25 års jubilæum | Udviklingen af fodboldspilleren fra 1995 til 2020

09.12.2020

Skrevet af Sandra

Som en del af vores 25 års jubilæum tænkte vi, at det ville være sjovt at se på nogle af forskellene mellem fodbold i 1995 og fodbold i 2020. En af de mest udviklede faktorer i fodbold er helt klart spillerne. Så vi har rådført os med en af de førende hurtigheds trænere i moderne fodbold for at høre om forskellene mellem de professionelle fodboldspillere i 1995 og 2020. Og du kan selv lære en ting eller to!

Først og fremmest vil vi introducere dig til Carsten Effertz. Carsten er en af de førende hurtigheds trænere i Europa og administrerende direktør for Tanner Speed Academy. Et akademi, der bruger et af de mest avancerede hastigheds- og smidighedstræningssystemer i verden! Et system, der ligner det system, der bruges af top europæiske klubber som Real Madrid og Bayern München.

Vi spurgte Carsten lidt om, hvad han synes er den største forskel er mellem de professionelle fodboldspillere i 2020 sammenlignet med dem fra 1995. Det er let at se, at ikke alle i 1995 lignede målmaskinen ved navn Cristiano Ronaldo. Men hvorfor det? Hvad har ændret sig? Vi starter med fodboldspillernes karakteristika i 1995.

Fodboldspillere fra 1995

Vi ville lyve, hvis vi fortalte dig, at alle havde en six-pack, spiste ordentligt og havde deres egne personlige trænere tilbage i 1995. Se bare på topspillere som Paul Gascoigne og den brasilianske Ronaldo. Spillerne dengang gik ikke så meget op i deres helbred, som spillerne gør i dag. Da vi spurgte Carsten Effertz om spillere fra 1995, sagde han:

“Jeg vil sige, at de er meget forskellige fra de spillere, som vi ser i dag. Deres mentalitet, fysik osv. var langt fra det, vi ser i dag. De bekymrede sig ikke så meget om deres helbred, f.eks. ernæring eller sovevaner osv. Det var ikke usædvanligt, at spillerne gik ud for at feste efter en kamp.”

En af de bedste spillere tilbage i begyndelsen af 2000'erne var den brasilianske Ronaldo. Og 'O Fenômeno', han gik ikke så meget op i sin vægt. Han sagde engang følgende om at blive efterladt på bænken på grund af sin vægt: “... nogle gange i fodbold gør 100 eller 200 gram ikke forskellen.” Det ville man højst sandsynligt ikke høre fra CR7.

Fodboldspillere fra 2020

Hvis vi bevæger os frem til dagens fodboldstjerner, såsom Adama Traore, Zlatan Ibrahimovic og Cristiano Ronaldo, er de alle maskiner på deres egen måde. Ifølge Carsten Effertz er de bedste spillere i moderne fodbold, sande atleter;

”Grundlaget for succes er i dag, at være i en top fysisk tilstand. Kun med den rigtige forberedelse kan en professionel spiller følge de høje fysiske krav. Spillere som Ronaldo eller Ramos har dedikeret deres hverdag helt til succes. Det er også derfor, de kan spille på det højeste niveau i så mange år.”

Som Cristiano Ronaldo sagde engang: “Talent without working hard is nothing.”

Topspillere og deres vaner

Carsten Effertz har også givet os et indblik i nogle af topspillernes vaner og deres professionelle liv. Han siger, at de er meget mere opmærksomme på deres kropsbehov end før;

”Leon Goretzka har 4 individuelle træningssessioner hver uge - oven på de træningssessioner, han har med holdet. Faktisk har omkring 70% af spillere på Bayern München holdet en individuel træner.”

Men det er ikke kun den fysiske træning. Den rigtige diæt er også en af hemmelighederne for de bedste spillere. Derudover også de rigtige sovevaner;

”Det første, Toni Kroos altid er opmærksom på er hans søvnrytme. Tilstrækkelig søvn er afgørende for at han har det godt og er tilstrækkeligt fokuseret i træningspas og spil. Hvilefasen er også yderst vigtig for restituering.”

Fodbold er hurtigere end nogensinde

Men hvorfor skal spillerne fra 2020 være bedst på alle parametre? Fordi fodbold bliver hurtigere og hurtigere, ifølge mange mennesker - inklusiv Carsten Effertz;

”Generelt er spillet blevet væsentligt hurtigere og mere atletisk. Når vi sammenligner verdensmesterskaberne i 1990'erne med det sidste verdensmesterskab i 2018, kan vi se en stor ændring i løbestatistikken.” siger Carsten.

”Ændringen i den samlede distance er faktisk mindre end før - eller det er ikke steget så meget. Men afstanden, som spillerne løber i høj hastighed, er steget meget. Og dette indikerer tydeligt, at sprintfærdigheder bliver mere og mere vigtig i moderne fodbold. Derudover er tophastigheden meget højere end tilbage i 1995."

Et tip til de unge spillere derude

Som du sikkert allerede ved, handler fodbold ikke kun om, hvor godt du kan sparke til en bold. Fysik er vigtigere end nogensinde, og hastighed er en evne, der er afgørende for unge spillere. Carsten Effertz fortæller os hvorfor;

”Hastighed er den første evne, hvor en ung spiller kan konkurrere med de mere erfarne spillere. De unge spillere kan ikke sparke til en bold bedre end en erfaren spiller. De kan ikke læse spillet bedre end en erfaren spiller. Men de kan løbe hurtigere! Dette kan være deres første konkurrencemæssige fordel.”

Udover hastighed er koordination og kognitiv hastighed - at tænke hurtigt og udføre dem - en meget vigtig evne at arbejde på. For at få en idé om, hvorfor det er vigtigt at tænke og handle hurtigt, kommer her hvad Thiago er citeret for, når han bliver spurgt om, hvor meget tid man har, når man modtager bolden:

”Dette kan være svært at forstå for outsidere, men sandheden er: Du har minus et sekund. Så - ingen tid overhovedet. Selv før du modtager bolden, skal du have en idé og altid tænke hurtigere end din modstander. Orientering er nøglen. Du skal vide, hvor du er, have kontrol over bolden og vide, hvor dine holdkammerater og modstandere er. "

Dette var alt for nu. Vi håber, du nød at lære om forskellene mellem de professionelle spillere fra 1995 og spillerne i 2020. Vi vidste, at der var nogle forskelle - men vi vidste ikke, det at sove var nøglen til Toni Kroos' succes, eller at du har minus et sekund til at skabe en idé, ifølge Thiago.

Et stort tak til Carsten Effertz for at tale med os samt give os et indblik i den moderne fodboldspiller.