Igår gennemgik vi landsholdstrøjerne fra EM ‘84 og VM '86 med dig, men idag gennemgår vi trøjerne fra det største slutrunde af dem alle: EM i 1992. Læs med her, når vi tager dig fra kvalifikationen til finalesejren i Sverige og tager et nærmere kig på de trøjer der sad på skuldrene af de danske EM-helte.

Kvalifikationen
I efteråret 1990 begyndte Danmark kvalifikationen til Europamesterskaberne, der skulle afholdes i Sverige over sommeren i 1992. Forud for kvalifikationsturnering havde Danmark opnået en ny respekt fra fodboldverdenens tunge drenge, efter imponerende resultater i de forgange slutrunder. Foruden den muligvis bedste landsholdsspiller på daværende tidspunkt, Michael Laudrup, der ikke ønskede at spille under Richard Møller Nielsen, stillede Danmark med en stærk trup.

Med spillere som John “Faxe” Jensen, Brian Laudrup, John Sivebæk og Flemming Povlsen, virkede Danmark som en sikker deltager i EM-slutrunden. Det danske landshold var kommet i kvalifikationsgruppe med Jugoslavien, Færøerne, Nordirland og Østrig, hvorfor Danmark var klare favoritter til at gå videre. Det lykkedes imidlertid ikke, da danskerne måtte tage til takke med andenpladsen i gruppen efter Jugoslavien. De fleste danske spillere var gået på ferie, da man pludselig fik at vide at man var kommet med alligevel, grundet borgerkrig i Jugoslavien som derfor blev ekskluderet fra turneringen.

Gruppespil og finaler
Da de danske spillere var blevet lokket ud af deres ferieskjul, kunne Europamesterskaberne begynde. Danmark troppede op i en flot trøje fra den danske producent Hummel, der sender tankerne til den nye, nuværende landsholdstrøje. Med en klassisk krave og flotte detaljer på skuldrene, gik de danske spillere ikke ned på udstyret. I puljespillet blev Danmark sat sammen med værtsnationen Sverige, samt Frankrig og England - en på papiret meget svær opgave. Danmark kom knebent videre fra gruppen med 3 point indkasseret på 1 sejr, 1 uafgjort og 1 nederlag - Husk, at man i datidens regelsæt blev belønnet med 2 point for en sejr, frem for de nutidige 3 point.

Efterfølgende ventede de forsvarende Europa-mestre fra Holland i semi-finalen. Holland blev tildelt hjemmebanefordelen og derfor var Danmark henvist til at spille i sine udebanetrøjer - ikke just et minus når man ser dem. Trøjen deler det samme design som hjemmebanetrøjen, men farverne adskiller dem. En hvid grundfarve, der brydes af den velkendte, røde farve på kraven og i de flotte detaljer på ærmet - en klassiker fra danske Hummel. Som kampen skred frem var stilling efter 90 minutter 2-2, på to mål af Henrik Larsen og to hollandske mål fra Dennis Bergkamp og Frank Rijkaard. Forlænget spillede var heller ikke nok til at skille de hold ad og det var derfor først efter straffesparkskonkurrence og en afbrænder fra Marco van Basten, at Danmark kunne kalde sig finalister.

I finalen var Danmark igen tilbage i deres velkendte, røde hjemmebanetrøje - Her ventede Tyskland, de forsvarende verdensmestre. Klædt i rødt og hvidt gik de danske spillere til værks og allerede efter 19 minutter, kunne Danmark sparke sig i front. På oplæg af Flemming Povlsen sparkede John “Faxe” Jensen danskerne i front på et drøn af et langskud. “Faxe” havde eller ry for konsekvent at sparke bolde så langt ved siden af mål, at man havde bolddrenge uden for stadion. Efter 79 minutter kunne Brøndby-koryfæet, Kim Vilfort, definitivt lukke kampen, da han på oplæg fra den indskiftede Claus “Kuno” Christensen, headede bolden i kassen til stor dansk jubel.

Da de 90 minutter var gået og dommeren fløjtede kampen af, havde tyskerne ikke kunne rykke på resultatet og dermed kunne det danske fodboldlandshold kalde sig Europamestre anno 1992. Efterfølgende kunne det danske landshold lade sig hylde af de medrejsende fans, der i hobetal havde taget turen fra Danmark til Göteborg. Dermed blev den lækre Hummel-trøje foreviget og nu kan du så opleve den igen.

Danmark endte som bekendt som Europamestre - En succes man endnu ikke har kunnet gentage i det danske land. Tror du, at Danmark kommer til kort ved sommerens slutrunde, eller overrasker de og vinder det hele? Lad os høre hvad du synes, ikke blot om Danmarks chancer til EM, men om de gamle trøjer og hvilken af dem du syntes bedst om - måske kan du sammenligne de gamle med de nye trøjer? Kommentarfeltet finder du nedenunder, så skriv løs.