Adidas VM fodboldstøvler fra 1954 til 2014 - se udviklingen her

Adidas er klar med deres Battle Pack fodboldstøvler når det om få dage går løs i Brasilien. Men faktisk har det tyske mærke en lang, lang historie bag sig med VM fodboldstøvler - og den ser vi på her; fra 1954 til 2014. 60 år. 17 fodboldstøvler.

Adidas er et af de ældste sportsmærker i verden, og har været en del af fodboldgamet meget længere tilbage end vi kan huske - og OK, nu er vi heller ikke fra 1948 hvor firmaet blev stiftet, men de har stadig været i gang i noget tid. Det har blandt andet ført 16 Adidas VM fodboldstøvler med sig, som har været båret af stjerner som Just Fontaine, Gerd Müller, Karl-Heinz Rummenigge, Zinedine Zidane, David Beckham og Xavi - og om blot et par dage kan de føje en række af nutidens stjerner til den liste.

1954. Helmut Rahn scorer Vesttysklands tredje mål i VM-finalen i 1954 mod Ungarn. Rahns mål gjorde med sit andet mål i kampen det til 3-2 med seks minutter igen, hvilket gjorde at vesttyskerne vandt VM. Rahns fodboldstøvle hedder Argentina, og var lavet af kalveskind. Den var betragteligt lettere end datidens fodboldstøvler, der havde meget fokus på beskyttelse - og så var det den første med et nyt skrueknop-system.

1958. Just Fontaine terroriserede forsvarsspillerne til VM i 1958 i sin Weltmeister N/S, som var videreudviklingen af Argentina. Fodboldstøvlen havde som noget helt nyt fået en nylonsål (hvilket vi i øvrigt også ser i dag...) og havde fået en helt speciel beskyttelse på tåen, som skulle gøre Weltmeister mere slidstærk. Fontaine gik hen og scorede 13 mål i turneringen, hvilket skulle vise sig at gøre ham til den mest scorende spiller i en VM-turnering nogensinde.

1962. Da VM tog til Chile i 1962 spillede tyske Karl-Heinz Schnellinger i en ny Adidas VM fodboldstøvle, hvor der var fuld tryk på opfindsomheden i navnet. Eller. Noget. Den hed Chile 62, og var en af de letteste fodboldstøvler for sin tid på kun 274 gram. Samtidig var den lavet af kalvelæder, og havde en strop, man kunne trække i istedet for at bruge et skohorn, når man skulle have Chile 62 på foden. Schnellinger blev i øvrigt kåret til Årets tyske spiller i 1962 med Chile 62 på fødderne.

1966. Det her er nok en fodboldstøvle, som de husker i England - den sad nemlig på fødderne af Geoff Hurst, der scorede det kampafgørende hattrick i VM-finalen i 1966 mod Vesttyskland, som gav England deres eneste VM-trofæ indtil nu. Hursts fodboldstøvle hedder Diamant, og benyttede skindet fra en ko, der var blevet behandlet til at være vandafvisende. Det er altså 1966-udgaven af ACC, vi taler om her...

1970. Under VM i Mexico i 1970 bar den brasilianske kaptajn og legende, Carlos Alberto Torres, sin speciallavede World Cup fodboldstøvle, som vejede 275 gram og var lavet af kængurulæder uden inderbeklædning for at give hr. Torres en så tæt føling med bolden som muligt. Brasilien vandt i øvrigt turneringen, så helt utilfreds kan Torres ikke være med sit støvlevalg.

1974. Troede du, at det var en ny ide at lave signaturstøvler til folk som Messi og Ronaldo? Well, tilbage i 1974 spillede tyske Gerd Müller i et par fodboldstøvler opkaldt efter sig selv. Da han scorede det afgørende mål i VM-finalen mod Holland, blev hans fodboldstøvler betrukket i guld - vi havde ellers lige håbet på at det var fordi Müller bare havde meget fart på tilværelsen dengang...

1978. Prototypen for 1978-udgaven af Adidas World Cup blev den sidste fodboldstøvle, som Adi Dassler selv var med til at udvikle. Den var lavet af vanskyende ruskind fra en kænguru ("kængururuskind?") - og var samtidig den første fodboldstøvle i verden der fik udviklet en sål med to forskellige stivheder og lavet af polyamid 12-materialet.

1982. Det blev til endnu en central figur i Adidas' VM-historie, der hedder Karl-Heinz, og Rummenigge er måske den mest kendte af de to. Han bar sin speciallavede World Cup 1978, der havde fået udskiftet polyamid 12-materialet i sålen med Pebax, der var lettere at arbejde med. Samtidig have Adidas sat en række ekstra læderstriber på snuden for at give mere friktion mellem fod og bold og dermed i sidste ende give Rummenigge mere greb i bolden. Samtidig var kernen i de seks røde knopper lavet af aluminium - som en af de første støvler i verden. Det blev til en sølvmedalje for Karl-Heinz og Vesttyskland.

