I denne uges afsnit af Memory Lane skal vi rigtig mange år tilbage. Faktisk længere end vi selv kan huske tilbage til. Vi skal så langt tilbage, at vi faktisk ikke har et præcist årstal. Men vores bedste bud verserer i nærheden de tidligere 1960'ere. Vi skal nemlig se på én af forløberne til den legendariske Puma King. Vi skal se på et par enormt eksklusive og sjældne Puma 337 Red Club.

Vi plejer helst at basere vores ugentlige Memory Lane på stensikre fakta og knastør viden, men da vi så disse støvler, var vi nødt til at skrive om dem uanset hvor begrænset vores viden end måtte være. Vi skyder på, at støvler er noget af det tætteste vi kommer på de første Puma King fodboldstøvler, der så dagens lys i 1968. Med det in mente har vi stadig én ting eller to at fortælle om støvlen, da vi har vendt, drejet og inspiceret den fra det øjeblik den landte hos os.

Støvlens alder er ikke til at tage fejl af. Alt fra syninger til læderets kvalitet og støvlens konstruktion bevidner om de mange år på magen, men farvevarianten, ja den holder i virkeligheden stadig den dag i dag. Puma har i flere omgange vist sig at være blandt de første på fodboldstøvlemarkedet inden for næsten samtlige teknologier og tager vi tidens designtrends med i vores beregninger, så må man så sandelig sige, at det tyske sportsmærke har været først med denne vilde farvekombination af rød og gul.

Kort forinden lanceringen af én af vor tids mest populære fodboldstøvler, Puma King, lancerede man Puma Wembley. Det gjorde man i 1966 i forbindelse med samme års Verdensmesterskaber, som blev afholdt i England. Finalen blev spillet på det legendariske Wembley Stadium, hvor værtsnationen England løb med en 4-2 sejr over Vesttyskland. Under turneringen bar flere af tidens største fodboldlegender Puma-støvler, herunder topscoreren Eusébio og Pélé.

Fra førnævnte Puma Wembley kan vi uddrage et par ledetråde. Som nævnt tidligere, var tidens trends ganske konservative, når det kom til støvler og deres farvekombinationer. Vi mistænker derfor Puma 337 Red Club for at være en helt eksklusiv farvevariant i tråd med nutidige udgivelser i skikkelse af eksempelvis Puma Evospeed 1 Cedella Marley Limited Edition. De to støvler, altså Puma Wembley og Puma 337 Red Club, har nemlig rigtig meget til fælles.

Begge har de en klassisk læderoverdel til fælles og det vi hæfter os mest ved, er konstruktionen. Til forskel for nutidens læderstøvler, så er Puma 337 Red Club nemlig bygget op omkring flere stykker lækkert læder. Det har man i nutidens produktion afskaffet, da det ikke giver læderet mulighed for at flexe og bevæge sig på den bedst mulige måde. Den udfordring kom man til livs, ved at tilføre snuden syninger på kryds og tværs så læderet kan bevæge sig mest fordelagtigt i forhold til fodens naturlige bevægelser.

Designet virker måske bekendt for den faste læser af Memory Lane. I sidste uge havde vi nemlig fat i et par Nike United 1981, der meget vel har kunne lade sig inspirere af. Det spændende er blot, at de to støvler har godt 20 år imellem sig og det bekræfter blot nok endnu en gang, hvor fremsynede de var.

The Leaping Cat har altid været synonymt med kvalitet og på en godt 50 år gammel fodboldstøvle, ja der fornægter den sig heller ikke. Sloganet for de tyske sportsgiganter læser "Macht's mit Qualität" og oversat til dansk betyder "Lavet med Kvalitet". Uden videre eftersyn eller dedikeret pleje i over fem årtier kunne man frygte, at læderet var begyndt at gå i forfald. Det er bestemt ikke tilfældet og havde vi ikke været bare en lille smule i stand til at datere støvlen, ja så havde vi ikke mistænkt den for at være så gammel. Et godt eksempel er den lækre hælkappe, der stadig kan måle sig med nymoderne læder i kvaliteten.

Da vi er et par stykker på redaktionen med relativt små fødder, kunne vi naturligvis ikke dy os fra, at trække ned i den beskedne størrelse 40,5 og vi var ganske overraskede over komfortniveauet. Læsten og den generelle komfort fra første færd er virkelig, virkelig godt, men læderets tykkelse taget i betragtning, så bliver det noget af en opgave at spille støvlen til. Med andre ord, så kunne et par Trusox godt være en god idé, hvis man tog udfordringen op.

Havde man dog taget sig af sine Puma-støvler som skoæsken indikerer det, havde det nok været en noget lettere opgave den dag i dag. Vi synes dog, at nutidens støvleproducenter, Puma inkluderet, kunne lære lidt af denne service, da der ganske fornemt angives hvordan man bedst plejer sine fodboldstøvler, for at få den bedste holdbarhed. På bagsiden her angives der blandt andet, at de skal rengøres fyldestgørende efter hver kamp og træning læderet skal smøres med læderfedt. Husker du at få det gjort hver gang?

På undersiden af støvlen har man valgt en klassisk TPU-ydersål med det ikoniske knopsystem, som vi har set så mange gange tidligere. Koniske knopper, der både yder stabilitet og komfort, men også glimrende greb i banen er blevet foretrukket mange gange sidenhen og vil med sikkerhed også blive det i fremtiden.

Vi er blevet svært glade for disse gamle støvler og vi synes det er enormt interessant, at blive klogere på tidlige fodboldstøvler, da man kan se mange af de trends og teknologier, der udgør nutidens støvler allerede blev forsøgt mange år forinden. Synes du vi er for nørdede? Eller synes du også det er spændende? Hvad siger du til Puma 337 Red Club? Kender du måske endda noget til den? Vi hører gerne fra dig i kommentarfeltet herunder.