16 år i selskab med Nike Mercurial familien

I 1996 indgik Nike og Brasiliens landshold et samarbejde, der på mange måder har viste sig at få afgørende indflydelse på Nikes fremtid. Med stor inspiration og beundring af en ung og verdenserobrende Ronaldo, udviklede Nike en fodboldstøvle, der er gået hen og blevet en af de mest ikoniske siloer i verden. Kom med, når vi tager på en tidsrejse fra den første Mercurial i 1998 til den nyeste Mercurial Superfly i 2014.

VM i 1998 står særligt klart i manges hukommelse, hovedsageligt på grund af en mand: Ronaldo Luís Nazário de Lima eller bare Ronaldo. Nike havde for alvor stiftet bekendtskab med fænomenet to år tidligere da de indgik et samarbejde med det brasilianske landshold- De de så ham spille fodbold, blev det hurtigt klart for dem at Ronaldo var kommet for at redefinere fodbold.

Se vores store udvalg af Nike Mercurial fodboldstøvler lige her

Med Ronaldo som inspiration udviklde Nike en fodboldstøvle, der først og fremmest kunne imødekomme spillets hurtige facetter. De skiftede den traditionelle læderoverdel ud med et kængurulæder emulerende materiale kaldet KNG-100, som både var lettere i vægt og ikke optog lige så meget vand, som normalt læder. Sålpladen blev skiftet ud med en tyndere med letvægtig sål og knopkonfigurationen blev ændret til mere spidse knopper, der skulle sikre et bedre greb i banen og øge accelerationen. Overdelen fik en klistrende belægning for at øge boldkontrollen. Alt i alt var den første Nike Mercurial en sand revolution der ændrede spillets regler for fodboldstøvler.

13 generationer på 16 år. Sådan lyder det for Nikes Mercurial kollektionen. Mercurial konceptet bygger som sagt på en ide om at give de hurtigste fodboldsspillere det bedste værktøj for fødderne. Gennem de 13 generationer har Nike eksperimerenteret med mange forskellige ideer, tanker og inspirationskilder. I en konstant jagt på at reducere vægten, har Nike fjernet adskillige materialer fra fodboldstøvlen og i dag er det blevet nærmere blevet reglen end undtagelsen at en fodboldstøvle skal veje under 200 gram.

Se vores store udvalg af Nike Mercurial fodboldstøvler lige her

Mercurial familien indeholder en lang række af de største fodboldspillere i verden lige fra Ronaldo, som startede arven til Cristiano Ronaldo, der har ført den videre. Gennem Nikes rejse er der sket mange ting. Mens Mercurial startede med en kængurulæderemulerende overdel som vi så det i den første Mercurial, så udviklede det sig senere til at være det nu velkendte Teijin mikrofiber materiale, som dannede rammerne for Mercurials overdel og som vi så første gang i 2006 i Mercurial Vapor III.

To områder har været helt centrale i Nikes udvikling af deres Mercurial fodboldstøvler. Først og fremmest handler det om eksplosiv fart. Det har Nike hovedsageligt jagtet ved at reducere vægten, men også sålen og knopkponfigurationen har her spillet en vigtig rolle. Med Nikes Superfly kollektion, introducerede de også en ny carbon fiber sålplade, som skabte en langt mere responsiv sål, der øgede kraften i ens afsæt betydeligt. Kombineret med en konstant udvikling i deres knopkonfiguration, har Nike været i stand til kontinuerligt at øge forudsætningen for at accellerere stadig hurtigere. Det resulterede blandt også i et innovativt knopsystem, inspireret af gepardens klør, kaldet NIKESENSE, der blev udviklet i samarbejde med Cristiano Ronaldo og blev brugt på 2010 udgaven af Mercurial Vapor Superfly II.

Det andet område, som har haft stor fokus hos Nike og som også har været med til at skabe eksplosiviteten i fodboldstøvlen var komforten. I de første generationer kæmpede Nike meget med at balancere farten og komforten og faldt ofte ud til fartens fordel. Mange havde problemer med vabler og det ødelagde lidt at Mercurials ry. Til gengæld er Nike kommet godt efter det, hvor de blandt andet har arbejdet en del med hælkappen. Der hvor de virkelig tog kegler, var dog da de introducerede deres Flywire teknologi med den første Superfly. Det gav et helt unikt fit, hvor støvlens overdel kunne smyge sig om foden og give både et helt tæt fit.

Se vores store udvalg af Nike Mercurial fodboldstøvler lige her

Boldfølingen har været et tredje, omend mindre vigtigt, element i Mercurial. I de senere modeller er boldfølingen dog kommet i førersædet hos Nike og det er blandt andet blevet imødekommet med Nikes All Conditions Control teknologi, som et er en særlig belægning der sikrer overdelen et konsistent touch i alle vejrforhold. Også Speed Control blev introduceret i den 9. generation, som er en golfbold lignende tekstur, der er med til at holde bolden tæt til fødderne.

Nu står vi så i 2014 og er blevet introduceret for en ny innovativ og ikke mindst revolutionernede fodboldstøvle fra Mercurial familien. Mercurial Superfly IV er velnok Nikes hidtil mest komplette fodboldstøvle, som omfavner alle centrale elementer i en hidtil uset omfatning. En Flyknit overdel giver en helt unik barfodslignende oplevelse, mens ankelsokken giver en mere komplet følelse. Brio kabler i samme konstruktion som Flywire giver et tæt fit og den unikke carbon fiber ydersål med en ny knopkonfiguration, giver et optimalt greb i banen og maksimal acceleration. Den 13. Mercurial fodboldstøvle er et perfekt eksemplar af, hvor langt Nike er nået på 16 år. Og den omfavner på mange måder hvad det er for en rejse Nike har været igennem fra den første Mercurial i 1998 til den nyeste model.

Se vores store udvalg af Nike Mercurial fodboldstøvler lige her

Når man kigger gennem de 13 Mercurial fodboldstøvler, så er det en imponerende rejse Nike har været igennem. Det er dog også tydeligt at Nike har måttet igennem flere forskellige udfordringer og eksperimenter, før de fandt frem til de rette elementer og kombinationer. Af disse 13 modeller, hvilken af dem synes du så har været den absolut bedste?