VM lookback: Adidas VM trøjer fra 1978 til 2014

VM er en historisk begivenhed, der kan få en hvilken som helst fodboldfanatikers puls op. Siden den første officielle VM slutrunde i 1930 i Uruguay, er der blevet skabt vidunderlige fodboldminder, der aldrig vil gå ud af mode. Adidas' rolle ved VM har særligt siden 1970 været særlig, da de her startede med at levere den officielle VM bold, hvilket de har gjort lige siden. Men også med VM spilletrøjer har Adidas haft en stor rolle og vi har fået nogle helt særlige pakker ind af døren.

Tre lande som Adidas har et særligt forhold til er Tyskland, Argentina og Mexico. Deres samarbejde går adskillige år tilbage og for nyligt dumpede en historisk pakke ind af døren. For at fejre det kommende VM i Brasilien, har Adidas nemlig været en tur i arkiverne og fundet nogle af deres ikonsike VM landsholdstrøjer frem. Her fandt de Argentinas 1978 og 2010 trøjer og Tyskland og Mexicos 1986 og 2010 trøjer.

I 1978 blev VM for første gang afholdt i Argentina. Den stolte fodboldnation havde aldrig vundet et VM før og med værtskabet var forventningerne skudt helt i vejret. Argentinerne beviste hurtigt at de havde evnerne til at gå hele vejen med indledende sejre over Ungarn og Frankrig. Kun et enkelt nederlag mod Italien i tredje kamp var salt i såret, men det var hurtigt overstået for "Los Albiceleste" gik hele vejen til finalen, hvor de kom op mod Holland.

I en finale mellem Argentina og Holland, der vil blive husket som højdramatisk, med konfetti ud over hele banen og en vis Mario Kempes i ekstase efter at have scoret sit andet mål der lukkede kampen, kunne Argentina løfte VM trofæet for første gang nogensinde. De lyseblå/hvidstribede dragter har siden figureret som nogle af de mest skræmmende ved store fodboldbegivenheder.

Køb Argentinas landsholdstrøje for VM 2014 - kun 549

Det var de naturligvis også da VM blev afholdt for første gang på Afrikansk jord i Sydafrika i 2010. Denne gang ved det med en sand legende som styrmand, nemlig Maradona og selvom Argentina lignede et uberørligt hold hele vejen frem til kvartfinalen så puttede tyskerne glansen af de stribede dragter da de slagtede de argentinske stjerner med 4-0. En utrolig smertefuld måde at forlade turneringen på for landet der har vundet VM to gange i deres 121 år lange levetid.

Stolte er Mexicanerne også og stolte er Adidas over deres samarbejde med det mexicanske landshold. Den karakteristske grønne dragt har eksisteret siden 1927 og Adidas har stået for trøjerne siden 1984. Mexicos mest stolte VM øjeblik må nok betragtes at være i både 1970 og 1986 da de stod for værtskabet. I '86 var Adidas' første VM med Mexico.

Her vandt Mexico deres indledende gruppespil og slog tilmed også Bulgarien i 1/8-delsfinalen. Men så ophørte mexicanernes glæde også her, for i kvartfinalen mødte de de giganterne fra Vesttyskland. De måtte se deres skæbne i øjnene på mest smertefulde vis da de blev slået i straffesparkskonkurrencen, efter 0-0 i ordinær og forlænget spilletid.

Køb Mexicos landsholdstrøje for VM 2014 - kun 549

I 2010 var Mexico klar til at indtage verden igen i en utrolig jævnbyrdig pulje med Frankrig, Sydafrika og Uruguay. Mexico overraskede dog de fleste og spillede sig videre fra gruppespillet. 1/8-delsfinalen blev dog endestationen for Mexico da de måtte se sig udspillet af Argentina med et nederlag på 3-1.

Adidas er grundlagt på tysk jord og det kan naturligvis ikke være anderledes end at det tyske landshold bærer rundt på de ikoniske tre striber. Selvom at Tyskland har vundet VM tre gange, har Adidas hevet en anden trøje frem fra arkiverne. Nemlig trøjen fra 1986, hvor Vesttyskland gik hele vejen til finanlen.

Det var deres 5. finale og første gang at et land havde nået en finale så mange gange. Desværre måtte tyskerne se sig besejret af en lille troldmand også kaldet Maradona, efter en af de flotteste finaler ved VM.

Køb Tysklands landsholdstrøje for VM 2014 - kun 549

Tyskerne er altid storfavoritter ved store turneringer. De har en mentalitet og disciplin der kan få dem til at flytte bjerge. I 2010 beviste de det, da de gik hele vejen til semifinalen. Her måtte de se sig slået mod Spanien, der jo senere gik hen og blev mestre. Til gengæld kunne tyskerne tage til takke med en 3. plads efter at de slog Uruguay i en nervepirrende bronzekamp.

Nu står vi med en lille måned til verdens største fodboldbegivenhed går i gang og Adidas har naturligvis sørget for ikonisk trøjer til både Argentina, Mexico og Tyskland. Alle tre trøjer repræsenterer lige præcis de farver som vi har lært at kende landende for. Argentina i deres tradtionelle Blå/Hvide striber med et moderne design der hylder nutidens stjerner som Messi, Agüero og Higuain. Argentinerne drømmer stadig om at løfte trofæet igen som de gjorde i 1986 og 1978, og mon ikke det er derfor at Adidas har valgt at hive netop trøjen fra første gang de vandt VM frem?

Køb Argentinas landsholdstrøje for VM 2014 - kun 549

Mexico har fået en trøje i deres karakteristiske Grønne farver. Inspirationen til designet er dog hentet fra den mexicanske wrestling kultur, og hylder dennes superhelte. Det ses gennem det kraftfulde zig-zaggede design på brystet. Mexicanerne har aldrig vundet en VM slutrunde. Til gengæld har landet flere VM slutrunder på CV'et end nationer som Tyskland, England og Spanien, og endnu engang får vi lov til at nyde de grønne farver ved en VM-slutrunde.

Køb Mexicos landsholdstrøje for VM 2014 - kun 549

Tysklands har fået en trøje i deres elegante Hvide farver og den udstråler lige præcis den passion og stolthed, som tyskerne bærer med ind på banen hver gang de viser landets farver frem. Tyskland har ikke vundet VM siden 1990, men de har været tæt på flere gange med en 3. plads i 2010 og 2. plads i 2002. Bliver 2014 Tysklands år?

Køb Tysklands landsholdstrøje for VM 2014 - kun 549

Vi kan slet ikke vente med at se trøjerne i aktion under den Brasilianske sol og der er ingen tvivl om at de respektive nationer er stolte af at kunne repræsentere deres lands farver ved VM endnu engang.