Nike gør sportsatleters lange rejser behagelige og afslappende

Når det kommer til at præstere på højeste niveau, så er sportsatleter fanatiske omkring hver eneste detalje. Hvert område som kan optimere præstationsniveauet skal vendes og drejes så det kan forbedres. På dette område spiller sportsmærkerne også en central rolle og nu eksperimenterer Nike med endnu en måde at effektivisere atleters restituering. Se hvordan her. (Credit: Wired)

Vi lever i en global verden, hvor lange og udmattende rejser efterhånden er blevet en uundgåelig del af at udøve sin sport. Faktisk viser et studie baseret på amerikanske baseball spillere, at rejser gennem mere end tre tidszoner, medfører hele 60% risiko for at tabe en kamp. Det skal selvfølgelig ses i lyset af amerikanske sports kampprogrammer traditionelt er meget pakkede, med flere kampe på en uge. Ikke desto mindre er lange flyveture aldrig blevet betragtet som nogen fordel.

Men nu er Nike måske på vej mod en løsning, der ligefrem kan gøre de lange rejser behagelige og en fornøjelse at begive sig ud i. Sammen med det amerikanske design bureau, Teague, har Nike således begivet sig ud i et projekt om at designe fly, så den traditionelle konstruktion ikke længere skal give spillerne hold i nakken, krampe i benene eller søvnløse nætter.

Det foreløbige resultat er først og fremmest baseret på indsigt fra amerikanske sportsgrene som basketball og amerikansk fodbold. Som sagt er kampprogrammet tæt pakket og atleterne i disse sportsgrene har generelt også ekstreme kropsbygninger både i højde og bredde. At bruge disse ekstreme tilfælde som inspirationskilde, danner derfor også grundlag til at skalere ned til andre sportsgrene, hvor behovene ikke er lige så store - som for eksempel fodbold.

Designet bygger først og fremmest på at skabe plads, så spillerne ikke skal bøje sig når de går rundt i flyet eller sidde ubehageligt på de smalle sæder. Nike og Teague har derfor ryddet hele interiøret og indsat lænestole, senge og også et massage område så spillerne kan bruge flyvetiden på at pleje kroppen helt optimalt. Der er sågar gjort plads til at et område, hvor spillerne kan fejre deres sejre og selv maden er revurderet, så det traditionelle uinspirerende flymad ikke længere skal være en del af menukortet.

Dette flyprojekt er naturligvis taget helt til ekstremerne, men der er et solidt grundlag for at overføre en masse af disse innovative ideer standard charterfly og spørgsmålet er om vi snart ser disse tiltag blive overført til Europa og selvfølgelig ikke mindst fodbold. For når først europæiske turneringer som Champions League og Europa League for alvor slår sine folder ud, vil Messi, Ronaldo og alle de andre store stjerner helt sikkert finde en flyvetur i Nike og Teagues design, særligt belejligt.

Det ser utrolig spændende ud med Nikes eksperimentering med transporten i sport. En udfordring der altid har været et bekymringsgrundlag for ambitiøse sportshold. Spørgsmålet er om eller hvornår disse tiltag kommer til Europa og fodbold. Hvad tænker du om projektet? Er det en god ide, eller burde Nike bruge deres kræfter et andet sted?