Hvilken signaturstøvle er din favorit?

Der er noget helt særligt over signaturstøvler. Ikke fordi de kan noget specielt eller fordi at de er bedre end andre fodboldstøvler. Men hvilken fodboldspiller ville ikke elske at få lavet sin helt egen fodboldstøvle kun til ære for sig selv? Kun de absolut største og bedste får i dag den ære og vi har samlet en række af disse signaturstøvler fra nyere tid.

Ronaldo, David Beckham, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Leo Messi. Ja man får vel næppe en samling af større fodboldlegender fra nyere tid. Okay Zidane mangler måske lige, men så har vi også de absolut største siden 90’erne. Det er de færreste som når disse drenge til sokkeholderne og derfor er det også klart at de fortjener lidt ekstra særbehandling.

Og med særbehandling mener mærkerne i den grad særbehandling. For ingen af ovenstående har måttet nøjes med blot en enkel signaturstøvle. Det er tværtimod blevet til adskillige for hver spiller og dermed har de fået lov til at sætte deres personlige præg på fodboldstøvler, som efterfølgende er gået hen og blevet ikoniske.

Men hvorfor er signaturstøvler så spændende? Og hvad betyder de i det hele taget for sporten? Signaturstøvler er langt fra et nyt fænomen og går langt længere tilbage end Ronaldo og Beckham. Men det var som om at tonen omkring signaturstøvler skiftede med denne nye generation af fodboldspillere. Disse stjerner var ikke længere “bare” fodboldstjerner, men modeikoner, reklamesøjler og idoler der gik ud over græstæppet. Og særligt blev kampen om de største verdensstjerner skærpet af rivaliseringen mellem adidas og Nike.

Og det er da netop i særdeleshed disse to mærker at de største stjerner og herigennem også signaturstøvler er kommet fra. Det var nemlig særligt med den globale fødsel af R9 at Nike virkelig skabte en ny kultur for signaturstøvler. En kultur vi i dag først og fremmest kender som kampen mellem Nike og adidas, CR7 og Messi.

Signaturstøvler er særligt spændende fordi de på sin vis er et personlighedsudsnit af den verdensstjerne som bliver forgudet og er et idol for så mange millioner mennesker rundt omkring i verden. Her er deres engagement nemlig 100% fokuseret på både design og funktion og den tanke kan vi godt lide. Nærværet fra en verdensstjerne.

Så når Nike for eksempel forklarer at de tre farver omkring hælen på Ronaldinhos Tiempo 10R Dois er nøje udvalgt på baggrund af de tre stærke personlige værdier; familie, samba og glæde, så giver det fodboldstøvlen en symbolsk værdi, som overgår den normale fodboldstøvle. Og den bliver lige pludselig meget mere eksklusiv.

Eksklusiviteten opstår naturligvis også fordi disse signaturstøvler ofte udkommer som en Limited Edition. Det var for eksempel tilfældet da adidas skabte Predator Pulse til ære for David Beckham i blot 723 par på verdensplan. 7 for hans rygnummer i Manchester United og 23 for hans rygnummer i Real Madrid. Adidas gik endda så langt kun at udgive modellen i størrelse 43 - samme størrelse som ikonet selv.

I dag er de to stjerner vi oftest ser signaturstøvler fra naturligvis de to største, Cristiano Ronaldo og Messi. Og antallet af dem er stigende. Senest har adidas leveret to signaturstøvler til Messi, en i gul og en i Blaugrana farverne. Nu går vi så og venter på et udspil fra Nike, for man må da formode at de har et modsvar til adidas.

Spørgsmålet er så bare hvad og hvornår? Hvad enten mærkerne har i støbeskeen til os og hvem end der lægger navn til den næste signaturstøvle, så glæder vi os i hvert fald til at se, hvem der næste gang får æren af det.

Vi har taget et kig på et udvalg af nogle af fortidens signaturstøvler fra en række af de største ikoner i fodboldverdenen. Men dette er jo som bekendt blot et lille udsnit af dem, hvilken signaturstøvle er din favorit og hvorfor?