Vi har over de sidste par dage taget et kig på de forskellige knopsystemer, man finder på Nikes nye Hi-Vis kollektion, og i dag runder vi vores knopsystem-fokus af med et kig på de mest udbredte knopper, nemlig FG. Men hvorfor er FG-knopper så populære, og hvad gør de forskellige former?

De fleste fodboldspillere har på et tidspunkt ejet et par FG-støvler - og du har sikker også et par liggende derhjemme lige nu. Med andre ord er FG-knopsystemet det langt mest udbredte lige nu, og det tætteste man kan komme på "standardknopsystemet." Men hvorfor er det tilfældet?

FG står for Firm Ground, og knopperne er lavet til at spille på faste baner - hvilket med andre ord vil sige de fleste, normale græsbaner, der ikke er blevet tæsket igennem af en monsunregn.

Knopperne er oftest lavet af plastic, og er designet til at give så godt greb i banen som overhovedet samtidig med at holde et godt niveau af komfort og manøvredygtighed. Engang var FG-knopper runde og helt klassiske, men i dag kommer de i et væld af forskellige former med lige så mange forskellige egenskaber.

Lyder FG-knopsystemet som det optimale valg for dig? Så kan du se Nikes FG-modeller lige her.

På Nikes Hi-Vis støvler ser vi også mange forskellige knopper, som hver især er designet med støvlernes ønskede egenskaber in mente. Er støvlen designet med henblik på fart, smidighed eller komfort? FG kan lidt af det hele.

På både Hypervenom Phantom og Tiempo Legend IV findes hovedsageligt runde knopper, som er den klassiske form på fodboldstøvler. Runde knopper er populære, da de takket være deres form trænger nemt ned i banen samtidig med at de bevæger sig let gennem jorden, så du kan dreje helt gnidningsfrit.

Du bliver naturligvis ikke Neymar, Iniesta eller (indsæt selv navn på spiller der også kan vende på en tallerken) bare fordi du spiller med runde knopper, men du får i alle fald et knopsystem, der tillader dig at dreje naturligt og let.

Mercurial Vapor IX finder vi modsætningen til de runde knopper, nemlig de aflange knopper, også kaldet blades. Blades er med deres aflange form noget bedre til hurtigt at overføre kraft og energi til jorden, og da de samtidig har en større overflade end runde knopper, står du oftest mere solidt fast, når du skal accelerere. Netop derfor betragtes blades som det bedste knopsystem til acceleration, skarpe retningsskift og rå speed.

Igen bliver man ikke Cristiano Ronaldo rent fartmæssigt af at tage et par støvler med aflange FG-knopper på fødderne, men når man kan mærke, at støvlerne tager lidt bedre fat i jorden, kan det give den ekstra selvtillid til at sætte lidt hårdere af end med runde knopper.

Meget naturligt er aflange knopper ikke lige så oplagte til hurtige vendinger, da knopperne skal flytte mere jord og græs for at dreje sin lange form - og de kan derfor godt føles mere hårde at dreje om sin egen akse med.

Det seneste skud på stammen af knopper kombinerer dog de aflange og runde knopper, hvilket man ser på CTR360 Maestri III. Her er knopperne runde på ydersiden og aflange på indersiden, således at de både kan bevæge sig gnidningsfrit gennem jorden samtidig med at få at mere aggressivt greb i banen til når du skal accelerere.

De smarte ved de semi-runde knopper er dog, at knopperne under indersiden af foden - som er det område, du lægger pres på når du drejer - er runde, mens knopperne på ydersiden af støvlen er aflange i formen, da det typisk er her du lægger pres når du skal "cutte," altså lave et hurtigt retningsskift.

Find vores gennemgang af Soft Ground-knopper her.

Vil du læse mere om AG-knopper? Find gennemgangen her

FG er oplagt at spille med på almindelige græsbaner, men mange benytter dem også på kunstgræs - hvilket er noget vi faktisk vil fraråde at man gør. For ikke nok med, at man ikke får det bedste mulige greb i banen, så risikerer man også at skade sine knæ og led.

Samtidig er FG-støvler ikke lavet til den øgede friktion og det slid, som kunstgræs giver, når man spiller på dem, og derfor frafalder reklamationsretten også, hvis man benytter FG på AG. Støvlerne kan godt bruges, men det er værd at holde ovenstående in mente.

Lyder FG-knopsystemet som det optimale valg for dig? Så kan du se Nikes FG-modeller lige her.

nike, fodboldstøvler, nike fodboldstøvler, faver, hi-vis, high vissibility

Med tre forskellige knopsystemer på Nikes nye Hi-Vis kollektion er der alle muligheder for at vælge det knopsystem, der passer allerbedst til det underlag, du skal spille på. Hvilke FG-knopper foretrækker - aflange eller runde knopper? Del meget gerne dine tanker med os i boksen herunder.