Adidas Samba Primeknit: En revolutionerende fodboldstøvle

Vi har alle fået den. Mormors hjemmestrikkede sweater, som hun så stolt giver os jul efter jul. Nu sender Adidas dog vores mormødre på prøve. De har nemlig præsenteret deres seneste bud på en fodboldstøvle: Samba Primeknit, verdens første garn-vævede fodboldstøvle. Vi har taget et nærmere kig på støvlen, der måske vil ændre reglerne for, hvordan fodboldstøvler vil se ud i fremtiden.

En fodboldstøvle der giver den mest reelle følelse af en barfods-oplevelse. Sådan lød udfordringen da adidas' hold af udviklere satte sig ned for at producere deres næste innovative fodboldstøvle. Resultatet blev Samba Primeknit: en fodboldstøvle hvis overdel udelukkende er strikket af et enkelt lag garn, som dertil er overtrukket med en flydende polymiseret væske.

På papiret lyder det ikke som en fodboldstøvle der helt reelt vil kunne bruges i en fodboldkamp. Adidas har dog indhentet de bedste udviklere og fodboldspillere, så de sammen kunne udvikle og teste ideen af, og resultatet er særdeles interessant.

Adidas kalder det selv for 'the Knitted fit' (den strikkede pasform) og omfavner tre områder: det skræddersyede, det fleksible og det komfortable fit. Alle tre områder, som imødekommer den følelse vi har når vi går barfodet rundt. Det betyder også at adidas med deres primeknit-teknologi har skabt en fodboldstøvle, der giver et helt personligt fit, da stoffet former sig efter fodens behov. Det er derfor næsten ligesom at have en sok på foden.

Ligesom en sok, består Samba Primeknit også blot af et enkelt lag. Hele fodboldstøvlens overdel, fra hæl til tå, er dermed lavet på samme måde som Adidas' primeknit løbesko, som første gang så lyset i 2012. Primeknit er en særlig teknologi, der skaber muligheden for at tilføje en komfort og fleksibilitet andre materialer ikke kan. Teknologien består af garn, som er strikket og smeltet sammen ved hjælp af en polymiseret flydende væske. På den måde bevarer stoffet holdbarheden under alle vejrforhold. Noget som man ellers kunne have sin tvivl omkring.

I forhold til andre fodboldstøvler skiller Samba Primeknit sig altså ud på stort set alle parametre. Brugen af materialer på denne fodboldstøvle er begrænset til at absolut minimum og Adidas følger dermed den klassiske talemåde 'less is more'. Teknikken sikrer også at overdelen kan konstrureres med zoner der tilgodeser forskellige behov. Således giver Primeknit ikke blot en unik fleksibilitet og komfort, den forbedrer ligeledes touchet på bolden, som bliver langt mere rent.

Fodboldstøvlen kommer blandt andre til at sidde på fødderne af Premier Leagues topscorer, Luis Suarez, der forventes at optræde i dem første gang den 16. marts i kampen mellem Liverpool og Manchester United. Farvekombinationen er inspireret af Adidas' efterhånden velkendte Samba Pack - Orange og Blå (adiZero F50), Pink (Predator LZ) og Lilla (adiPure 11pro). Spørgsmålet er så om Suarez også har tænkt sig at optræde i disse støvler under VM eller om han holder sig til sin adiZero F50.

Og apropos F50, så fristes man måske også til at spørge, hvor meget Samba Primeknit egentlig vejer. Og du har måske allerede gættet at denne fodboldstøvle absolut ikke vejer særlig meget. Faktisk, så vejer Samba Primeknit præcis det samme som Messi's nyligt præsenterede signaturstøvle, nemlig 156 gram. Dermed udfordrer Samba Primeknit også de absolut favoritter når det kommer til letvægtsstøvler.

Hvorvidt Samba Primeknit kommer til at lægge standarden for, hvordan fodboldstøvler vil se ud i fremtiden er svært at spå om. Dog kan vi sige at Adidas' udviklere har været 2 år undervejs med at teste primeknit teknologien på fodboldstøvler. Så noget tyder på at de ved, hvad de har skabt.

Samba Primeknit er i sandheden en revolutionerende innovation, som helt sikkert vil dele vandene. Vi synes absolut at det er et spændende projekt Adidas har påbegyndt og vi glæder os til at se, hvordan resten af verden tager imod det. Men hvad synes du om Adidas nyeste påfund? Kigger vi på fremtidens fodboldstøvle eller er det blot en fase vi skal igennem? Del dine tanker med os i kommentarfeltet.