Puma har netop lanceret den helt nye Puma evoPOWER, der er fuld af rendyrket energi og kraft. Men hvis man skal have den nye støvle, hvilket knopsystem skal man så anskaffe? Og hvad er forskellen? Det kigger vi nærmere på nu.

Fodbold bliver i dag spillet på meget forskellige underlag, der alle stiller forskellige krav til knopsystemerne, så du får det optimale greb i banen. Mange spiller på faste græsbaner, andre spiller på vandede eller bløde baner, mens kunstgræs er blevet mere og mere udbredt de seneste par år - især når det er vinter.

Puma har naturligvis luret at forskellige baner stiller forskellige krav til støvlerne, og derfor bliver den nye Puma evoPOWER lavet med alle tre forskellige knopsystemer - FG, SG og AG - således at du kan have fuld kraft og energi uanset underlagets karakter.

FG-modellen af Puma evoPOWER er den, de fleste vil kalde den “normale”, da den er mest udbredt og det sikre valg, hvis man er i tvivl. FG står for Firm Ground, altså et fast underlag, og er lavet til faste græsbaner. Knopperne er lavet af plastic, og er høje nok til at trænge ned i jorden og give greb samtidig med, at der er mange nok af dem til at give en bedre og mere behagelig fordeling af trykket, der kommer, når du løber.

FG-udgaven af Puma evoPOWER er lavet med en blanding af runde og aflange knopper for et mix af stabilitet og manøvredygtighed. De runde knopper under forfoden sikrer størst bevægelsesfrihed, da de bevæger sig nemmere gennem jorden, når man drejer, og de aflange knopper sikrer god stabilitet. Med en større overflade giver det en bedre trykfordeling samt et bedre greb, når man skal vende og dreje.

SG-modellen af Puma evoPOWER er bygget til spil på våde og bløde baner, og det vil nok oftest være den, man ser de professionelle spille i, da de fleste stadions vandes inden kamp. SG-modellen er baseret på FG-knopsystemet, men erstatter de fire af forreste knopper og to af de bagerste med længere, runde jernknopper.

Det er efterhånden blevet kutyme, at SG-støvler bliver lavet med en blanding af jernknopper og plastikknopper. Vi har i noget tid set det på både Adidas' og Nikes støvler, og også på disse Puma evoPOWER har vi en blanding. Det giver et god greb i banen, da jernknopperne trænger ned i græsset, mens plastikknopperne hjælper til aflastningen, så man ikke belaster led og knæ mere end højest nødvendigt.

AG-modellen af Puma evoPOWER er lavet til brug på kunstgræs, som kræver væsentligt flere og mindre knopper samt en bedre holdbarhed end FG-støvler. Årsagen er, at man på kunstgræs ikke trænger langt ned i jorden på samme måde som i græs, men kun trænger en lille smule ned blandt gummigranulaterne, der ligger mellem kunstgræsset. Såfremt man løber med længere FG-knopper, vil man nærmest løbe oven på kunstgræsset, og så vil det kun være FG-knopperne der er i kontakt med jorden. Det giver en væsentligt ringere fordeling af trykket, hvilket ikke er godt for knæ og led.

I forhold til AG-modellen af Puma evoPOWER er der tydelige forandringer i forhold til AG- og SG-udgaven. Det er som bekendt vigtigt at have en god trykfordeling og en mostandsdygtighed mod det hårde underlag, og det har Puma også haft for øje. Det er gået ud over den Gradual Stability Frame, som der er på både FG- og SG-modellen. Den er nemlig ikke at finde på AG-støvlen. Dermed kan AG-udgaven heller ikke flexe helt ligeså meget, men der er stadig fokus på bevægelighed fra Pumas side.

Ser vi på knoppernes på AG-modellen, så er der flere af dem. Især oppe ved forfoden er der blevet tilføjet flere runde knopper. I forhold til SG- og FG-modellen er der blevet plads til tre runde knopper mellem de to forreste knoplag, hvilket giver et bedre greb. Bagved er der ligesom på FG-modellen fire aflange knopper, men de er blevet sænket en anelse, så de har bedre kontaktflade med underlaget.

Det kan være fristende blot at købe et par FG-fodboldstøvler og bruge dem på alle underlag - men det er ikke nødvendigvis den bedste ide, da du på bløde baner formentlig vil skvatte en del mere, mens kunstgræs og FG stærkt frarådes grundet risikoen for skader - og da kunstgræs slider enormt på knopperne, frafalder reklamationsretten også.

Med andre ord kan det virkelig betale sig at vælge det rigtige knopsystem, og heldigvis kan du stadig få den lækre overdel og det kraftfulde spark uanset hvilket underlag du spiller på, så derfor er det bare med at vælge den støvle, du har mest brug for.

Puma, evoPOWER, puma evopower, evopower fodboldstøvle, evopower orange, unisport, unisportstore

Puma giver masser af muligheder for at tilpasse sit knopsystem til underlaget, og ikke nok med at man får et bedre greb med det rigtige knopsystem, så mindsker man også risikoen for skader og slid på sine støvler. Hvilket knopsystem spiller du selv med - og hvad synes du om de nye knopper på Puma evoPOWER? Giv dit besyv med i boksen herunder.