I går postede Nike en video for deres kommende, stærkt innovative Nike Magista fodboldstøvle, og det fik os til at tænke på, om det kan betyde slutningen på en ære - nemlig CTR360 Maestri fodboldstøvlen. Vi har taget et kig på Nikes tre generation af CTR360 Maestri, der i den grad satte kontrolstøvler på landskortet

Maestri er italiensk for mester, og det var det for øje at Nike i første omgang designede den første fodboldstøvle i, hvad der nu er blevet en ikonisk silo. Ønsket var at give midtbanegeneralen 360° kontrol over bolden. Deraf navnet CTR360 Maestri. For at finde frem til resultat gennemgik Nike meget målrettet de stadier, som en spiller gennemgår: at vinde bolden, at kontrollere den og, at distribuere den videre. Med andre ord var den bygget til playmakeren, der i disse år er blevet mere og mere vigtig.

På forfoden af den første Nike CTR360 Maestri fodboldstøvle var der to meget markante pads. Meningen med disse to var, at tage farten af bolden så førsteberøringen blev bedre. Ligeledes var snørringen gjort asymmetrisk for, at forbedre mulighederne for et godt first touch. På indersiden monterede Nike PassPad der forbedre kraft og præcision i afleveringer.

Kanga-Lite er navnet på materialet som Nike CTR360 Maestri fodboldstøvlen laves i. Tilbage i 2009 var det et hidtil uset materiale der kombinerer det bedste fra læder- og mikrofiberfodboldstøvler. Det er et materiale der stadig bruges på Maestri fodboldstøvlerne i dag, og det er for alvor kommet for, at blive.

Som noget nyt begyndte Nike, at lave deres fodboldstøvler i såkaldte Elite-udgaver. Det startede ved VM-slutrunden i Sydafrika, hvor Nike på tværs af alle deres fodboldstøvler lavede en sølv og orange farvekombination som mange nok husker. Men at ændre farverne er naturligvis ikke nok til, at lave en helt ny støvle.

Først og fremmest erstattede Nike den almindelige sål der sad på Nike CTR360 Maestri I fodboldstøvlen, med den sål, som man havde introduceret på Superfly I. Sålen er lavet i carbonfiber, og på den måde fik man både en let, stærk og meget fleksibel sål. Det betød at udover en lavere vægt, så fik man også et utrolig godt afsæt i fodboldstøvlen - dog ikke med helt samme knopsystem som Superfly I.

Netop knopsystemet blev også skiftet helt ud på Nike CTR360 Maestri Elite modellen i forhold til den almindelige model. Knopsystemet minder i høj grad om det der sad på de tidlige modeller af Nike AirZoom Total90 fodboldstøvler. Det er et knopsystem med bladede knopper, der borer sig godt ned i jorden og derfor giver en glimrende acceleration. Lige netop det knopsystem var dog ikke så godt, når det kom til vendinger og derfor valgte Nike, at lave knopperne i et blødere materiale for, at øge komforten ved lige netop vendinger.

Det væsentlige tanke bag Elite-serien var dog, at gøre fodboldstøvlerne væsentligt lettere. Således vejede Elite modellen af den første Nike CTR360 Maestri fodboldstøvle markante 19% mindre, end den almindelige udgave.

Mod slutningen af 2010 tog Nike så et meget modigt valg, da man lancerede Nike CTR360 Maestri II fodboldstøvlen. Den store udfordring for Nike var nemlig at den første udgave af fodboldstøvlen havde fået så god kritik at det var svært, at forbedre på produktet.

Nøjagtigt som sin forgænger var også Nike CTR360 Maestri II fodboldstøvlen lavet i det glimrende vand-resistente materiale Kanga-Lite - dog i en opdateret, Kanga-Lite 2.0 udgave, som er endnu blødere og mere smidigt end første generation. Dette materiale former sig relativt hurtigt efter fodens konturer, og derfor ender man op med et helt suverænt godt fit i sine fodboldstøvler.

Et af de få ankepunkter der havde været ved den første variant af CTR360 fodboldstøvlen, var at den for nogle gav vabler i hælen. Det rettede Nike op på ved, at indlægge et utrolig blødt og ruskindslignende materiale i hælen.

Nike holdt fast i konceptet med Pass- og Recieve Pads der også sad på den første udgave af fodboldstøvlen. Hvor de på den første variant var samlet i en, delte Nike det op i to forskellige områder på den anden udgave af støvlen. Placeringen af Pass Pad'en på fodboldstøvlens inderside var Nike kommet frem til efter en lang research-process, hvor tusinder og atter tusinder af afleveringer blev skemalagt for, at fastlægge hvor bolden egentlig rammer foden.

Også på den anden version af Nike CTR360 Maestri fodboldstøvlen kom i en Elite-variant. Forskellene mellem Elite modellen og den almindelige var i grove træk de samme som på den første generation af Maestri, nemlig Carbonfiber-sålen, der sikredede en lettere og mere responsiv fodboldstøvle, der reagerede selv ved den mindste bevægelser.

Selve overdelen på Nike CTR360 Maestri II Elite fodboldstøvlen var den samme som på den almindelige udgave af fodboldstøvlen. Det var igen det smidige og komfortable Kanga-Lite der havde fundet vej til støvlens overdel. At Nike ikke har kunne finde et andet materiale til deres elite version af støvlen bevidner om, hvor godt et materiale Kanga-Lite rent faktisk er.

To blev til tre, og i sommeren 2012 kom Nike CTR360 Maestri III på markedet. Også den nuværende variant af Nike CTR360 Maestri fodboldstøvlen er lavet i Kanga-Lite 2.0, der dog er blevet fintunet så materialet i dag er endnu mere smidigt, og endnu mere vandafvisende end det materiale Nike startede ud med i 2009.

På Nike CTR360 Maestri III fodboldstøvlen blev også Nikes All Conditions Control implementeret. Det er en teknologi der giver spilleren et bedre greb i bolden, også selvom der spilles under våde forhold, ganske enkelt fordi at overdelen afviser vand langt bedre og dermed giver bedre forudsætninger for et konsistent touch på bolden.

Nike mente også at det var blevet tid til, at kigge på Maestri fodboldstøvlens knopsystem. Væk med det gamle knopsystem med den velkendte cirkel på forfoden, der var blevet brugt på både den første og anden variant, og ind med et helt nyt knopsystem med smalle og lidt knopper. For at gøre vendinger nemmere har Nike derfor afrundet knopperne på indersiden, så knoppen lettere glider igennem jorden.

Den sidste markante ændring på Nike CTR360 Maestri III fodboldstøvlen er at der i stedet for en eller to samlede pads på indersiden af foden, nu i stedet er otte små finner. Konceptet er dog præcist det samme. Det handler udelukkende om at boldkontrollen øges.

Nu er der ikke længe til VM slutrunden i Brasilien endelig starter, og med teaseren for den kommende Nike Magista fodboldstøvle kunne noget godt pege på, at CTR360-kollektionen ser sit endeligt. Skulle det ske, så tager vi med, at den i høj grad var med til at sætte kontrolstøvler på landkortet, og vi tager hatten af for en imponerende serie af fodboldstøvler?

Hvilken en af CTR360 Maestri fodboldstøvlerne var din favorit - og har du prøvet dem alle? Fortæl os din mening om Maestri støvlerne i kommentarfeltet, eller på Twitter og Facebook.