Vi har senest taget et kig på SG-knopsystemet på Adidas' Samba Package, og i dag er vi rykket ud på de normale græsbaner og tager et kig på det udbredte FG-knopsystem. Men hvad er det egentlig, der gør lige netop de her knopper så pokkers populære?

De fleste fodboldspillere har på et tidspunkt ejet et par FG-støvler - og du har sikker også et par liggende derhjemme lige nu. Med andre ord er FG-knopsystemet det langt mest udbredte lige nu, og det tætteste man kan komme på "standardknopsystemet." Men hvorfor er det tilfældet?

FG står for Firm Ground, og knopperne er lavet til at spille på faste baner - hvilket med andre ord vil sige de fleste, normale græsbaner, der ikke er blevet tæsket igennem af en vild monsunregn.

Knopperne er oftest lavet af plastic, og er designet til at give så godt greb i banen som overhovedet samtidig med at holde et godt niveau af komfort og manøvredygtighed. Engang var FG-knopper runde og helt klassiske, men i dag kommer de i et væld af forskellige former med lige så mange forskellige egenskaber.

Vil du gerne have et par Adidas FG støvler? Du kan se meget mere lige her

På Adidas Samba Package støvler ser vi også mange forskellige knopper, som hver især er designet med støvlernes ønskede egenskaber in mente. Er støvlen designet med henblik på fart, smidighed eller komfort? FG kan lidt af det hele og efter at have haft de samme knopper i noget tid, adskiller nu også Adidas' FG-knopper sig fra hinanden.

Vil du gerne have et par Adidas FG støvler? Du kan se meget mere lige her

På både Adidas Nitrocharge 1.0 og Adidas Predator LZ II findes Adidas' klassiske Sprintframe med Traxion 2.0 knopsystemet. Knopperne er formet triangulært, og de er lavet til at give både en god acceleration og gnidningsfrie vendinger, fordi de er en smule rundede i kanterne.

Traxion 2.0 fandtes også på den fjerde generation Adizero, men på den nye femte generation af Adidas F50 Adizero har Adidas skiftet til Speedtraxion knopsystemet. Knopperne er lavet til at give bedre acceleration fordi knopperne er mere bladede i deres udformning, selvom de stadig er triangulære. Det skulle give et bedre greb i banen, især i accelerations-fasen.

Den nye Adidas Adipure 11pro II er også gået væk fra den klassiske Sprintframe. I stedet har Adidas lavet den nye Comfortframe, hvor de triangulære knopper er blevet lavere og mere rundede, hvilket giver bedre muligheder for at vende, fordi runde knopper bevæger sig mere gnidningsfrit igennem jorden. Dermed er der ikke så meget belastning på led og knæ, hvilket for mange vil føles som navnet antyder komforabelt.

FG er oplagt at spille med på almindelige græsbaner, men mange benytter dem også på kunstgræs - hvilket er noget vi faktisk vil fraråde at man gør. For ikke nok med, at man ikke får det bedste mulige greb i banen, så risikerer man også at skade sine knæ og led.

Vil du gerne have et par Adidas FG støvler? Du kan se meget mere lige her

Samtidig er FG-støvler ikke lavet til den øgede friktion og det slid, som kunstgræs giver, når man spiller på dem, og derfor frafalder reklamationsretten også, hvis man benytter FG på AG. Støvlerne kan godt bruges, men det er værd at holde ovenstående in mente.

FG-knopsystemet er det mest almindelige og ikke uden grund. Knopperne er meget alsidige og er optimale på normale græsbaner, der ikke er alt for tunge. Hvad synes du om Adidas' FG knopsystemer? Og hvilken af støvlerne er din favorit? Vi hører meget gerne din kommentar her, på Facebook og på Twitter.