Kom med til en gennemgang af Zlatans fodboldstøvler

Zlatan Ibrahimovic annoncerede i dag, at hans mangeårige kontrakt med Nike er udløbet - og i den forbindelse har vi taget et kig på de mange fodboldstøvler, som svenskeren har spillet med i karrieren. Vores rundtur starter lige på den anden side af Øresundsbroen hos Malmö FF, og slutter først i byernes by hos Paris Saint Germain.

Malmö FF (1999) - Nike Tiempo Premier I karrierens spæde begyndelse spillede Zlatan for Malmö FF, der den gang var sponsoreret af Nike. Derfor blev valget af fodboldstøvler også gjort lidt nemmere, da det var givet at Zlatan Ibrahimovic skulle spille i Nike fodboldstøvler. I første omgang faldt kærligheden på klassikerstøvlen Nike Tiempo Premier, men ved enkelte lejligheder flirtede Zlatan også med den på det tidspunkt revolutionerende Nike Match Mercurial. Efter en rigtig god sæson, der blandt andet indeholdte et sensationelt mål mod det norske hold Moss i en træningskamp, blev det tid for Zlatan til, at tage det næste skridt i karrieren. Destinationen blev hollandske Ajax Amsterdam, og det blev her, hvor fodboldverdenen for alvor begyndte, at få øje på det unikke talent som Zlatan er.

Ajax (2001) - Puma King SL Da udenlandskarrieren startede for Zlatan, havde han svært ved, at beslutte sig for hvilken fodboldstøvle han ville spille i. I første omgang blev det med Puma King SL på fødderne at den svenske verdensstjerne gjorde livet surt for forsvarsspillerne i Æresdivisionen. Men flere gange var han også, at finde i den uddødelige Copa Mundial, og ved et par træninger blev han også set i en mystisk blackoutet fodboldstøvle.

Ajax (2002) - Nike Mercurial Vapor I

De helt sorte fodboldstøvler viste sig, at være seneste udgave af Nike Premier, der også havde været på Zlatans fødder i Malmö-tiden. Siden da har Zlatan Ibrahimovic spillet i Nike fodboldstøvler, men det varede dog ikke længe inden at Nike Premier blev skiftet ud med den ultralette Nike Mercurial Vapor I. Efter EM-slutrunden i Portugal var det blevet tid til at Zlatan drog videre ud i Europa. Næste stop på vejen blev "den gamle dame" - fra og med sommeren 2004 var det nemlig Juventus der havde fornøjelsen af Zlatans kvaliteter.

Juventus (2004) - Nike Mercurial Vapor II Allerede i slutningen af Ajax-tiden havde Zlatan taget den nye Nike Mercurial Vapor II til sig, og det var også i den at debuterede i Serie A. Den guldfarvede variant af Nikes speedstøvle har med garanti været noget der faldt lige i Zlatans smag.

Juventus (2006) - Nike Mercurial Vapor III

Nike havde naturligvis fået udstyret Zlatan Ibrahimovic med en støvlekontrakt, så man var sikker på, at holde på denne guldfugl. Derfor var det også helt naturligt at Zlatan skiftede over til den nye version af Nikes speedstøvle, Nike Mercurial Vapor III i 2006. Tredje generation af Vapor bliver tit nævnt i nørdkredse som en af de bedste af de hurtige støvler nogensinde - og Zlatan virkede da også jævnt tilfreds med Vapor III.

Inter (2007) - Nike Mercurial Vapor SL I 2006 var det blevet tid til at Zlatan rykkede teltpælene op endnu engang. Han flyttede godt 150 km fra Juventus, og industribyen Torino til Inter og modebyen Milano. Tiden i Inter var fyldt med særlige fodboldstøvler. Specielt 2007 var et bemærkelsesværdigt år, da Nike for første gang begyndte, at lave elite-versioner af deres fodboldstøvler. Den første af slage var Nike Mercurial Vapor SL, hvor SL stod for Super Light. Hele sålen på denne vidunderstøvle var lavet i carbon for, at gøre fodboldstøvlen så let og eksplosiv som muligt.

Inter (2009) - Nike Mercurial Vapor Superfly

Da Nike Mercurial Vapor V kom til verden i 2009, så de første Superfly-modeller også dagens lys. Som en profil hos Nike skulle Zlatan Ibrahimovic naturligvis også spille i den nye Nike Mercurial Vapor Superfly fodboldstøvle, der som den første model havde Nikes innovative Flywire-teknologi inkorporeret. Tanken bag Flywire var, at de ultratynde tråde skabte et skelet for overdelen, så den kunne slibes så tynd som overhovedet muligt - samtidig med at foden blev holdt stabilt på plads på sålen som med en sikkerhedssele på den på daværende tidspunkt suverænt mest teknologisk avancerede Vapor nogensinde.

FC Barcelona (2009) - Nike Mercurial Vapor Superfly Efter en hurtig exit fra Champions League med Inter, beslutte Zlatan sig for, at rejse til Catalonien, hvor FC Barcelona stod klar med åbne arme. I første del af tiden for Blaugrana spillede Zlatan fortsat i Nike Mercurial Superfly I fodboldstøvlen, men i begyndelse af VM-året 2010 skiftede han over til aftageren; Nike Mercurial Vapor Superfly II.

