Det er blevet lørdag og i den anledning er det blevet tid til en ny omgang af weekendens Memory Lane. I dag skal vi tilbage til 2010, hvor rygtebørsen kørte på alle cylindre, da en ny Adidas letvægtsstøvle var i støbeskeen. Vi har naturligvis hovedpersonen i vores samling af fodboldstøvler og vi skal derfor kigge på Adidas F50 Adizero Blackout.

I disse dage spås der i stor stil om, hvorvidt en ny generation af Adidas F50 Adizero er under opsejling og i den anledning så vi vores snit til at hente den første generation ind til en tur ned ad Memory Lane. Den deler godt nok navn med de nyere generationer, men der er nu alligevel en hel del, der skiller støvlerne ad og det skal vi prøve at tage et nærmere kig på nu.

Adidas F50i Tunit lakkede mod enden og det sidste den nok huskes for, er nok da Lionel Messi tabte sin ene støvle, da han scorede i Champions League-finalen mod Manchester United i 2009. Efterfølgende tog rygterne til, da det kom for øre, at Adidas havde udviklet verdens allerletteste støvle. Men hvor meget vejede den så? Hvordan kom den til at se ud? Og hvornår kom den? Spørgsmålene var mange, men Adidas lod vente på sig.

Rundt omkring i verdenen dukkede der billeder op af nogle af verdens bedste fodboldspillere i mystiske blackouts med én ting til fælles; de havde alle tidligere spillet i Adidas F50i Tunit. Real Madrids Gonzalo Higuain tiltrak sig enorm opmærksomhed, da han flittigt trænede i den helt sorte støvle. Det var meget svært at lure de klare detaljer, men én ting var sikkert - overdelen var af mikrofiber. En simpel, tangerende minimalistisk støvle var klar til at se dagens lys.

Det var den klare overbevisning, at det var en støvle med en mikrofiberoverdel, men da verdens bedste fodboldspiller, Lionel Messi, trak i et par ligeledes sorte teststøvle med en overdel, der lignede læder, tog rygterne blot endnu mere til. Er denne udgave forbeholdt Messi, eller laver Adidas virkelig en letvægstlæderstøvle. Imidlertid var man kommet frem til i krogene, at det var lykkedes Adidas at få støvlens vægt ned under de notoriske 200g, men det kunne da så sandelig ikke lade sig gøre med en læderstøvle. Eller kunne det?

De skarpeste støvlespottere vil nok huske én bestemt kamp mellem FC Barcelona og Inter Milan særlig godt, da det var i dette opgør, at Adidas F50 Adizero fik sin kampdebut. Det var dog en langt fra officiel debut, men Inter Milans Goran Pandev var tilsyneladende så glad for sit par blackouts, at han ikke kunne efterlade dem derhjemme længere. Lanceringen nærmede sig og Adidas var også officielt begyndt at melde ud, at folk skulle gøre sig klar til “The Lightest, The Fastest”.

Det var lige hvad folk fik - Adidas F50 Adizero var landet og så endda i to udgaver. Den ene var bygget op omkring en mikrofiberoverdel og vejede rekordlave 165 gram og blev gjort selskab af en lædermodel med en forbløffende lav vægt på 175 gram, som Lionel Messi ville komme til at optræde i fremover.

Teknologien bag Adidas F50 Adizero var ganske enkelt fænomenal. Man havde videreført Sprintskin-overdelen fra F50i Tunit, men man havde gjort den slankere, smidigere og vigtigst af alt; lettere. Det var både med til at sikre den imponerende lave vægt, men det gav også et uforligneligt godt touch på bolden. Det føltes næsten som at spille i bare tæer, så skarpt kunne du mærke bolden.

For at skabe stabilitet og komfort i den minimalistiske støvle monterede Adidas, hvad der ligner et skelet på indersiden af overdelen. Det var den første generation af Sprintweb, der fungerede som støvlens rygrad. På den måde var foden glimrende fastlåst, men du kunne stadig udnytte fleksibiliteten fra overdelen.

Blandt de helt nye tiltag var også den nye ydersål, der retmæssigt fik navnet Sprintframe. Det var faktisk et ganske imponerende stykke arbejde, da ydersålen på visse steder kun målte 1 mm i bredden, men intet desto mindre leverede den fantastisk fleksibilitet og ganske god stødabsorbering. Foruden ydersålen var knopsystemet også nyt. Traxion-knopsystemet bestod af de nu ikoniske, triangulære knopper, der både faciliterer vendinger og giver dig fantastisk acceleration.

Adidas F50 Adizero var en enormt populær fodboldstøvle og dominerede fuldstændig ved Verdensmesterskaberne i 2010. I disse dage spekuleres der i, om en ny Adizero er på vej og flere stjerner er allerede spottet med en blackoutet testmodel på fødderne. Tiden vil sandsynligvis snart vise, hvad Adidas har i vente til os, men indtil nu kan vi blot håbe, at det bliver lige så godt som den første generation.

Det er med et smil på læben, vi kan se tilbage på dette stykke støvlehistorie. Et par af de første Adidas F50 Adizero i en blackoutet model magen til de professionelles er et regulært hit, ligesom støvlen selv var det. Hvordan husker du den historiske letvægter? Havde du selv et par? Har du dem stadig? Lad os gerne høre om det i kommentarfeltet herunder.