Samba Primeknit vs. Magista Obra: Den strikkede fodboldstøvle

På én uge besluttede de to største fodboldstøvleproducenter Adidas og Nike at vende op og ned på vores opfattelse af, hvad en fodboldstøvle er. Samba Primeknit og Magista Obra hedder de to fodboldstøvler, der har bragt strikke-teknikken ind i fodboldverdenen. Men hvor minder de om hinanden og minder de overhovedet om hinanden? Læs med her, når vi sætter dem op mod hinanden.

På overfladen er der en del ligheder mellem Adidas Samba Primeknit og Nike Magista Obra. Begge støvlers overdel er således lavet med en strikke-teknik der er taget fra løbeskoen. Ambitionen på begge fodboldstøvler har ligeledes været at skabe den ultimative oplevelse af at spille fodbold i sokker eller barfodet. Dermed yder de to fodboldstøvler et helt unikt fit, der ikke er set før. Men her stopper lighederne mere eller mindre også.

Adidas kom først med deres Samba Primeknit og de kunne derfor stolt omtale fodboldstøvlen som den første i verden med en strikket overdel. Hentet fra Primeknit-teknologien som bliver brugt på en række af deres løbesko,er fodboldstøvlen altså dækket med blot et enkelt lag af det vævede stof fra hæl til tå. Udover at yde et utroligt fleksibelt fit til foden, er stoffet også er blevet belagt med en særlig polymiseret væske. Og hvad betyder det så?

Jo, for at sikre fodboldstøvlens holdbarhed, må materialet nødvendigvis blive beskyttet. Den beskyttelse har Adidas altså hentet i den føromtalte væske, som er blevet smeltet ind i hvert enkelt stykke garn, som er blevet brugt til at dække overdelen. På den måde vil fodboldstøvlen altså ikke blive ødelagt af forskellige vejrforhold eller tage skade af stemplinger og lignende belastninger.

Samba Primeknit er lavet til Premier Leagues øjeblikkelige topscorer Luis Suarez, som til daglig spiller i adiZero F50. Adidas har derfor naturligvis også ført nogle af teknologierne fra deres letvægterstøvle over på Samba Primeknit. For eksempel vejer støvlen 156 gram, som altså blot er 6 gram mere end F50-støvlen. For at hjælpe den lave vægt på vej, har Adidas også brugt den succesfulde Sprintframe sål, som er lavet af TPU og udover at være et let materiale også sikrer en stærk konstruktion, der også er responsiv for foden.

Samba Primeknit gav os noget af en overraskelse og vi var knap kommet op at sidde på vores stol igen, før Nike kom på banen og væltede os ned på gulvet igen. I en storstilet præsentation i Barcelona med Iniesta som frontmanden, kunne Nike præsentere verden for den anden fodboldstøvle med en ankelsok (Adidas kom først med det yderste af snuden med et billede af Primeknit FS).

Nike Magista Obra er resultatet af fire års intens research og er blevet lavet med playmakeren for øje. Med den populære Flyknit teknologi har Nike givet deres bud på en fodboldstøvle der yder den bedste tilpasningsform til foden. Men i stedet for blot at bruge det på overdelen, så valgte Nike altså at udvide fodboldstøvlen til også at indeholde en højhalset ankelsok. Tanken med denne er at skabe en større bevægelsesfrihed og større stabilitet.

Der er stadig noget tid til at Nike Magista kommer - i mellemtiden kan du signe up her for at få nyt på e-mail og SMS.

Med Magista Obra har Nike altså både på form og funktionalitet altså omskrevet reglerne for fodboldstøvlen. Ankelsokken sammenligner de således med en handske, som på samme måde også har sit udgangspunkt nede omkring håndleddet og ikke halvvejs oppe om hånden. Ankelsokken er således også lavet med Flyknit og hvis Samba Primeknit skabte en sokkelignende følelse, så har Magista Obra i den grad taget følelsen til et endnu mere realistisk niveau.For at imødekomme så mange fodformer som muligt har Nike også brugt den samme læst, som de har på både Hypervenom og Tiempo-kollektionen, nemlig GF13 læsten.

Udover at være lavet med Flyknit har Nike naturligvis også hentet hjælp fra deres andre fodboldstøvler og Nike har derfor også sørget for at beskytte overdelen med et ekstra tyndt lag (0,1 mm) af en særligt udviklet udgave af NikeSkin, som er smeltet ovenpå stoffet. Samtidig er fodboldstøvlen også blevet udstyret med den succesfulde ACC-teknologi (All Conditions Control), som altså sikrer et optimalt greb om bolden under alle vejforhold.

Og apropos greb om bolden, så er de to fodboldstøvler, begge et studie i unik boldføling. På grund af det ekstremt fleksible og tilpassende materiale både Samba Primeknit og Magista Obra er lavet i, vil man opleve at følingen med bolden vil være meget anderledes end på andre fodboldstøvler. På Samba Primeknit er der således også sikret at tilgodese forskellige behov, ved at konstruere overdelen med forskellige zoner, en teknik vi også genkender fra Adidas' Predator-kollektion. På Magista Obra er overdelen lavet i et 3D-strikket mønster, som sikrer en helt speciel og unik friktion mellem bolden og fodboldstøvlen.

Knopsystemet på Samba Primeknit følger det samme Speedtraxion system som også befinder sig på resten af F50-kollektionens nyeste generation af fodboldstøvler. Systemet er lavet med fokus på tre områder - acceleration, sidelæns retningsskift samt rotationer. Formen på knopperne er den velkendte triangulære, men på den nyeste generation er de en smule mere aflange på den ene side, hvilket skaber en større kontaktflade med jorden, når spilleren tager sit afsæt fra jorden. Dermed kommer der en langt større energi når der skal accelereres eller skiftes retning.

Hvor Samba Primeknit har genbrugt knopsystemet fra F50 så er knopsystemet på Magista Obra lavet specifikt til denne nye fodboldstøvle. Den er som sagt designet til den typiske playmaker og sålen er defor lavet med kegleformede knopper, som giver den optimale bevægelsesfrihed. Derudover er sålen lavet med både Pebax og nylon, som giver den bedste kombination af fleksibilitet og responsivitet. Hvor nylon delen yder stabilitet og feedback ved spillerens afsæt fra jorden, så yder Pebax til modsætning fleksibilitet og dynamik, der altså giver den unikke følelse af en barfodsoplevelse.

Du bliver nødt til at vente lidt endnu før Magista Obra kommer på lager - i mellemtiden kan du signe up her for at få nyt på e-mail og SMS.

Hvad designet angår, så er de begge unikke på hver deres måde. Samba Primeknit har, som navnet antyder, taget sit afsæt i farverne fra Adidas' samba-kollektion og er altså en blanding af de mange farver. Magista Obra følger Nikes meget fascination af kraftfulde farver og har således fået en stærk gul farve blandet med røde og sorter mønstre rundt om vristen.

De to seneste innovative tiltag fra Adidas og Nike har i den grad for fodboldmunde rundt omkring i verden til at ytre deres meninger om fodboldstøvler. Samba Primeknit fik sin officielle debut i søndagens opgør mellem Manchester United og Liverpool og lagde altså fint fra med en scoring. Vi må vente lidt endnu på Magista Obra, og vi må indrømme at vi glæder os til både at se den og selv prøve den i aktion. Hvilken en af støvlerne har vundet dit hjerte? Og hvorfor? Som altid inviterer vi dig til at dele dine tanker med os. Så skriv dine kommentarer i feltet herunder.