Fodboldgolf | En komplet guide til fodboldgolfens fantastiske verden

17.05.2021

Skrevet af Mads

Fodboldgolf er stadigvæk et relativt ukendt område for mange fodboldelskere. Dog har interessen for den fascinerende ‘kombinationssport’ været stigende i de senere år, og nye fodboldgolfbaner skyder op i flere lande på verdensplan. Turneringerne bliver løbende større, og det samme gælder for tilskuerinteressen og ikke mindst præmierne. I denne guide introducerer Unisport dig for den populære sport og gør dig klogere på alt fra regler til udstyr og fodboldsko. Samtidig får du et par gode tips med i rygsækken fra den svenske mester, Alexander, som tager dig med en tur på fodboldgolfbanen.

Hvad er fodboldgolf?

Fodboldgolf er den perfekte kombination mellem to af verdens mest populære sportsgrene, nemlig fodbold og golf (hvis du ikke allerede havde gættet den). Ligesom i almindelig golf er målet at få bolden i hul på færrest mulige spark. Det eneste udstyr du har brug for i fodboldgolf er et sæt gode og raske ben samt en 5’er fodbold. Dine fødder er dine golfkøller.

Hvad angår fodboldgolfbanerne, så findes de i mange forskellige formater. Hullerne er for det meste mellem 50-200 meter lange og spilles som enten par 3, 4 eller 5 huller.

Fodboldgolf regler

Reglerne i fodboldgolf minder meget om dem i almindelig golf, men er dog noget mere simple.

For at et skud skal være gældende, skal du sparke til bolden uden forlænget kontakt - dvs. at sparket skal foregå i én bevægelse. Du må ikke ‘skubbe’ til bolden eller bruge undersiden/fodsålen. Den spiller fra din gruppe som er længst væk fra hullet sparker først. Ender du i en sandbunker, skal du sparke uden nogen form for tilløb. Vandgravene er som udgangspunkt markeret med røde pæle. Ender du i sådan én, skal du placere bolden indenfor 2 meter af, hvor bolden røg i vandet (ikke tættere på hullet).

Nogle fodboldgolfbaner har deres egne regelsæt, som du skal være opmærksom på. Eksempelvis er det på nogle baner ikke tilladt at sparke fra golf greenen osv.

Fodboldgolf udstyr

Hvis du skal ud og prøve kræfter med fodboldgolf for første gang, er det en god idé at vælge en forårs- eller sommerdag, hvor vejret er optimalt. For den bedste performance, og oplevelse generelt, foreslår jeg, at du spiller i et sæt komfortabelt sportstøj. Hvis du spiller på en bane tilknyttet en normal golfbane, skal du huske at respektere golfklubbens eventuelle dresscode.

Fodboldgolf sko

Før du går en runde fodboldgolf med vennerne, er det er vigtigt at huske på, at almindelige fodboldstøvler med knopper ikke er tilladt. I stedet anbefaler jeg, at du investerer i et par turf shoes, også kaldet grusbanestøvler. Grusbanestøvlerne har små knopper, som sikrer dig et optimalt grip på banen, så du ikke falder og slår dig, når du sparker til bolden. Knopperne er så små, at de ikke gør nogen skade på overfladen. Så slipper du samtidig også for eventuelle gnavne gamle golfspilleres brokkeri…

En personlig anbefaling fra mig er at gå med et par grusbanestøvler fra adidas Predator kollektionen. Jeg investerede for nylig i et par Predator 20.3, og det er de mest behagelige sko, jeg har spillet i indtil videre.

Du finder hele Unisports udvalg af grusbanestøvler (turf shoes) lige her.

Fodboldgolf bold

Der er særligt to essentielle ting at have for øje, når du er på jagt efter den optimale bold til fodboldgolf: power og præcision. Det kan være en svær balancegang for mange, og indimellem skal du måske have fat i en specifik bold, der egner sig til en speciel bane alt afhængig af længde og sværhedsgrad.

Den bold, jeg selv foretrækker for tiden, er adidas Uniforia bolden, som også bruges under EM-slutrunden. Den er super pålidelig og også et ret neutralt valg. Du ved, hvad du får, og den plejer ikke at skuffe. Så hvis du rammer et træ, kan du kun skyde skylden på dig selv...


Hvor hårdt skal bolden pumpes?

I en almindelig fodboldkamp bliver kampbolden normalt pumpet til ca. 0,8-0,9 bar (afhængig af boldens anbefalinger). I fodboldgolf er det dog normalt at pumpe bolden en smule mindre for at forbedre præcisionen. Med lidt mindre luft i bolden er det generelt lettere at få et solidt træf på den. Er der for lidt vægt, kan det dog være en udfordring ift. vinden, og samtidig kan du ikke sparke den lige så langt. Jeg spiller normalt med en bold på 0,6-0,65 bar.

3 stærke tips fra den svenske mester

Tip 1. Spil sikkert!!

En almindelig fejl, som jeg ofte ser nye spillere på fodboldgolfbanen begå, er at sparke til bolden så hårdt som muligt for at komme tæt på hullet. Langt de fleste gange er det ikke den bedste strategi. Jo mere kraft du ligger i, jo mere upræcist bliver dit spark. Keep it simple, brug din inderside og bliv på fairwayen!

Tip 2. Tænk altid et skridt frem

Fodboldgolf er en strategisk sport, og du skal altid sørge for at give dig selv det bedste udgangspunkt inden dit næste spark. Selv hvis du rammer bolden rent med et godt træf, er det ikke sikkert, at udfaldet ender med at blive til din fordel. Kend dine begrænsninger og sigt efter en placering, der stiller dig stærkt forud for dit næste spark.

Tip 3. Tro på dig selv

Ikke at tage unødvendige chancer er ikke ensbetydende med, at du aldrig skal tage nogen chancer overhovedet. For at være den bedste er du nødt til at overkomme de forhindringer, der bliver smidt efter dig. Og for at komme i den bedst mulige position til at tackle disse, er du nødt til at have en sund portion selvtillid med i bagagen. Hvis du tager chancen med et skud, som du ikke selv tror på, vil udfaldet højst sandsynligt også skuffe dig.

God tur på fodboldgolfbanen!