I 1998 præsenterede Nike fodboldverdenen for den første Mercurial. Den satte nye standarder for vores oplevelse af fodboldstøvler og i dag, 16 år senere, er ambassadøren for fart er blevet en af de mest ikoniske fodboldstøvler på markedet. Som optakt til VM i Brasilien har Nike valgt at udgive en variant for hvert af de foregående fire slutrunder. Vi har taget et kig på de første to af dem og sat dem op mod deres bror fra Reflective pack.

Den sad på foden af "El fenómeno", som blev kåret til årets spiller tre gange. I dag sidder den på den aktuelt bedste spiller i verden, Cristiano Ronaldo. Der er ingen tvivl om at Nike Mercurial Vapor sigter efter stjernerne. Siden den første Mercurial, har Nike udgivet fodboldstøvlen i et væld af farvevarianter. De seneste tre i rækken: Hvid/Sort/Grøn, Grøn/Blå, Sølv/Grøn.

Den nyest ankomne er en hyldest til den ikoniske Mercurial Vapor I, som R9 bar under VM i 2002 og som bekendt sendte guldet hjem til Brasilien med to mål i finalen. Designet til den moderne Mercurial Vapor IX FF ´02 da også er direkte inspireret af denne fodboldstøvle, som kom i en Sort/Krom/Cyber variant. Ånden lever altså utvivlsomt videre i den 9. generation af Mercurial Vapor, men det er fair at sige at meget er sket siden 2002.

Vil du også mindes "El Fenómeno" så bestil Nike Mercurial Vapor IX FF '02 Edition nu- kun 1.619,- kr.

Nike Mercurial Vapor IX kommer således i overdelsmaterialet OLM12, som er en blød og smidig mikrofiberoverdel der omfavner foden i et tæt greb og dermed får man et skarpt touch med bolden. Hertil er tilføjet Nikes Speed Control teknologi, der sørger for et ekstra godt greb om bolden. Og som om det ikke var godt nok, så udviklede Nike også All Conditions Control (ACC) teknologien, som sørger for et konsistent greb ligegyldigt vejrforholdene. Alt sammen ting der er blevet tilføjet til den seneste generation af Mercurial Vapor, som endnu ikke fandtes i de tidlige generationer.

Den banebrydende fodboldstøvle var dog ikke den først ankomne i Mercurial-kollektionen, som første gang så lyset ved VM i 1998. Den har Nike ligeledes valgt at hylde i en Grøn/Blå farvervariant - en noget anderledes farvekombination end den vi så i ´98. På trods af at Mercurial Vapor IX FF ´98 ikke ligefrem ligner støvlen den hylder, så er der nogle symbolske ligheder, som helt klart fører tankerne tilbage til 1998. Den modige farvekombination rykker således grænser, ligesom den gjorde i '98.

Få din helt egen Nike Mercurial Vapor IX ´98 Edition nu - kun 1.619,- kr.

En af de ting, der helt sikkert har forbedret sig siden de tidligere Mercurials er Nikes udvikling af fodsålen, der er lavet glasfiber under forfoden, hvilket øger fleksibiliteten og spændstigheden - og ikke mindst giver markant færre vabler end man måtte lide med. Samtidig holder glasfibre vægten nede og gør dermed fodboldstøvlen til en absolut letvægter.

Den sidste af de tre Mercurial Vapor IX kom som en hyldest til det brasilianske nytår i en Reflective Pack. Denne fodboldstøvle har vundet Cristiano Ronaldos hjerte og er i særdeleshed et af Nikes mere alternative designs. Således lyser fodboldstøvlen op i mørket eller når spotlyset rammer skoen. Overdelen på støvlen er domineret af den hvide farve, og det er kombineret med en skarp neongrøn farve og et elegant mønster omme ved hælen.

Fælles for den nyeste generation af Mercurial Vapor er knopsystemet, som Nike har ændret. Med blot to knopper på hælen er tanken, at du kan komme hurtigt ned i jorden og hurtigt ud, hvilket giver den eksplosive fart, som støvlen praler af. Det kan diskuteres om to knopper gør grebet i jorden for ustabilt, men når vi kigger på spillere som Cristiano Ronaldo og Theo Walcott, så ved vi også at speed vinder til enhver tid.

Følg i Cristianos fodspor og køb din Mercurial Vapor Reflex nu - kun 1.709,- kr.

Nikes Mercurial Vapor IX er den seneste generation af en ikonisk letvægtsstøvle. Hvad er dit forhold til Mercurial Vapor og hvilken variant er din absolutte favorit? Del dine tanker med os i kommentarfeltet, på Twitter og Facebook