I starten af december fik vi den helt nye Adidas Brazuca, der skal bruges til VM-slutrunden i Brasilien til sommer. Med lanceringen skrev den sig ind i en lang traditionsrig række af VM-bolde, som vi kigger meget nærmere på lige her.

De har gjort det gang på gang på gang på gang. Siden 1974 har Adidas stået for VM-fodboldene, og det er blevet til en lang række ikoniske, farverige, udskældte, anerkendte og nyskabende fodbolde. Seneste i rækken er den nye Adidas Brazuca, og i anledning af at julefreden har sænket sig, tager vi det store tilbageblik og ser nærmere på boldene.

Tilbage i 1970 til VM i Mexico lancerede Adidas den på det tidspunkt nyskabende og revolutionerende Adidas Telstar, der havde 32-paneller, der skiftevis var sorte og hvide. Målet var, at bolden skulle være lettere genkendelig for tv-seerne, og det blev den især af de brasilianske fans, der triumferende kunne notere sig endnu et verdensmesterskab.

Fire år senere stod endnu et VM på menuén og endnu en gang stod Adidas klar med en VM-bold. Til Verdensmesterskabet i Vesttyskland 1974 fik verden den opgraderede Adidas Telstar Durlast at se. Bolden blev hurtigt et ikon og selvom Adidas havde holdt fast i designet fra den første Telstar, så var der alligevel vise grafiske opdateringer på bolden blandt andet med mere sorte farver.

Hvis vi skruer tiden endnu fire år frem var det blevet Argentinas tur til at holde en VM slutrunde. I sydens varme fik verden udover flot fodboldspil en elegant fodbold at se. Det var den ikoniske Adidas Tango fodbold, som i modsætning til Telstar kun havde 20 paneller. Bolden blev samtidig startet på en æra med et klassisk design med i alt syv hvide cirkler.

Da der blev holdt VM i Spanien i 1982 blev det faktisk slutningen på en æra. Med lanceringen af Adidas Tango Espania fik verden en bold meget lig den fra fire år tidligere. Designet var en anelse anderledes, men mest mærkbart set med historiske briller, så blev det den sidste fulde læderfodbold.

Til VM i 1986 i Mexico fik verden Adidas Azteca Mexico at se. Det var noget af en revolution, for modsat sine forgængere var bolden lavet af et syntetisk materiale, og det gjorde den dermed mere vandafvisende. Blandt de danskere, der havde en uheldig oplevelse med Adidas Azteca var Jesper Olsen, der efter en flot slutrunde fik lavet en uheldig tilbagelægning, der blev startskudet til en knust dansk VM-drøm i kvartfinalen mod Spanien.

I 1990 var det nu blevet Italiens tur til at være vært for en VM-slutrunde, og vanen tro troppede Adidas op med en helt ny VM-fodbold til lejligheden, Adidas Ertusco Unico. Navnet på fodbolden hentede inspiration fra Italiens stolte historiske arv og isærdeleshed etruskerne.

Ved VM-slutrunden i USA i 1994 havde Adidas arbejdet på at forbedre VM-boldens vandafvisende egenskaber, og ud af anstrengelserne kom Adidas Questra. Bolden blev sammensat af fem forskellige lag for at gøre bolden bedre til at afvise vand.

Efter mange år med sorte og hvide fodbolde gik Adidas i 1998 væk fra designet. I stedet gik man over til en kombination af blå og hvid. Adidas Tricolore er en historisk legende, da det er den første VM-bold med farver, og samtidig så blev det også den sidste med det ikoniske Tango-design, der holdt hele vejen fra 1998.

I 2002 blev VM holdt i Japan og Sydkorea og til lejligheden havde Adidas kreeret en fodbold, der for alvor rokkede ved den lange tradition med klassisk udseende fodbolde. Udover at Adidas Fevernova havde et unikt design, så blev bolden også lavet af et tykkere inderlag, hvilket skulle forbedre boldens bane i luften.

Til VM i 2006 i Tyskland fik verden Adidas Teamgeist at se, og på Adidas hjemmebane var det selvfølgelig ikke uden væsentlige teknologiske tiltag. Bolden havde i modsætning til tidligere blot 14 paneler, og bolden blev lanceret på at være rundere og give et mere rent træf, ligemeget hvor man ramte bolden.

Så bevæger vi frem i nutiden og til den seneste VM-slutrunde, der blev holdt i Sydafrika. Her blev vi beriget med den noget udskældte og meget omtalte Adidas Jabulani. Med det nyudviklede Grip’n’Groove skulle bolden give et mere rent træf i luften, men der var en lang række målmænd, der ikke var særlig begejstrede over bolden.

Seneste markering i den lange VM-bold historik er Adidas Brazuca, som vi allerede har set meget til, selvom den endnu mangler at få sin officielle debut. Bolden har en ny struktur med seks symmetriske og identiske paneler sammen med en anderledes overflade, der er lavet til at skabe bedre greb, touch, stabilitet og ikke mindst aerodynamik.

Adidas har en lang tradition for at levere VM-bolden og det er blevet til en lang række ikoniske bolde igennem årene. Hvilken bold husker du bedst? Og hvilken bold kan du bedst lide? Vi hører meget gerne dine kommentarer her, på Facebook og på Twitter.