1986. Gary Lineker - også kaldet "Mr. Nice Guy" - spillede i sine Stratos 2000 under VM i 1986, der vejede 286 gram og som var lavet med en overdel af kængurulæder. Vi synes i øvrigt lidt, at snuden minder om den, vi så på adiPURE IV med syningerne. Stratos 2000 er en videreudvikling af World Cup - de to forreste knopper er lavet med en aluminiumsspids, mens resten af knopperne er lavet af nylon - eller polyamid, som det rigtigt hedder. Lineker bankede 6 mål ind, og blev topscorer til VM.

1990. VM i Italien i 1990 blev afgjort, da Andreas Brehme sparkede det afgørende straffespark ind bag den argentinske keeper. Det gjorde han i sine World Cup SL, som efterfølgende blev betrukket i guld. Hvis man går og undrer sig over, hvad sådan en guldbetrukket størrelse vejer, så presser den vægtnålen op på 586 gram. Vi håber at Brehme har den udstillet et pænt sted - det er ikke alle, der får sine fodboldstøvler forgyldt!

1994. Et banebrydende år på mange måder - blandt andet fordi verden fik sin første Predator fodboldstøvle at se. Predator Cup landede, og var første gang, Adidas introducerede skrueelementer, der betød at spillerne kunne sparke hårdere samt sætte mere skru i bolden end tilfældet havde været tidligere. Det betød så også, at Predator Cup vejede 376 gram, men den vægt er heldigvis blevet barberet en del ned sidenhen.

1998. Mon ikke der er et par øjne, der er ved at blive fugtige nu? I Unisport er vi i alle fald en del, der husker Predator Accelerator som noget helt specielt, og den blev da også båret af Zinedine Zidane, da han pandede to mål ind bag Brasilien i VM-finalen i 1998 i Frankrig. Den raffinerede skrueelementerne, og introducerede også de aflange blades, som skulle definere Predator fodboldstøvlerne i mange år fremefter.

2002. Til VM i Japan og Korea i 2002 hed Adidas' VM fodboldstøvle Predator Mania, hvilket var den første Predator, der introducerede en elastik på den lange pløs. Predator-elementerne var formet som Adidas-stribernem og fodboldstøvlen var lavet med en overdel af et blødt kængurulæder. Modellen på billedet er faktisk rugby-udgaven, men den eneste forskel på den og udgaven, som vi så i Japan/Korea er, at Adidas-striberne på pløsen også var lavet af gummibelagte skrueelementer. Og nå ja, og så havde en fodboldspiller aldrig haft så beskidt en støvle... Vel?

2006. VM kom tilbage til Adidas' hjemland Tyskland i VM 2006, og her var den ottende generation af Predator på banen i for af Predator Absolute der havde en overdel af kængurulæder med en hæl af mikrofiber. Fodboldstøvlen her er lavet specielt til Sveriges Niclas Alexandersson. De populære skrueelementer var lavet som tre striber af gummi, og var lavet til at give dig en større overflade, hvor de kunne være i kontakt med bolden - simpelthen for at kunne give dig mere skru.

2010. Under VM-slutrunden i Sydafrika var Adidas på banen med deres tiende generation af Predator, der naturligvis bar tilnavnet X - som er romertallet for 10. Væk var pløsen og de store gummizoner til at skabe ekstra skru - og ind kom et nubret område og en skrå snøring. Predator X i Sort/Gul her var en del af Adidas' VM-pakke, hvor farverne var sorte og gule - og modellen blev båret af Xavi, da han var med til at føre Spanien til verdensmesterskabet. Spørgsmålet er så bare, om de kan vinde det igen?

2014. Tiden er inde til VM i Brasilien, og Adidas er klar med deres største VM-lineup nogensinde. Den hedder Adidas Battle Pack, og byder på intet mindre end FIRE fodboldstøvler - Predator, Adizero, Nitrocharge og adiPURE, der alle er lavet til at give bedre forhold til den moderne fodboldspiller. Predator er nu på 14. generation, hedder Instinct, og minder mere om Predator fodboldstøvlerne fra midten af 2000-tallet end sine forgængere. Hvilken fodboldstøvle skaber forskellen til VM? Buddet er dit.

ALT_TAG

Der er lidt for enhver smag blandt de mange VM fodboldstøvler, Adidas har haft gennem årene - men hvilken en synes du ser fedest ud - og har du måske endda selv haft nogle af fodboldstøvlerne her? Del meget gerne dine tanker med os herunder, på Facebook, Twitter og Instagram.