Tilbage til fremtiden: Nike Mercurial Vapor IX Fast Forward

Fire VM slutrunder, fire generationer, fire par fodboldstøvler. Nike fuldendte i går deres VM-serie, som satte fokus på deres ikoniske letvægterstøvle: Mercurial-kollektionen. Det har sendt os på en rundrejse af minder og følelser, som har været en fornøjelse at genopleve. Vi har samlet de fire Fast Forward Mercurials og giver dig her et overblik over en tidsrejse på mere end 15 år.

Da Ronaldo Luís Nazario de Lima, bedre kendt som Ronaldo eller R9, førte sit land til VM finalen i 1998, var det på mange måder starten på en ny æra. Ikke kun fordi at Ronaldo indledte sin topscorer værdighed ved denne slutrunde, men i høj grad også fordi at han spillede i et par fodboldstøvler, som satte en ny standard for fodboldstøvler. Det var første gang at Nike præsenterede verdenen for deres Mercurial-kollektion, som siden er blevet synonym med navnet Ronaldo og Nikes speedstøvle.

Der er derfor ikke noget at sige til, at Nike i år har valgt at samle det bedste af de bedste og lave en hyldestserie for de fire foregående VM-slutrunde. Og vi startede naturligvis i 1998, hvor Nike vovede pelsen og lavede en Fast Forward variant, der æstetisk lå langt fra fra R9's ikoniske fodboldstøvle, men som rent symbolsk til gengæld ydede den stor retfærdighed.

Vil du have den første model i Nikes Mercurial VM-serie? Køb den nu - pris 1259 kr.

Da Nike i 1998 sammensatte deres første Mercurial i en futuristisk Krom/Blå/Gul farvekombination, var det nemlig et modigt skridt i en designretning, som fodboldverdenen ikke havde været en del af før. Lige så dristigt var det af Nike at lave kombinationen i Grøn/Blå, som skiller sig mindst lige så meget ud fra mængden. Sammen med præsentationen af den første FF i serien: ´98M, kunne Nike også afsløre at Mercurial fodboldstøvlen oprindeligt skulle hedde Ultravelox, men alså nåede at skifte navn til Mercurial inden støvlen blev præsenteret for resten af verdenen.

Udover at være en symbolsk hyldest til dens storebror fra 1998, så er den seneste Mercurial Vapo IX også en kraftig understregelse af, hvor langt vi er kommet siden den første Mercurial blev lavet. Således indeholder den nyeste generation i Mercurial-kollektionen en række teknologier, som vi ikke engang turde tænke på, dengang R9 løb rundt i sine første Mercurials. Blandt andet har Nike taget kampen op mod de onde vejrguder og lavet All Conditions Control (ACC). En teknologi, som bliver indarbejdet i overdelen under produktionen og sikrer et konsistent greb om bolden, uanset verjforholdene.

Du kan stadig købe Nike Mercurial Vapor IX Fast Forward ´98M. - pris 1259 kr.

Næste slutrunde i rækken hed 2002 og med det fulgte selvfølgelig også en ny Mercurial fodboldstøvle. Frontfiguren hed stadig R9 og ligesom at han havde slået sit navn fast med tykke søm, havde Mercurial også vundet stor popularitet bland fodboldelskere. I 2002 kom Mercurial i en Krom/Lime variant og det hyldede Nike ved at tage den samme farvekombination i deres FF ´02M. Endnu engang udnyttede Nike til at dele en "Fun fact" med os og her fortalte de os at de faktisk fandt inspiration hos McLarens F1 sportsbil, til at udvikle designet fra 2002.

Nike Mercurial Vapor IX FF '02 Edition kan blive din i dag - kun 1.619,- kr.

Selvom at Nike hylder fortidens topstøvler, så har de jo naturligvis sørget for at bevare de bedste teknologier fra nutiden. Det kommer blandt andet til udtryk ved den lette vægt på fodboldstøvlen. Allerede i 2002 var Mercurial-kollektionen kendt for at være en speedstøvle med en lav vægt. Men faktisk var versionen fra 2002, som hed Mercurial Vapor I, første gang at en fodboldstøvle kom under 200 gram. Noget som vi i dag nærmest betragter, som en tung fobdoldstøvle. I dag vejer Mercurialstøvlen 185 gram og er altså kommet et godt stykke under de 200 gram.

