VM-boldens historie | Se alle bolde fra 1986-2018

01.06.2018

Skrevet af Zlatko

Når VM ankommer, så kommer der som regel en masse nye produkter. Vi ser alt fra nye støvler, colourways, trøjer og en ny VM-fodbold, som nok må anses som værende det vigtigste. Vi har samlet de seneste VM-fodbolde fra 1986-2018, så du kan få det fulde overblik over historien i denne periode.

1986-1994: Azteca, Etrusco og Questra

De første bolde i vores samling af VM-bolde er de traditionelle Azteca, Unico og Questra. Alle bolde er bygget op på samme måde, og med få ændringer i teknologierne fra år til år. Derudover, så har disse 3 bolde alle fået deres egen unikke historie, selvom de ligner hinanden meget. Azteca-fodbolden blev brugt i 1986-slutrunden i Mexico, og var den første bold, der havde en coating af polyuretan. Dette gjorde Azteca-bolden vandafvisende, og bolden var den første syntetiske kampbold. Designet var inspireret af Mexicos historie, hvor aztekisk arkitektur og vægmalerier er inkorporeret i boldens triadedesignet.

Går vi videre til 1990-slutrunden i Italien, ser vi stort set den samme bold ved første øjekast. Etrusco-fodbolden var den første fodbold der fik lavet et indvendigt lag af mørkt polyuretanskum. Samtidig var designet på bolden lavet om i forhold Azteca-fodbolden, og Etrusco-fodbolden hyldede den etruskiske kunst, som er en fin kunstart i Italien. Løvehovedet, som man ser på bolden, var også tilføjet på pløsen af Etrusco-fodboldstøvlerne, hvilket gav et mere komplet VM-design og look.

I 1994-slutrunden i USA havde vi Questra-fodbolden, og den var noget helt specielt. I forhold til Etrusco var Questra-fodboldens paneler lavet som konvolutter, der havde polystyrenet skum. Dette gjorde både fodbolden vandafvisende og gav den en hurtigere acceleration, når man sparkede til den. Questra-fodbolden havde et blødere touch, forbedret boldkontrol og fik en højere fart i kampene. Slutrunden var i USA, og triadedesignet var pyntet med et rumtema. Dette repræsenterede USA’s rejse mod stjernerne, og var et symbol på 25-års jubilæet på Apollo 11 missionen. Missionen var anerkendt som en vigtig del af USA’s historie.

1998-2006: Tricolore, Fevernove og Teamgeist

Vi bevæger os så småt ind i mere moderne designs og brugen af farver, og dette er noget jeg synes gør VM-boldene mere unikke og specielle. Tricolor-fodbolden blev brugt i 1998-slutrunden og triadedesignet havde et fransk rødt-hvidt-blåt tri-color design. Derudover, var denne bold også den første farvet VM-fodbold og brugte et såkaldt ’underglass’ print teknologi, som er et tyndt lag af syntetisk skum.

Nu kommer vi måske til den mest ikoniske VM-fodbold nogensinde. Fevernova VM-fodbolden fra 2002-slutrunden i Korea & Japan. Bolden var lavet med tykke lag, som forbedrede boldens præcision når den var i bevægelse. Derudover, så havde bolden også en forfinet syntetisk lag af skum, hvilket også hjalp med at give en mere præcis og forudsigelig svæv i luften. Den asiatiske kultur var inspirationen til det ikoniske design, og denne bold kan meget vel være en man aldrig glemmer igen.

2006-slutrunden i Tyskland fik vi introduktionen af Teamgeist-fodbolden. Fodbolden var lavet helt om i forhold til design og teknologi. adidas brugte en ny konfiguration, som reducerede områderne hvor panelerne rørte hinanden på bolden. Dette gav fodbolden en mere glat og rund overdel, som hjalp med en bedre præcision og kontrol. Før introduktionen af Teamgeist så man fodbolde være forskellige på overdelen grundet konstruktionen. Propeldesignet, som er brugt på Teamgeist, hjælper med at minimerer disse ufuldkommenheder og giver en glattere overdel. Som noget nyt lavede adidas en VM-finalebold, hvilket gav Teamgeist-fodbolden et gulddesign.

2010-2018: Jabulani, Brazuca og Telstar

VM i Sydafrika gav os Jabulani bolden, hvilket skabte en del postyr grundet boldens svæv. Jeg kan dog stadig huske Tshabalalas brag af et mål i åbningskampen mod Mexico, imens at vuvuzelaerne bare bragede taget af på stadionet, fantastisk. Jabulani-fodbolden var lavet med en ‘grip n groove’ teknologi, som angiveligt skulle give bolden et mere stabilt svæv i luften, og et bedre greb i forskellige slags vejrforhold. Derudover, var det første gang man brugte 3D bundne paneler på hele bolden, hvilket gjorde bolden mere rund. Designet hyldede Sydafrikas historie og Jabulani betyder noget i retningen med ‘at fejre’ på Zulu.

Den forrige VM-fodbold var Brazuca-fodbolden, der blev brugt til 2014-slutrunden. Bolden var lavet med en 6-panelsdesign som forbedrede grebet, touchen, stabiliteten og aerodynamikken. Det brasilianske folk var tæt forbundet med bolden, da de skulle lave en folkeafstemning på boldens navn. Dette udviklede sig til, at 1 million fodboldfans stemte og overtallet valgte navnet Brazuca. Brazuca er et uformelt udtryk for brasilianer, og beskriver den brasilianske måde at leve på. Alt ved denne fodbold repræsenterer Brasilien, og man kan hævde at den er på toppen af listen over bedste VM-fodbolde lavet til dato.

Den sidste VM-fodbold på vores liste er dette års Telstar-fodbold. 2018 VM-fodbolden er lavet med et nyt paneldesign og en opdateret grafisk coating, der forbedrer boldens ydeevne og holdbarhed. Den tekstureret overdel forbedrer grebet, touch og aerodynamikken. Kombinerer man dette med den termiske limning, som forbedrer boldens svæv i luften samt et lavere vandindtag, får man en VM-bold fra den øverste hylde. Telstar-bolden bruger den første VM-bold nogensinde som inspiration, som udover også var den første bold, der blev vist på TV. Bolden var den gang lavet i sorte og hvide farver, så man bedre kunne se den på TV’et og blev kaldt for ’fjernsynets stjerne’, grundet dens TV debut og derfor fik navnet Telstar.