Glem kampen om letvægtsstøvlen. 2014 giver os kampen om den vævede fodboldstøvle. Blot fem måneder inde i 2014 er vi allerede blevet præsenteret for tre par fodboldstøvler med en vævet overdel. Ret mange når man tænker på at det ikke lige var en udvikling man havde set komme. Vi sætter Samba Primeknit, Magista Obra og Mercurial Superfly op mod hinanden.

Fodboldstøvlen er et af fodboldspillerens vigtigste værktøjer. Jo bedre tilpas man føler sig i sine fodboldstøvler på banen, jo mere kan man koncentrere sig om sine egne talenter og kompetencer. Siden årtusindeskiftet er der sket en rivende udvikling i teknologien bag fodboldstøvler og to spillere har i særdeleshed været frontløbere på det område; nemlig Adidas og Nike.

Derfor fristes man også til at sige, at det selvfølgelig er disse to giganter der har præsenteret verden for de første vævede fodboldstøvler. Her kom Adidas først med deres Samba Primeknit. En fodboldstøvle der hidtil kun er blevet set brug én gang da Luis Suarez bar dem i kampen mellem Liverpool og Manchester United. En kamp han i øvrigt også scorede i.

Samba Primeknit kom i et stærkt begrænset parti og har siden nok mere taget rollen som et samlerobjekt end en kampdygtig fodboldstøvle. Ikke desto mindre er Samba Primeknit en fodboldstøvle, der sagtens benyttes til at spille i. Fodboldstøvlen er bygget ovenpå F50-kollektionens fundament og skal dermed også betragtes som en letvægtsstøvle.

Derfor er Samba Primeknit grundlæggende set også den mindst revolutionerende fodboldstøvle af de tre vævede fodboldstøvle. Overdelen er nemlig det eneste der skiller sig ud fra den normale F50 Adizero. Selv vægten har de formået at holde nede på 156 gram (samme som Messis signaturstøvle). Overdelen er til gengæld så også fundamentalt anderledes. Adidas kalder det "the Knitted Fit" og repræsenterer altså et unikt tætsiddende og komfortabelt fit. Det var da også ret unikt - lige indtil at Nike kom forbi med deres Flyknit overdel.

Hele ideen med at bruge vævningsteknologi på fodboldstøvler er grundlæggende set den samme hos Adidas og Nike. Det er nemlig med en ambition om at kombinere friheden ved at spille barfodet og stabiliteten og støtten ved at spille i en fodboldstøvle. Der har de fundet frem til at det materiale der benyttes i deres løbesko yder en unik komfort.

Efter at Adidas havde sat festen i gang med Samba Primeknit, var Nike ikke langsom til at tage imod invitationen. Magista Obra var således første fodboldstøvle til at kombinere en overdel i Flyknit med en højhalset ankelsok med navnet Dynamic Fit. Fodboldstøvlen blev præsenteret med Andres Iniesta som frontfiguren og erstattede CTR360-kollektionen.

Magista Obra har været fire år undervejs og er resultatet af et langt forskningsforløb med både spillere, fysioterapeuter, læger m.m. Støvlen blev udviklet med tre hovedområder for øje: Fit, Touch og Traction. Tre områder som er kritiske for at den spilkontrollerende midtbanespiller kan yde på topniveau. Overdelen er lavet med en 3D tekstur der skal sikre en bedre kontakt mellem bolden og foden. Denne tekstur er formet af Brio kabler der samtidig også er med til at omfavne foden til et tætsiddende og sammenlåst fit.

Har du endnu ikke forudbestilt den nye Magista Obra? Gør det nu - kun 2.099,-.

Udover en overdel i Flyknit og en tilføjet ankelsok for at forbedre Fit og Touch har Nike også udstyret Magista Obra med en sål i nylon og PEBAX. Disse materialer yder nemlig den nødvendige fleksibilitet og stabilitet for at give et solidt greb i jorden. Særligt under tåen og indersiden af foden er det vigtigt med stor fleksibilitet og derfor er denne del lavet med nylon. Samtidig er støvlen udstyret med koniske knopper for at give spilleren en 360 graders bevægelsesfrihed og derme understreger Nike støvlen, som en playmakerstøvle.

For nyligt kulminerede vævningsrevolutionen så med Nikes præsentation af Mercurial Superfly IV. En fodboldstøvle der bygger på de samme teknologier som Magista Obra, men der altså er blevet udviklet med Mercurial-kollektionen for øje. Superfly fører således arven fra tidligere generationer med samme V12 læst samt en carbonfiber sål, som vi kender det fra de andre Superflys.

V12 læsten betyder at fittet omkring foden er langt smallere og tætsiddende end på f.eks. Magista Obra der er lavet på GF13 læsten, som vi kender den fra blandt andet Hypervenom og Tiempo. Udover en tætsiddende læst har Nike også placeret Brio kabler så de fungerer lidt som på en hængebro. De sidder således forankret i snørrehullerne, så når støvlen spændes, så spændes overdelen også helt sammen om foden.

Mercurial Vapor Superfly IV kan forudbestilles fra den 26. maj. Få meget mere information om den her

Den nye Superfly er lavet til eksplosiv speed og det har Nike sørget for ved at udstyre støvlen med en to-lags carbonfibersål samt en ny knopkonfiguration, der skal give spilleren et mere optimalt greb i jorden. Det er blandt andet udviklet efter tæt kontakt med blandt andre Cristiano Ronaldo, der ønskede et bedre greb i banen - i alle retninger.

De tre fodboldstøvler er således alle lavet med en teknologi, der altså resulterer i en fodboldstøvlet med en vævet overdel. Men kan hvor skiller overdelen sig så ud fra hinanden? Jo, hos Adidas har man overbelagt materialet med en polymiseret væske, der skal sikre holdbarheden i alle vejrforhold. Hos Nike har man brugt et 0,1 mm tyndt specielt udviklet NikeSkin, samt belagt overdelen med All Conditions Control.

Denne forskel i materialer har resulteret i at Magista Obra og Superfly besidder en langt blødere overdel end Samba Primeknit. Overdelen på Samba Primeknit er nemlig noget stivere og "ru" i det. Det er svært at sige, hvad der fungerer bedst, men når der er ingen tvivl om at Flyknit overdelen yder et langt tættere og mere behageligt fit end Primeknit i dette tilfælde.

ALT_TAG

Krigen om den vævede fodboldstøvle er over os og på bare tre måneder er vi blevet præsenteret med tre fodboldstøvler der omfavner den nye teknologi. Men spørgsmålet er nu; er det her kun starten på en dominerende trend eller er det bare en eksperimenteringsfase der skal overstås? Efter tre vævede fodboldstøvler, hvad er så din dom?