De fem største overraskelser, der skal med til EM 2016 i Frankrig.

18.11.2015

Skrevet af Marius

Play-off kampene er nu overstået og alle landene som skal med til EURO16 i Frankrig er fundet. Der var i den grad et par overraskelser iblandt, både blandt dem som kvalificerede sig, men også dem som ikke vil være i bowlen til lodtrækningen. Derfor har vi taget et nærmere kig på de fem største overraskelser, som rent faktisk skal deltage ved EM i Frankrig til sommer.

1. Island


Island må vel nok stå frem som den største overraskelse af de lande der skal til EM i Frankrig næste år. Den lille ø kvalificerede sig via en andenplads i Gruppe A, der indeholdt lande som Tjekkiet, Tyrkiet og ikke mindst Holland - dem vender vi tilbage til. Island viste sig at være et overraskende solidt mandskab, som blandt andet sendte Holland til tælling i ikke blot en, men to omgange. Også gruppevinder Tjekkiet måtte tage hjem fra Island med et nederlag i bagagen. Overraskelsen bliver ikke mindre af at dette er første gang at Island nogensinde kvalificerer sig til en EM slutrunde og det bliver virkelig spændende at se, hvad Gylfi Sigurdsson og resten af det islandske mandskab kan præstere i Frankrig. Gylfi Sigurdsson blev i øvrigt også gruppens topscorer med 6 mål.

2. Wales

Gareth Bale og Aaron Ramsey kræver ingen yderligere introduktion. Men i slutrunde sammenhæng er de faktisk helt grønne. Det er nemlig første gang nogensinde at Wales kvalificerer sig til en EM-slutrunde og dermed gjorde de, hvad Ryan Giggs aldrig formåede at gøre. Kun overgået af Belgiens verdensstjerner, kunne Bale og Co. med blot et enkelt nederlag fejre billetten til Frankrig på hjemmebane - i øvrigt mod Belgien. Bale blev gruppens topscorer sammen med Edin Dzeko med 7 mål hver. Og mon ikke at Bale nok skal give den hele armen i Frankrig?

3. Albanien

Landet som stjal pladsen fra danskerne. Med en 2. plads kan Albanien langt om længe skrive deltagelse ved EM på CV'et. Albanien lagde ud på chokerende vis med at slå gruppevinderne fra Portugal med 1-0 og så var linjen ligesom lagt. Faktisk scorede Albanien blot 10 mål i kvalifikationen, vel og mærke med ti forskellige målscorere. Selv om Albanien har kvalificeret sig retmæssigt, så vil vi dog nok først og fremmest huske dem for det højdramatiske opgør mod Serbien, hvor fans stormede banen og kampen endte med at blive stoppet. Ingen tvivl om at Albanien kommer til at bringe masser af farve til EM.

4. Ungarn

Ungarn blev Norges overmænd i play-off kampene og det var nok de færreste der havde regnet med det udfald. Faktisk tabte Ungarn kun to kampe under kvalifikationen. Det er efterhånden en del år siden at Ungang sidst deltog ved en slutrunde. Nu er de dog endelig tilbage og det er ikke mindst med den gode Gábor Ferenc Király, 39 år, som stædigt holder fast i at spille med de klassiske sweats. Måske denne deltagelse kan give en revival til 80'ernes stolteste modestykke.

5. NordIrland

I den, på papiret, svageste gruppe, F, var det Nordirland som i sidste ende trak det længste strå. Efter en meget overbevisende kvalifikation med blot et enkelt nederlag kan de nordirske drenge glæde sig over deres første EM deltagelse nogensinde. Topscoreren og motoren på holdet, Kyle Lafferty var en af de helt store grunde til den nordirske succes og han blev da også topscorer i gruppen med 7 mål.

Bonus: Holland

Efter en imponerende 3. plads ved VM i Brasilien var det nok lig ingen, som regnede med at Holland ikke skulle være blandt deltagerne ved EM i Frankrig. Om det var grundet aldrende stjerner, afgangen af Louis Van Gaal eller noget helt tredje skal vi ikke gøre os kloge på, men faktum er at hollænderne havde en noget nær miserabel kvalifikation. Landet lagde ud med et nederlag over Tjekkiet og når man så også taber til Island i to omgange, så fortjener man måske heller ikke en billet blandt de 24 bedste i Europa. Holland havde stadig et lille lys tændt helt indtil sidste spillerunde, men det lys blev i den grad slukket af Tjekkiet, blandt andet på et (flot) selvmål af Van Persie. Om man kan lide Holland eller ej, så er der ingen tvivl om at den manglende deltagelse vil være savnet på godt og ondt. Og vi sender en stor krammer til vores hollandske kollegaer herinde - så sender de os en krammer tilbage.

Efter at UEFA bestemte sig for at udvide turneringen fra 16 til 24 lande er der nu hele 5 nationer som har kvalificeret sig til deres første europamesterskab. Vi glæder os ekstremt meget til at se, hvordan disse lande og ikke mindst alle favoritterne vil klare sig når det går ned i Frankrig til næste sommer. Hvem tror du på, som favorit til at vinde turneringen, Spanien, Tyskland, Frankrig? Eller måske en helt 4. nation?