Letvægtsstøvler anno 2015 - ikke kun et spørgsmål om vægt.

Letvægt er lig med fart. Sådan har det lydt fra støvleproducenter lige siden Nike revolutionerede spillet i 1998. I 15 år har det været en kamp mod vægten - hvem kan skære flest gram af deres letvægtsstøvler? Men fart er ikke længere kun et spørgsmål om letvægt. Den erkendelse understregede Nike i sommeren 2014…

Det kan godt være at det bare har handlet om et par gram her og et par gram der, men selvom det for nogle kan virke ubetydeligt om de spiller med en fodboldstøvle der vejer 210 gram frem for 180, så er det ikke til at tage fejl af. Både det psykologiske, såvel som det fysiske element har i adskillige år gjort en stor forskel for masser af fodboldspillere verden over. Og da Nike brød med 200 gram mærket med den første Mercurial Vapor har mærkerne været besatte af at øge vægttabet mest muligt.

Gå ind og find din foretrukne letvægtsstøvle lige her

“Vægt er en virkelig afgørende faktor i fodbold og vægt er lig med fart… Vi ved at fart er et vigtigt element i fodbold. Vi ved også at én måde at hjælpe hurtige spillere på, er ved at lave fodboldstøvler så lette som muligt, samtidig med at udstyre dem med alle de vigtigste elementer”, siger Antonio Zea som er Innovation Director i adidas og fortsætter:

“Men vi ved også at der er et psykologisk element. Føler du dig hurtigere, vil du også spille anderledes. Du vil gå på banen og mærke det. Det er en utrolig kraftfuld effekt, så vi sørger konstant for at bygge det med ind i vores produkter.” Men selv om fart er et centralt element, så er mærkerne også begyndt at vægten ikke bare skal sænkes kompromisløst og det har senest resulteret i en vægtstigning både med Mercurial Superfly og f50 adizero.

Hvor Mercurial senest lå på 185 gram, vejer den nu 193 gram, mens den f50 adizero er gået fra 165 til 195 gram. Men det er der en helt reel forklaring på. Vice-direktør i Sport Performance Footwear hos Nike forklarer: “Gennem lang tid har vi hørt på samme budskab fra vores spillere: Spillet har ændret sig. Det er mere intenst end nogensinde før. Spillerne er mere adrætte, stærkere, mere atletiske og mere tekniske end nogensinde før. Baseret på de ting, fortalte vores spillere at de havde brug for at være hurtigere.”

Og det blev grundlaget for Mercurial Superfly, der øger fokus særligt på to ting: Et fastlåst fit og en mere responsiv sål, med et bedre greb i banen. To ting som adidas også har søgt at forbedre med deres nyeste generation af deres letvægtsstøvle f50 adizero og PUMA med deres evoSPEED 1.3. Her spiller deres Everfit Cage for eksempel en helt central rolle for at sikre fodens fastlåste greb inde i støvlen.

Nike Mercurial, adidas f50 eller PUMA evoSPEED - hvilken vælger du?

Letvægtsstøvler er dog langt mere end et våben for de hurtige spillere. Designet spiller mindst en lige så central rolle og har gjort det lige siden den første Mercurial skinnede igennem i Frankrig i 1998. Med farver, mønstre og helt alternative formater forsøger mærkerne i lige så høj grad at kæmpe om din opmærksomhed. Spørgsmålet er så, hvem der leverer den bedste kombination af design og teknologisk snilde. Hvilken speedstøvle vælger du?

Letvægtsstøvler er blandt de absolut mest efterspurgte på markedet. Derfor er kampen om at levere den bedste også højintens. Men ofte kommer det ned til personlige præferencer, hvilken man vælger. Hvilken letvægtsstøvle opfylder flest af dine behov i dag?