Slip din fartdjævel fri: Nike præsenterer Mercurial Superfly V

16.03.2016

Skrevet af Jonathan

“The new Mercurial marks a significant advancement in this boot’s proud history. It’s lighter, stronger, backed by science and built to work with the foot for speed in all conditions.” Jeongwoo Lee, Nike Football Design Lead.

Hvis der er en ting vi ved om Mercurial Superfly, så er det at den er bygget til fart. For to år siden, tog Nike fart niveauet til nye højder. I dag slipper de det fulde potentiale løs med præsentationen af den nye Mercurial Superfly V. Måden de har gjort det på i denne omgang har været gennem en holistisk tilgang, hvor hver enkelt komponent er blevet designet for at kunne fungere i samspil mod et fælles mål: fart.

Vores tilgang til den nye Mercurial var at udfordre alle antagelser der lå omkring fart, sammenflette videnskab med design for at konstrurere den hurtigste fodboldstøvle i fodbold,” siger Nike Football Design Lead Jeongwoo Lee. ”Vi designede denne fodboldstøvle holistisk for at sikre at den kom ud som helt speed-system, hvor alle materialer spillede sammen for at levere den mest effektive pakke muligt.”

Det ene af de helt afgørende elementer på vej mod målet, var at udvikle en anatomisk ydersål. Denne nye Nike sål fremhæver fodens naturlige kuver og former. Denne konstruktion hvor man eliminerer det hul, som tidligere eksisterede i underfoden, tillader foden at bevæge sig sammen med støvlen frem for imod den. ”De fysioterapeuter vi arbejdede sammen med er overbeviste om at dette vil reducere trykpunktsirritationer og også uønskede bevægelser inde i støvlen og på den måde maksimere det returnerende energiniveau gennem spil i høj hastighed”, siger Lee.

Den nye Mercurial Superfly V kan første købes fra starten af juni måned.

Udover at have udviklet denne kurvede ydersål har Nike også været i stand til at bygge en enkelt-lags plade og dermed lave en ydersål, som er 40% lettere and deres karbon fiber sål, som den har skiftet ud med. På samme tid har design holdet bevaret og endda styrket sålen og også gjort den mere responsiv.

Et andet vigtigt element på jagten efter højere fart, var et umiddelbart selvmodsigende et af slagsen: opbremsning. ”En af de helt afgørende komponenter ved høj fart er at have tilliden til at man kan bremse op på en mønt,” uddyber Lee. ”Hvis spillere ikke tror med sikkerhed på at de kan lave en fuld opbremsning når det er nødvendigt, så vil de sænke farten med stor forsigtighed, lidt ligesom når man kører bil.”

“It’s like my attitude, I’m a straightforward and aggressive player. The stud shape reminds me of my character and performs very well on the pitch.” Cristiano Ronaldo, Real Madrid & Portugal.

Udviklingen af opbremsningselementet producerede masser af forskellige tests og design teamet benyttede sig også af virtuel Finite Element Analysis (FEA) tests, som leverede det videnskabelige grundlag, til at identificere hvilke grebsmønstre der fungerede bedst til den speed-fokuserede fodboldspiller, inklusivt lineært sprint. Disse data blev senere tested på banen af Nike elite spillere for at sikre at formularerne også matchede virkeligheden. ”Alle knopper har samme form, men er positioneret i forskellige retninger – ligeud på hælen for at bremse op og vinklet under forfoden fro fremdrift. Vi har også tilføjet ekstra greb på områder der tidligere har været tomme, hvilket vil give en bemærkelsesværdig forskel for spillere.”

Den nye Mercurial Superfly V kan første købes fra starten af juni måned.

Selv overdelen er blevet taget med i betragtning på vej mod målet om høj fart. Således har Nike udviklet en Flyknit overdel, designet med henblik på at styrke interaktionen mellem støvle og bold i høj fart. Ved at benytte sig af data-drevet tekstur lokalisering, har Nike skabt en Flyknit ”speed rib” 3D tekstur. Denne nye overdel giver masser af friktion mellem overdelen og bolden.

De nye ”fart riller” har en grundlæggende tykkelse på 1 milimeter og stiger i tykkelse længere fremme i forfoden, hvor de helt yderst er 2,5 milimeter tykke. Udover den åbenlyse præstationsfremmende rolle har Nikes designere ikke kunne dy sig for at give det en designmæssig funktion også. Rillerne skifter nemlig også farve i bevægelse. En feature som jeg er sikker på passer helt perfekt til alle Mercurial spilleres personlighed.

Så hvad siger du? Passer den nye Mercurial Superfly V til din personlighed?

Den nye Mercurial Superfly V kan første købes fra starten af juni måned.