2012 blev et fantastisk år for fodbolden, hvor der både var masser af gode oplevelser på og udenfor banen - og især på støvle- og udstyrsfronten skete der masser af gode ting. Derfor har vi i forbindelse med årsskiftet valgt at se tilbage på, hvad 2012 bragte - mon 2013 kan blive endnu mere spændende?

Januar bød traditionen tro på en støvlelancering, da Adidas sendte deres AdiPURE 11pro på banen. Det er den femte generation af tyskernes støvle, og her så deres bud på klassikerstøvlen en radikal ændring i forhold til de tidligere generationer med en overdel af Taurus-læder. Støvlen var også den første til at integrere MiCoach-chippen i AdiPURE-serien, som vi ser stjerner som Lampard, Schweinsteiger (eller, han spiller i alle fald i designet…) og Barry spille i.

Februars største lancering havde også Adidas skrevet over sig, da tyskerne lancerede Danmarks nye udebanetrøje, som landsholdet benyttede til EM-slutrunden midt på året. Trøjen blev lunkent modtaget i starten, men står alligevel relativt elegant med sin enkle hvid/røde stil.

I marts tog Nike så for alvor over, da de introducerede verden for deres ottende generation af speedstøvlen, Mercurial Vapor. Nike havde ændret støvlen radikalt, og Vapor VIII betød derfor en tilbagevenden til de “rigtige” Vapor-dyder med en tynd og smidig overdel, et skarpt og hurtigt knopsystem samt den laveste vægt for en Mercurial-støvle nogensinde.

En anden klassisk støvlesilo, der fik en ny generation, er Adids' Predator-serie, som nu er på 12. generation. Det nåede Adidas op på med deres nye Predator Lethal Zones, eller blot LZ. Rygter går på, at støvlens oprindelige navn var D5, og den er da også udstyret med fem dødbringende zoner, som giver forudsætninger for at hjælpe alle facetter af dit spil.

Puma ville dog også være med i maj måned, og her gav man også en tiltrængt overhaling til sin speedserie - det var nemlig slut for denne gang med Velocity-serien, og den blev erstattet af Pumas evoSPEED-serie, som introducerede en støvle der både havde vægt på at være let, have god fleksibilitet og et lækkert fit. Støvlen blev et stort hit, og stjerner som Falcao, Agüero, Gomez og Yaya Toure hoppede straks i støvlen, der kom i både læder og mikrofiber.

I slutningen af maj blev årets Champions League-finale spillet, og her tog Bayern München hjemme imod Chelsea, der havde overrasket ved at slå et stærkt Barcelona-mandskab ud i semifinalen. Kampen var længe helt lige, indtil Bayern bragte sig foran med mindre end 10 minutter igen. Chelsea havde dog et våben i Dider Drogba, som både pandede udligningen ind, men også sparkede det afgørende straffespark i kassen efter at Schweinsteiger havde brændt for Bayern - og så var Chelsea vindere af Champions League for første gang nogensinde.

Ved de sidste mange slutrunder har der været tradition for at, at de store mærker lancerer tema-pakker på tværs af deres støvlesiloer, således at man får et unikt og ensartet udtryk blandt alle mærkernes spillere. Det gjorde Nike også i år op til EM 2012, og med deres Clash-kollektion med hvide snuder og pastelfarvede hæle sørgede de for, at man hele tiden kunne spotte en Nike Clash-spiller på banen.

Her lancerede man også Nikes “My time is now” reklamefilm, som satte fokus på alle de unge talenter, der er på vej op - og i øvrigt også smed Ronaldo i en alt for lille trøje.

EM 2012 blev en stor succes med masser af god fodbold, hvor Italien og Spanien endte i finalen mod hinanden. Her var spanierne for stærke for Italien, og vandt med en overbevisende 4-0. Fernando Torres fik også nettet, og sørgede dermed for at blive EM-topscorer på reglen om flest assists. Med sejren fik Spanien sat en tyk streg under, at de er et af de absolut stærkeste landshold i verden for tiden.

I juli var det så tid til at give os en overraskelse - rygterne havde svirret i kulissen om noget specielt, og Neymar havde trænet i nogle sorte, hemmelige støvler. Alle tabte dog næse og mund, da Nike introducerede deres Nike GS; Green Speed. Støvlen vejer 160 gram og er lavet delvist af nedbrydelige, biologiske materialer og dels genbrugsmaterialer. Eksempelvis er sålen lavet af bønner. Neymar fik eksklusivt støvlen til OL, og der blev blot lavet 2012 på verdensplan.

