VM bliver sat i letvægterens tegn med Mercurial-kollektionen

Nikes Mercurial-kollektion er uden sammenligning en af de mest ikoniske fodboldstøvler på markedet. En uendelige liste af top fodboldspillere har på et eller andet tidspunkt i deres karriere spillet i verdens første letvægterstøvle og det har Nike hyldet på deres helt egen måde. Vi har taget de fire Fast Forward modeller og sat dem op mod deres modparter fra de fire foregående VM-slutrunder. Se med her.

1998 blev et skelsættende år for fodbolden. Det var dette år at verden for alvor fik lov til at nyde Ronaldo på den helt store scene og det gjorde det ikke mindre bemærkelsesværdigt at han optrådte i et par fodboldstøvler, der i den grad skilte sig ud fra mængden. Det var verdens første letvægterstøvle og den kom i et futuristisk design, som skilte sig radikalt ud fra tidligere fodboldstøvler.

Gå ind og vælg din favorit fra Fast Forward serien

16 år efter den første Mercurial fodboldstøvle, kan vi se tilbage på en rejse, der har budt på massive teknologiske skridt, trendsættende farvekombinationer og mindeværdige begivenheder både på og udenfor banen. Mercurial-kollektionen er på mange måder blevet ikonisk for Nike og særligt har fodboldspillerne bag fodboldstøvlerne været med til at forme vores forhold til speed-støvlen, som altså kan fejre et lille jubilæum ved VM i Brasilien, som vil være den femte slutrunde med Mercurial-kollektionen.

En del er sket siden den første Mercurial blev lanceret under sloganet ” Ultralight, so your legs can be as fast as your imagination”. Den første Mercurial, som blev skabt med inspiration fra Ronaldo Luís Nazário de Lima eller bare Ronaldo, blev således skabt, som den første letvægterstøvle på en kampvægt på 250 gram. En vægt, vi i dag absolut ikke vil kategorisere under letvægterstøvlen, men som dengang rent faktisk lå langt under sine kollegaer. Overdelen var lavet med Nikes syntetiske KNG-100, men i modsætning til fire år senere var overdelen lavet i flere dele med flere syninger.

Er Fast Forward serien noget for dig? Gå ind og vælg din favorit nu

Som sagt var den første Mercurial den første letvægterstøvler og var i sig selv banebrydende på på udseende og funktionalitet. Fire år senere kom farten endnu længere frem i førersædet og det var første gang at en fodboldstøvle kom under den gyldne 200-grams grænse. Det var også i denne Mercurial Vapor I at hele overdelen blev uden syninger på. I 2006 var komforten kommet i fokus og det var her at Nike skabte den måske mest elskede Vapor til dato. Denne fodboldstøvle kom med en ny hælkappe lavet i kulfiber og ydede den komfort, som tidligere havde været en udfordring for Nikes udviklere.

I 2010 blev grebet i jorden sat i centrum og det var i denne Superfly II Elite Series at Nike præsenterede et nyt knopsystem med knopper der skulle sikre spillerne et bedre afsæt fra jorden og dermed øge deres acceleration. Det var også i denne model at Nike udviklede Flywire teknologien, som skulle skabe et tættere og mere dynamisk fit for foden.

Nikes niende generation indeholder nogle noget anderledes teknologier end deres modparter fra de fire foregående VM-slutrunder, men der er ingen tvivl om at de har ledt frem til nutidens ikoniske letvægterstøvle. Vægten har bevæget sig helt ned på 185 gram og har altså i den grad oplevet noget af et vægttab på de 16 år. De fire Fast Forward fodboldstøvler kommer alle sammen med Nikes Tejin OLM 12 overdel, som er et syntetisk materiale, der giver en helt unik boldføling. Overdelen er ligeledes udstyret med deres velkendte Speed Control-teknologi, som er en tekstur der giver et bedre greb om bolden. Samtidig har Nike også udviklet All Conditions Control, som bevarer boldkontrollen selv under våde forhold.

Nikest hyldes til deres Mercurial-kollektion kan også blive din. Vælg din favorit nu

En sjov feature med de fire Fast Forwards støvler var således også, hvordan Nike kunne afsløre små bevarede hemmelighed om deres modpart. I FF ’98M fik vi f.eks. fortalt at Mercurial faktisk var lige ved at få navnet Ultravelox. I FF ’02M så vi at modellen rent faktisk var inspireret af McLarens F1 sportsbil. Fire år senere havde Nike igen kigget mod racerbilerne da de lod sig inspirere af sæderne i racerbilerne til at udvikle deres nye komfortable hælkap. Og da grebet i jorden skulle forbedres i 2010 havde Nike kigget til dyreverdenen og en gepards kløer. Man kan altså ikke klandre Nike for ikke at holde deres horisonter åbne, når de skal udvikle deres fodboldstøvler.

Mercurial Vapor IX er den seneste generation i Mercurial-kollektionen og er et tydeligt bevis på, hvor langt Nike egentlig har rykket sig siden ”El Fenómeno” tog til Frankrig med sit første par Mercurials. Med Fast Forward serien har Nike sat en tyk streg under, hvorfor at deres letvægterstøvle ikke bare er et vidunder i dag, men altid har været det. Hvilken fodboldstøvle fra Nikes Mercurial-kollektion er din absolutte favorit? Vi hører gerne din mening. Så del dine kommentarer med i feltet herunder.