Det er blevet tid til et nyt afsnit af weekendens Memory Lane og i dag skal vi hel del tid tilbage i tiden. Vi skal tilbage til Der Kaisers tid, hvor fodboldstøvler som udgangspunkt altid var sort og hvor mikrofiber ingen rolle havde at spille på støvlen. Vi skal nemlig se på et par vintage Adidas Beckenbauer Star fra ca. 1977.

Det er nok de færreste, der ikke har hørt om Franz Beckenbauer, der også gik under tilnavnet Der Kaiser. Én af de utvivlsomt største, tyske fodboldspillere nogensinde, der nok går mest kendt for sine bedrifter i Bayern München og på det tyske landshold. Man snakker stadig om den enorme arv, den store tyske sweeper har efterladt sig og i dag skal vi kigge på lidt af den; nemlig et par Adidas Beckenbauer Star, der er designet som en hyldest til Kejseren.

Franz Beckenbauer forbliver én af fodboldens største spillere nogensinde og siden hans karriere tog fart i starten af 1960'erne, har han vundet samtlige trofæer og titler, der kan vindes som spiller. I 1964 startede den unge Beckenbauer ud hos Bayern München, der på daværende tidspunkt ikke var i nærheden af at være den fodboldstormagt, de er i dag.

Hurtigt fik Kejseren dog trukket Bayern München op i 1. Bundesliga og det skulle blot blive hans første succes af mange. Kort efter, i 1966, blev den 21-årige sweeper udtaget til det vesttyske landshold, der skulle spille med om Verdensmesterskabet i 1996 i England. Beckenbauer blev turneringens helt store oplevelser med 4 mål fra sin position på den defensive del af midtbanen.

Englænderne, der blev ført an af den tidligere Manchester United-spiller, Bobby Charlton, træk sig dog sejrrigt ud af finalen efter forlænget spilletid, hvori ét af de mest kontroversielle mål nogensinde blev scoret. Intet desto mindre, skulle den marginale fiasko for Vesttyskland vise sig, at have sat gang i Franz Beckenbauer, der kort efter fik tilnavnet Der Kaiser, simpelthen fordi han var den bedste.

Siden da vandt Beckenbauer 5 tyske mesterskaber, herunder 4 med FC Bayern og 1 enkelt med HSV, 4 DFB-pokaler, 3 European Cups (i træk!), 1 UEFA Cup Winners' Cup, 1 Intercontinental Cup og for landsholdet vandt han både Verdensmesterskabet (1974) og Europamesterskabet (1972). Individuelt er det også blevet til to Ballon d'Or, adskillige hædringer som årets tyske spiller og meget, meget mere.

Nu skal vi imidlertid rette vores fokus mod en lidt anden hyldest til én af fodboldens største; et par fodboldstøvler. Der Kaiser spillede igennem hele karrieren i Adidas, Die Marke Mit Den Drei Streifen, og omkring 1977, da han forlod Bayern München, for at tage til USA og New York Cosmos, producere Adidas en støvle til ære for ham.

Adidas Beckenbauer Star landede i året før man kunne præsentere verdens til dato mest solgte fodboldstøvle, Copa Mundial, og det er tydeligt at se, at der er nogle ligheder. En ærkeklassisk læderoverdel udgør størstedelen og underneden sidder der en typisk TPU-ydersål monteret med et konisk FG-knopsystem til følge. Farverne derimod, der er nemlig en kende anderledes i forhold til Copa Mundial, de er nemlig grønne.

Det er som følge af farven på Vesttysklands udebanetrøje, der ligesom Tysklands nuværende, er grøn. Den farve har Adidas nemlig brugt på støvler, der skal fungere som en hyldest til nogle af de største tyske fodboldspillere. Vi kan i den sammenhæng afsløre, at også den tidligere HSV-angriber, Uwe Seeler, har fået dedikeret et par lignende støvler til sin karriere.

Blandt detaljerne på støvlerne er der naturligvis læderoverdelen, der den dag i dag har mistet rigtig meget af den smidighed og blødhed, som den helt sikkert har haft tidligere. Med andre ord; så spiller du ikke støvlen til, støvlen spiller din fod til. Vi bider også mærke i pløsen, der er hullet for at forbedre åndbarheden og dermed komforten for den person, der har haft dem på. Den teknologi bruges stadig i dag og så sent som i går, så vi det introduceret på den nye Puma King.

Ikke lang tid før 1977 fandtes FG-knopsystemer, som vi kender dem i dag faktisk ikke. Der var det typisk, at man havde 6 knopper fordelt på sålen, som kunne bankes i af en skomager. Det vi ser på Adidas' Beckenbauer Star, er altså en forgænger til det klassiske FG-knopsystem, vi kender fra i dag. Koniske plastikknopper fordelt over hele sålen giver en bedre trykfordeling og komfort, når der skal spilles på tørre baner.

Et støvlerelikvie uden lige og vanen tro kan vi stadig, godt 40 år efter den er blevet produceret, stå inde for den ufattelige kvalitet, der ligger bag Adidas Beckenbauer Star. En ganske simpelt værdig hyldest til én fodboldspiller, der har tilført spillet så uhyre meget. Hvad synes du om de ældre støvler? Har du nogensinde set Franz Beckenbauer i aktion? Del din kommentar med os i feltet herunder.