Da vi gik ind i ottende måned af 2012 blev det endnu en gang tid til at opdatere en silo med en ny generation - men denne gang kom turen til en relativt ny silo, nemlig med CTR360 Maestri III fra Nike. Dirigentstøvlen fik sig en væsentlig opdatering med en overdel af KangaLite 2.0 og ACC inkorporeret - noget der sidenhen skulle blive spredt ud til alle Nikes støvler.

Gennem hele foråret og sommeren af 2012 havde Nike kørt deres talentkonkurrence, The Chance, som simpelthen handlede om at finde de uopdagede talenter, der driblede rundt på de europæiske fodboldbaner. The Chance var også i Danmark, hvor Nicklas Jensen udvalgte en håndfuld talenter, som gik videre til de afgørende runder i Amsterdam og Barcelona. I august bev vinderne så fundet - desværre uden dansk deltagelse.

Måneden inden var vi blevet introduceret for Nikes All Conditions Control - eller blot ACC - teknologi, som tilbyder lige så godt greb i bolden i tørt som i vådt vejr, og denne teknologi blev nu inkorporeret på alle Nikes støvler lige fra den klassiske Legend IV til den hurtige Vapor VIII, og Nike gik dermed efterårsvejret i møde med oprejst pande.

Da Puma tidligere på året droppede deres v1-serie, betød det også et farvel til den ellers så hyldede v1.11 SL, som var deres bud på en utralet fodboldstøvle. Manglen på en SL-variant af deres speedstøvler skulle dog ikke vare længe, da man i oktober introducerede evoSPEED SL Ducati Edition, som med sine imponerende lave 152 gram bestemt holdt SL-traditionen ved lige.

I oktober lancerede Adidas også deres MiAdidas-kampagne, hvor mange af deres store stjerner designede deres egne farvevarianter af deres støvler med Adidas' MiAdidas-værktøj. Således fik Benzema eksempelvis en guldfarvet Adizero, Oscar fik en gul og blågrøn Predator LZ, mens Ashley Young hoppede i en rød udgave af sin Adizero, og især først- og sidstnævnte holdt faktisk fat i deres støvler længe efter kampagnen var slut.

Siden Superfly II var på banen har Cristiano Ronaldo fået sin egen farvevariant af Nikes topstøvle, og 2012 og Vapor VIII var ingen undtagelse. Her gik man væk fra det mere flamboyante design på tredje CR7-udgave med det assymmetriske design og over til en elegant støvle med et oversize Nike-swoosh samt to friske blå og pink farver - valgt for at vise Ronaldos stilbevisthed samt ungdommelige og sprudlende spil på banen. Støvlen blev taget godt imod, og var en stor succes.

Nike var dog ikke færdige med godt i ærmet til os, og i november fulgte man op på sommerens store succes med Green Speed, som var enormt efterspurgt. Derfor lancerede Nike deres GS2, som rent teknisk lagde sig meget op af 1'eren - blot med tilføjet ACC-teknologi til overdelen. Her fik man spillere som Eden Hazard, Mario Götze, Raheem Sterling, Stephan El Sharaawy samt vores egen Christian Eriksen til at spille i støvlen. Theo Walcott skulle også have været med på GS2-holdet, men kom aldrig så langt.

Adidas ville dog ikke stå i skyggen af Nike, og i den forbindelse lancerede de også deres nye speedstøvle i november - nemlig fjerde generation af F50 Adizero, som fik et par væsentlige opdateringer af især støvlens SprintWeb-konstruktion. Støvlen røg direkte på fødderne af Lionel Messi, og kom et par uger efter ud til resten af Adidas' Adizero-spillere.

I december fik vi den tredje opdatering af en gammel, klassisk støvlesilo, hvor Puma introducerede deres nye King. Her gik man lidt anderledes til værks end tidligere, og startede mere eller mindre forfra. Her introducerede man en overdel af kalvelæder samt en helt ny læst - og støvlen blev hurtigt populær, da stjerner som Yaya Toure og Mikel Arteta hurtigt skiftede til støvlerne.

Året blev rundet godt af med en sjov konkurrence fra Adidas' side, hvor man som fan kunne designe en Adizero i MiAdidas til Lionel Messi, hvor han ville vælge et design, som han benyttede i kampen mod Atletico Madrid, hvor han, naturligvis, også scorede. Konkurrencen blev vundet af Javier Pascual Mullos, som havde lavet en Hvid/Rød/Sort støvle til Messi.

Året 2012 VAR rigtig godt, men vi er slet ikke i tvivl om, at 2013 bliver lige så interessant og spændende - for der dukkede også et par ubesvarede spørgsmål op i løbet af året, som vi glæder os til at få svar på i løbet af 2013. Hvilken støvle har været din yndlingsstøvle i det forgangne år? Del meget gerne din mening med os i boksen herunder.