Kort fortalt: Historien bag den innovative dommerspray

Heine Allemagne. Lyder navnet bekendt? Nok ikke, men det kan det godt begynde at gøre. Navnet tilhører nemlig manden bag den innovative vanishing spray, som hele verden for alvor lærte at kende ved VM i Brasilien. Nu har vi fået flaskerne på lager til alle de dommere der ikke længere gider at se på spillere, som ikke kan finde ud af at holde sig 9,15 meter væk fra bolden.

Der har været masser af snak om spray teknologien, som dommerne rundt omkring i en række ligaer er begyndt at bruge. Gavner den sporten? Er det en hjælp eller en hindring? Er det overhovedet en nødvendighed. Debatten holder vi os fra og erkender blot at det i denne omgang ser ud til at den innovative spray er kommet for at blive.

Alle dommerne i de store ligaer bruger den. Nu kan du også. Find den lige her.

Sprayen fik sit første rigtige gennembrud da den blev benyttet ved 2011 udgaven af Copa America. Men dåsens rejse havde rent faktisk allerede været 11 år undervejs på det tidspunkt. Det var nemlig Heine Allemagne, en brasiliansk multiarbejder, som kom op med ideen.

En dag, hvor han sad derhjemme og så fodbold kunne han ikke lade være med at bide mærke i kommentatorens frustration over at muren ikke ville holde sig til de 9,15 meter. Det fik Heine Allemagne til at tænke på, hvordan problemet kunne komme til livs. Han startede med at tænke på barberskum og resten, ja, det er vel historie som man siger.

Alle dommerne i de store ligaer bruger den. Nu kan du også. Find den lige her.

14 lange år skulle der gå, før Heines ide for alvor blev anerkendt i resten af verden. I dag benytter topdommere i ligaer som Premier League, La Liga, Serie A og en række andre ligaer i både Europa og resten af verden sig af sprayen. Og konceptet er da også til at tage og føle på: Ryst dåsen, spray skummet ud på græsset, det smitter hverken af på sko, tøj eller græs og den passer perfekt til din lomme eller et bælte.

Heine sidder nok og er ret tilfreds med sin opfindelse, som for alvor er kommet et af fodboldens helt store frustrationer til livs. Og tilbage står en masse målmænd i Serie A med stor frustration - for nu vil Pirlo nok score på hvert eneste frispark han får på den sidste tredjedel af banen.

Alle dommerne i de store ligaer bruger den. Nu kan du også. Find den lige her.

Spraydåsen som dommerne har løbet rundt med siden VM i Brasilien har allerede sat sit indtryk på sporten og det har helt sikkert skabt delte meninger om, hvorvidt det er noget som sporten har brug for. Men hvad mener du egentlig om konceptet. Bliver det lidt for meget eller er det godt for sporten?