Udover vægten har Nike dog også forbedret funktionaliteten på selve fodboldstøvlen. Hvis man f.eks. går helt tæt på støvlen kan man se at overdelen er lavet med en masse små fordybninger, som efterhånden er gået hen og blevet et af Mercurial-kollektionens varemærke. De repræsenterer den teknologi som Nike kalder Speed Control og sikrer et bedre greb i bolden, ikke kun i lav hastighed, men især i høj fart, som navnet også antyder.

ALT_TAG

I 2006 var vi nået til den tredje i rækken af Vapors. Denne slutrunde var sidste gang at R9 optrådte på fodboldens største scene og det var i denne fodboldstøvle at han slog Gerd Mullers rekord med 14 VM-scoringer. Således nåede han over med en enkel scoring og kom dermed op på 15 VM-scoringer. I Nikes Fast Forward version valgte de endnu engang at bruge den samme farvekombination og skabte dermed en æstetisk nærtliggende hyldest.

Gå ikke glip af Nikes hyldest til R9. Forudbestil den nu - kun 1619,-

Vapor III bliver af mange betegnet som den bedste i Mercurial-kollektionen og en af de ting, der giver denne model den status er den øgede komfort, som Nike havde kæmpet med hidtil. Blandt andet havde de skabt en højre støtte i hælen, som de var blevet inspireret til at lave efter at have kigget på sæderne i racerbiler. Det var også i denne model at Nike introducerede en hæl i kulfiber samt et PORON indlæg, der altså tilsynladende

Med Vapor III tog Nike nogle store skridt imod nutidens teknologisk udviklede fodboldstøvle. Det var blandt med denne model at Nike tog hele vejen til Japan for at finde det materiale der skulle bruges til overdelen. Det er det samme mikrofiber-materiale der bruges i dag. Det har dog udviklet sig med årene og er i dag langt mere fleksibelt og tilpasseligt end i 2006. Vi taler selvfølgelig om det innovative Tejin OLM 12, som altså har gjort en lang række teknologier mulige, som f.eks. nogle af de ovennævnte.

ALT_TAG

Ved det seneste VM var det slut med at se "El Fenómeno" løbe rundt i Mercurials. Til gengæld stod der en ny Ronaldo klar til at tage over, hvor R9 sluttede, nemlig Cristiano Ronaldo, CR7. Og med Cristianos tiltræden lavede Nike Mercurial Superfly II Elite Series. Den kom i en skarp Lilla/Orange kombination, som Nike også valgte at bevare med deres Fast Forward ´10M. I 2010 var fart kommet i føresædet hos Nike og det satte de fokus ved at præsentere deres NikeSENSE-knopsystem. Her afslørede Nike også at de fandt inspiration hos gepardens optrækkelige kløer.

Vil du følge i Cristianos fodspor? Så forudbestil den nye Mercurial IX nu - kun 1619,-

Knopsystemet har i dag udviklet sig og i modsætning til deres Superfly II, så inderholder Nikes seneste Mercurial fodboldstøvle to knopper under hælen i stedet for fire. Nike mener nemlig at denne konstellation giver en mere eksplosiv fart, da spilleren kan komme hurtigere op og ned i jorden. Og når vi kigger på Cristiano Ronaldo, så kan vi jo ikke sige at han ikke har fart under fødderne.

Og CR7 får allerede muligheden for at vise sine nye fodboldstøvler frem i morgen. Han er nemlig klar til at iføre sig støvlerne, når Real Madrid tager imod Barcelona i El Clasico søndag aften. Og hvilken bedre måde at runde hele Nikes Mercurial VM-serie af på, end at prøvekøre dem i et af Europas mest prestigfyldte og intense opgør?

Nu står vi så tilbage med fire spritnye fodboldstsøvler i Nikes seneste generation af deres Mercurial-kollektion og har fået lov til at mindes nogle af de bedste højdepunkter fra VM. De fire Fast Forward modeller har taget det bedste fra fire generationer og blandet det med nutidens bedste teknologier og Nike har dermed sat en tyk streg under en af deres mest populære siloer. Men et spørgsmål forbliver usvaret: Hvad har 2014 i vente til os? Der er ingen tvivl om at Nike med denne serie har lagt op til noget stort til VM i Brasilien, men hvad er det? Hvad tror du Nike har i ærmet til os?