas Primeknit 2.0 2015

Den endelige udgave af Primeknit 2.0 kom i både en FG-udgave til græsbaner og en Boost-udgave til streetfodbold, og blev markedsført som fodboldstøvlen med verdens bedste pasform. Den blev i øvrigt båret af en håndfuld af adidas’ F50-spillere, der gav debut til Primeknit 2.0 i Champions League, heriblandt James Rodriguez og Suarez.

Godt nok var prototyperne farverige, og adidas fortsatte de takter på den endelige model. Men faktisk er de lilla/grønne farver et resultat af at Martin Love fra adidas – som er skotte – pressede ekstra på for at få dem igennem, da de symboliserer farverne på en tidsel, der er meget symbolsk for Skotland.

adidas klar med ny generation af Ace16.1 og Ace16+ Primeknit

adidas fejede benene væk under alle, da de lancerede Ace16+ PureControl, fodboldstøvlerne som blev lavet helt uden snørebånd. Herefter kom opgraderingerne til resten af støvlerne i siloen. Den gang skrev vi følgende.

Responsen har som sagt været ekstremt god efter lanceringen af den innovative fodboldstøvle uden snørebånd, men adidas hviler ikke på laurbærrene og ruller nu opgraderede generationer af deres meget populære kontrolstøvler, Ace16 – både med en syntetisk- og Primeknit overdel.

Begge modeller har fået mere eller mindre den samme farvekombination som PureControl, men ser ikke overraskende meget mere almindelige ud, nu hvor der er kommet snørebånd på. Ace16.1 har utroligt nok en endnu blødere syntetisk overdel end før, men er stadig baseret på det samme ControlWeb som på forrige generation. Den blødere overdel bliver støttet af de ikoniske adidas-striber på siden, der også er at finde på Ace16+ PureControl. Ret ens egentlig og de største ændringer er at finde, når man vender støvlerne på hovedet.

Adidas har udstyret Ace16.1 med det nye GroundCTRL knopsystem og Sprintframe 2.0 ydersålen, der tilbyder øget manøvredygtighed og bedre greb i underlaget. Sprintframe ydersålen har også en ekstern hælkappe, som giver rigtig god lockdown i støvlerne og kombineret med ControlFit konstruktionen der går rundt om midtfoden får man en rigtig god passform.

ACE16+ Pimeknit er bygget som en blanding af PureControl og ACE.1. Skoene har fået samme Primecut sok, som er at finde på Ace16+ PureControl, men Primeknit overdelen føles blødere da jeg havde dem på og giver fantastisk lockdown takket være ControlFit teknologien rundt om midtfoden. Ydersålen er den samme som på PureControl og adidas Ace16.1, hvilket er GroundCTRL og Sprintframe 2.0. De runde knopper giver et godt greb på både kunstgræs og almindeligt græs

Adidas har med andre ord gjort små forbedringer på Ace16.1, som alt i alt giver skoene et løft, men uden de helt store forandringer rent teknologisk set. På ACE + Primeknit er der flere ændringer, som løfter dem op på et nyt niveau. Den blødere Primeknit overdel og den høje Primecut er jeg rigtig stor fan af efter at have prøvet støvlerne på.

adidas præsenterer en klassisk ACE 16.1 Primeknit farvevariant

Blot 1 måned efter introduktionen af ACE 16.1, havde adidas introduceret 3 forskellige farvevarianter, her iblandt den populære og den dengang ret iøjnefaldende hvide udgave. Introduktionen af ACE 16.1 krævede selvfølgelig også en anmeldelse af støvlen, som du kan se her

adidas ACE 17.1 Primenit

adidas ACE 17.1, er den seneste udgave af adidas Primeknit. Støvlen blev udgivet i 2016 og vi venter stadig i spænding på, om der kommer nye versioner af den ellers ikoniske teknologi.