FC Barcelona (2010) - Nike Mercurial Vapor Superfly II

På den anden generation af Nike Mercurial Vapor Superfly II havde Nike udviklet en helt ny teknologi, der skulle gøre vendinger hurtigere og mere behagelige. Navnet på denne innovative teknologi var NikeSENSE, og bestod af bevægelige knopper, der bevægede sig længere ned i jorden når du satte af. Nike holdt også fast i Flywire-teknologien på Nike Mercurial Vapor Superfly II fodboldstøvlen.

AC Milan (2010) - Nike Mercurial Vapor Superfly II og Nike Tiempo Premier 94 Det endte med, at blive et kort visit i Barcelona, for allerede den følgende sommer returnerede Zlatan til Milano. Denne gang var det dog Inters rivaler AC Milan der fik glæden af Zlatans mål. I første omgang holdt Zlatan fast i sine Nike Mercurial Vapor Superfly II fodboldstøvler, men Zlatan ville ikke være Zlatan, hvis ikke der en gang i mellem skete noget uventet. I en Champions League kamp for Milan i efteråret 2010 dukkede Zlatan pludselig op i et par Nike Tiempo 94 fodboldstøvler - og forklaringen var, at han havde behov for mere komfort og beskyttelse efter han netop havde været skadet.

AC Milan (2011) - Nike Mercurial Vapor Superfly III

Nike Mercurial Vapor Superfly III var egentlig hovedsageligt en grafisk opdatering i forhold til den anden udgave af Nikes elitestøvle - bortset fra et par små modifikationer, i alle fald. Zlatan spillede naturligvis også i denne fodboldstøvle. Det blev først rigtig interessant i marts 2012, da Nike præsenterede Nike Mercurial Vapor VIII. Zlatan var lynhurtig til, at hoppe i den nye fodboldstøvle, og den kastede også en hel del mål af sig.

Paris Saint Germain (2012) - Nike Mercurial Vapor VIII Siden 2012 har Zlatan slået sine folder i den franske hovedstad, og det lader til at han føler sig rigtig godt tilpas hos PSG. I begyndelsen af sin tid hos pariserne spillede Zlatan fortsat i Nike Mercurial Vapor VIII. I efteråret 2012 tilføjede Nike deres ACC-teknologi til deres speedstøvle, og Zlatan var heller ikke længe om, at gøre brug af den innovative teknologi der giver et perfekt greb i bolden, uanset hvordan vejrforholdene er.

Paris Saint Germain (2013) - Nike Mercurial Vapor IX

I begyndelsen af 2013 var det tid til det nye skud på stammen fra Nike, da man præsenterede Nike Mercurial Vapor IX, hvor Zlatan var en af frontfigurene. På et stort anlagt launchevent i Paris var Zlatan sammen med holdkammeraten Gregory van der Wiel med til, at præsentere fodboldstøvlen. Med den nye Nike Mercurial Vapor IX fodboldstøvle kom også den revolutionerende Speed Control teknologi. Det er en golfboldlignende struktur i overflade-materialet der giver et bedre greb i bolden.

Paris Saint Germain (2013) - Nike Hypervenom Phantom

Sidste sommer var det så tid til at Nikes New Breed of Attack fik chancen. Som en af klodens giftigste angribere var det kun naturligt at Zlatan Ibrahimovic også skulle spille i Nike Hypervenom Phantom fodboldstøvlen. Den helt nye fodboldstøvle med en fleksibel overdel lavet i NikeSkin er som skabt til de behov Zlatan har. Starten i den nye fodboldstøvle var da også lovende, og Zlatan scorede det ene mål efter det andet i Hypervenom. Det var dog som om noget ikke var rigtigt, og efter at have spillet i en Hypervenom med en modificeret snøring vendte Zlatan tilbage til Vapor IX.

Paris Saint Germain (2014) - Nike Mercurial Vapor X På trods af at Superfly blev introduceret inden VM har Zlatan holdt trofast i sin Vapor, og har da også foretrukket den seneste generation - Vapor X - siden den kom ud. Nok testede han Superfly inden lanceringen, men valget faldt altså på den Dynamic Fit Collar-løse Vapor X. Det blev samtidig også Zlatans sidste optræden i Mercurial for denne omgang i hvert fald - og man må sige, at skal det være sidste gang, vi ser Ibra i en Mercurial, så er den en pæn måde at takke af på.

Paris Saint Germain (2014) - Nike Tiempo Legend V Blackout For tre uger siden udløb Zlatans kontrakt med Nike, og derfor skiftede Ibrahimovic til et par blackoutede fodboldstøvler, som vi har set en del spillere gøre, når de ikke har en kontrakt med et mærke. Zlatan snyder dog ikke mange med sine sorte Legend V, og lader altså til stadig at have et godt øje til Tiempo fodboldstøvlerne. På et pressemøde fortalte Zlatan, at han er i dialog med forskellige mærker, men at intet er sikkert endnu. Vi følger naturligvis op på sagen, for det sidste kapitel er helt sikkert ikke skrevet endnu.

Hvad synes du om, at Zlatans kontrakt med Nike er slut - og hvilket mærke ville klæde Zlatan bedst? Fortæl os din mening om, hvilken støvle der ville passe bedst til Ibrahimovic i kommentarfeltet, eller på Twitter og Facebook.