Et af de store spørgsmål, når man skal have nye fodboldstøvler er, hvilket knopsystem man skal vælge - skal det være FG, SG eller AG? I forbindelse med lanceringen af Nikes nye Hi-Vis kollektion, som i topmodellerne kommer i alle tre knopsystemer, tager vi her et kig på hvert af dem, startende med AG - eller artificial ground.

Kunstgræs vokser og vokser i popularitet, og i den forbindelse kan fodboldspillere godt stå i et dilemma, når de skal spille kamp eller træne på de kunstige underlag, der dukker op flere og flere steder i landet.

Spiller du på kunstgræs? Så tag et kig på Nikes AG-modeller lige her

Især spørgsmålet om FG-støvler kontra AG-modeller har længe været relevant, især fordi det længe kun var muligt at få AG-støvler som take-down modeller af topstøvlerne. Det er der dog heldigvis blevet gjort noget ved på det seneste, og du kan nu få den fuldendte oplevelse uanset om du spiller på faste græsbaner eller kunstgræs.

I forbindelse med Nikes lancering af Hi-Vis kollektionen har de lanceret alle deres nye topmodeller i både FG-, SG- og AG-varianter, så du kan tilpasse dit støvlevalg helt efter hvilke baneforhold du spiller på.

Tanken bag AG-knopsystemet er at lavet et knopsystem perfekt tilpasset de lidt anderledes forhold, der er på en kunstgræsbane - normale FG-knopper synker ikke ned i banen på samme måde som i naturligt græs, og giver derfor hverken et optimalt greb i banen samtidig med at der er risiko for at vrikke om og komme til skade.

Spiller du på kunstgræs? Så tag et kig på Nikes AG-modeller lige her

Samtidig er kunstgræs en del hårdere ved fodboldstøvler end almindeligt græs, hvorfor de også slider en del på FG-knopper, og med kunstgræsbaner flere og flere steder - endda både i Superligaen og Champions League - er det relevant med et knopsystem skræddersyet til dette underlag.

Nikes AG-knopper er designet til netop optimalt greb i underlaget på kunstgræsbaner. Knopperne er nemlig kortere, der er markant flere af dem i forhold til FG-støvler, og endvidere er knopperne hule. Dette giver et bedre greb i banen, bedre stødabsorbering samt mindre risiko for skader.

En anden væsentlig faktor ved AG-knopperne er deres holdbarhed over for kunstgræsbanerne, som slider mere på fodboldstøvlerne. AG-systemerne er specielt bygget til at modstå den øgede friktion der opstår mellem støvle og underlag, og giver dig derfor også længere holdbarhed end FG-støvler - samtidig med, at du ikke mister reklamationsretten.

Men at udvikle et AG-system, der fungerer godt, var ikke nok for Nike, og i takt med at kunstgræs stiger i popularitet har amerikanerne sat endnu flere kræfter af til at lave det bedst mulige AG-knopsystem, som man finder på Hypervenom Phantom.

Her er der flere støtteknopper, samtidig med at de primære knopper er blevet større for endnu bedre og mere sikkert greb i banen - og mon ikke knopsystemet vil brede sig til Nikes andre støvler med tiden?

Spiller du på kunstgræs? Så tag et kig på Nikes AG-modeller lige her

nike, fodboldstøvler, nike fodboldstøvler, faver, hi-vis, high vissibility

AG-knopsystemer bliver mere og mere populære, og den øgede fokus fra Nike viser da også, at knopsystemet er kommet for at blive. Spiller du selv med AG, og hvad synes du om ideen? Del meget gerne dine tanker eller spørgsmål med os i boksen herunder nyheden.