Vi sammenligner Nike Mercurial Superfly og Mercurial Vapor X

Nike har netop lanceret både Superfly og Vapor X, og selv om de både hedder Mercurial til fornavn er der nogle ganske centrale forskelle på de to fodboldstøvler - og yep, dem ser vi på i dag.

Med lanceringen af både Superfly og Vapor X har Nike igen vist, at de ønsker at hæve niveauet med deres Mercurial-serie af fodboldstøvler. Det har de også gjort, og samtidig skabt to fodboldstøvler, der adskiller sig en del fra hinanden.

Det første område er ganske åbenlyst - overdelen, hvor Superfly er lavet af Nikes revolutionerende Flyknit-teknologi, der basalt set består af vævet, syntetisk garn. Samtidig har man udstyret Superfly med den ikoniske Dynamic Fit Collar, som tillader fodboldstøvlen at sidde helt tæt.

Netop Dynamic Fit Collar finder man ikke på Vapor X, der er skåret på den "normale" - eller i alle fald mere konventionelle måde - ved anklen, og samtidig igen er lavet af OLM12-mikrofiberen fra japanske Teijin præcis som Vapor IX.

På overfladen af overdelen er Mercurial Superfly udstyret med et 0,1mm tykt lag NikeSkin, som basalt set er et ultratyndt og meget stærkt lag silikone, der nærmest smelter sammen med Flyknit-materialet, hvilket tillade Nike at udstyre Superfly med ACC - og også sikre, at fodboldstøvlen rent faktisk holder til at blive spillet med.

På Vapor X er historien en anden, hvor OLM12-materialet som på Vapor IX får introduceret Nikes Micro Speed Control-teknologi, der består af små, nubrede striber på overdelen, der sikrer friktion mellem fodboldstøvle og bold - og dermed i sidste ende lidt mere greb i fodobolden. Samtidig virker OLM12-overdelen også en kende mere smidig på Vapor X end på Superfly.

Er Vapor X noget for dig? Forudbestil dit par lige her - kun 1.484,- kr.

Kigger man dog bort fra selve overdelsmaterialet samt det faktum, at Vapor X ikke har den høje Dynamic Fit Collar, så minder de to Mercurial fodboldstøvler faktisk en del om hinanden. Begge er bygget på Nikes V12-læst - den fodform som fodboldstøvlerne er lavet over - og er derfor 1/4 til 1/2 størrelse lang i fittet.

Samtidig er både Superfly og Vapor X lavet med henblik på at give så tæt og personligt fit som muligt ved at fjerne alle distraktioner for spilleren. Derfor har Nike fjernet pløsen på både Superfly og Vapor X. På Superfly er området ved pløsen en kende mere rent end på Vapor X. På sidstnævnte har Nike også holdt overdelen i ét stykke, men skåret en lille flap ud, som man kan hive i når man skal have Vapor X på.

Mercurial handler om fart, og for at få så meget kraft ført ud gennem foden og ned i jorden er det vigtigt at foden bliver holdt på plads i fodboldstøvlen, så den reagerer bedst muligt. Det søger Superfly og Vapor X også at opnå - og selv om teknologien er lidt forskellig på de to modeller, er princippet det samme;

Bånd eller tråde, der lukker sig tæt omkring foden og holder den på plads, når snørebåndene strammes. I Superfly er det de såkaldte Brio-kabler, der udfører opgaven - og på Vapor X holdes foden på plads på sålen af en række bånd af mikrofiber, der fungerer som et skelet for overdelen.

Selve knopsystemet på Vapor X og Superfly er identisk, men men hvor Superfly har en sål af carbonfiber har Vapor X fået en sål af nylon. Carbonfiber er som bekendt både let og stift, mens nylon er en smule mere fleksibelt og derfor tillader foden at bøje lidt mere - omvendt er carbonfiber en smule mere spændstigt og giver en bedre kraftreturnering når du sætter af.

Er du mere til Nike Mercurial Superfly? Så kan du forudbestille fodbolstøvlen lige her - kun 2.099,- kr.

På vægten minder Superfly og Vapor X meget om hinanden - Superfly vejer 193 gram, mens Vapor X faktisk slår sin Flyknit-bror med to gram, da den kun vejer 191 gram. Det gør ingen forskel, men det er værd lige at få med.

Nu kunne det måske lyde som om Vapor X er en nedgradering af Superfly, og selv om den ikke har Flyknit eller Dynamic Fit Collar er den stadig en topmodel i sin egen ret og et glimrende alternativ til de spillere, der ikke har lyst til Flyknit og carbonfiber.

Derfor forventer vi også at se de største stjerner i både Superfly og Vapor X, når det går løs til VM og når næste klubsæson starter, hvor både Zlatan og Hazard begge har været spottet på træningsbanen i Vapor X. Med andre ord er der lidt for enhver smag, og Nike har med deres to alternativer endnu engang hævet niveauet for Mercurial-serien.

Se vores store udvalg af de nyeste Mercurial fodboldstøvler her.

Hvilken en af Nike Mercurial Vapor Superfly og Nike Mercurial Vapor X synes du bedst om - og har du planer om at tilføje en af dem til samlingen? Del meget gernde din mening med os her eller på Facebook, Twitter og Instagram.