Lanceringen af Nikes helt nye støvlesilo, Hypervenom, har for mange efterladt flere spørgsmål end svar og et af de hyppigst stillede er, hvordan den placerer sig i forhold til Mercurial Vapor IX. Er det en speedstøvle? Er den til power? Præcision? Det prøver vi at besvare lige her.

Nike Hypervenom har været på alles læber i de seneste uger, men den har så sandelig også været på fødderne af nogle af verdens mest prominente fodboldspillere. Ført an af det brasilianske wonderchild, Neymar, er flere spillere fulgt trop. Det har været en kombination af spillere, der tidligere har slået deres folder i den afdøde T90-kollektion, Wayne Rooney, Lewandowski og Higuain, kombineret med spillere fra Mercurial-kollektionen i skikkelse af Alexis Sanchez, Clint Dempsey og naturligvis Neymar selv.

Det rejser efterfølgende en del spørgsmål; er det så en angriberstøvle som T90 Laser IV, hvor præcision og komfort er i fokus? Eller er det en knivskarp letvægter som den hæderkronede Mercurial Vapor IX? Der er meget få ligheder mellem den trofaste tjenere, Total90, og visuelt, såvel som teknisk, kan der vidst ikke være tvivl om, at Hypervenom minder markant mere om Mercurial Vapor.

Eftersom Hypervenom tager over for den afgående T90-kollektion, er det fristende at tro, at den på sin vis tager over for den - fører generationen videre under et nyt alias. Der er visse ligheder, men det er trods alt næsten ikke til at kende støvlen længere. Hvor de to støvler matcher, er imidlertid på tankerne omkring knopsystemet; her kommer Neymars nye støvle for alvor til sin ret, da den slår sig op på "Deadly Agility", eller dødbringende adræthed om man vil.

Tanken bag denne er adræthed; at de hurtige retningsskift og vævre vendinger skal sidde lige i skabet, så spilleren kan skabe sig den nødvendige plads i boksen på et splitsekund og efterlade forsvaret med en undren over, hvor han blev af. Nike T90 Laser IV var også designet til at tilpasse sig en angribers behov og her var knopsystemet udviklet med nogle af de samme idéer; hurtighed i boksen, skarpe vendninger og utilsete retningsskift. Men her stopper lighederne også.

Nu til sagens kerne, for nu fristes du måske til at tro, at den alligevel minder om Mercurial Vapor, men de to adskiller sig trods alt på ret væsentlige punkter. På Nike Mercurial Vapor IX er mantraet "Explosive Speed", der er designet til at give spillerne ekstra fart i støvlerne. På Hypervenom Phantom er det til gengæld "Deadly Agility", der er i fokus og det er meningen, at støvlen skal bidrage til de adrætte bevægelser som sideskift og skarpe vendinger.

Nike Mercurial Vapor IX er altså designet til spilleren med det lynhurtige antrit og en ekstremt høj tophastighed. Det er støvlen designet omkring at levere og det kommer også til udtryk i knopsystemet. Blades til at skære ned i jorden og levere øjeblikkeligt greb, når der sættes fra og en spændstig ydersål i glasfiber for at tilføre ekstra energi. Med andre ord perfekt til den lige sprint, den hurtige acceleration og greb i banen selv i høj fart.

Nike Hypervenom Phantom er til gengæld desiget med et noget anderledes knopsystem, der har til formål at fremhære den "Deadly Agility", støvlen slår sig op på. De runde knopper kommer let ned i jorden og giver et stabilt fæste, men deres virkelig fordel ligger i, at de har lettere ved at manøvrere, når først de er i jorden. Det gør, at vendingerne på de små områder gøres lettere og du kan skabe plads ved at lave det uventede retningsskift.

Det samme kommer til udtryk på overdelsmaterialet, hvor teijin-mikrofibermaterialet på Vapor IX er designet til at være aerodynamisk og glide igennem luften for optimal fart. På Hypervenom har Nike gjort brugt af deres nye NIKESKIN-overdel, der er udviklet til at forme sig som foden og give en barfodsoplevelse. Touchet skal sidde lige i skabet og skal med andre ord føles så naturligt som muligt.

Det er selvfølgelig nemt at kategorisere begge støvler under letvægtsstøvler og det er for så vidt heller ikke forkert. Hypervenom vejer blot 200 gram og Vapor IX klokker ind på 185 gram og selvom de begge er letvægtere, har de vidt forskellige fokus. Kort opsummeret kan man sige, at Hypervenom er til den uforudsigelige spiller, der skal finde plads, hvor det synes umuligt og Vapor IX er til spilleren, der skaber pladsen takket være sin hurtighed. Men hvilken type er du så?

Du kan se sådan her på det; Neymar er en hurtig spiller, men det er hans tekniske færdigheder, der skaber pladsen. Cristiano Ronaldo er ligeledes også teknisk dygtig, men det er hans hurtighed, der gør ondt på forsvaret. Hvis du anskuer det på den måde, giver det pludselig langt mere mening. Ellers kan du altid se videoen lige herover, hvor vi udspørger en af designerne bag Nike Hypervenom, hvor han også kommer ind på, hvor den står i forhold til Vapor IX.

Er du til Explosive Speed eller Deadly Agility? Det kan være svært at afgøre, men nu har du valget og det står dig derfor frit for. Hvilken af de to støvler passer bedst til dit spil? Og hvilken har du størst fidus til? Del din mening med os i boksen herunder og deltag i debatten på Twitter og Facebook.

nike, hypervenom, phantom, Collin eder, shawn hoy, neymar, rooney, nike hypervenom, deadly agility, agility, nikeskin, live session, google  hangout, google plus, youtube, livestream, live stream, live, unisport, unisportstore