Unisport-profilen: Morten Nordstrand

10.11.2017

Skrevet af William

Han har scoret et hav af mål i de danske fodboldrækker, spillet Champions League, på det danske landshold og været på et karrieremæssigt eventyr i Australien. Morten Nordstrand ser tilbage på store øjeblikke. Og selvfølgelig har vi også taget en snak om støvler med ham!

Den 18. december 2001 blev Lyngby Boldklub erklæret konkurs. Efterfølgende blev det besluttet, at de skulle spille den resterende del af sæsonen med et amatørhold, hvorefter holdet ville blive tvangsnedrykket til Danmarksserien. En sort dag i klubbens historie. Men for en enkelt spiller skulle dette vise sig at være starten på noget stort.

Morten Nordstrand var 18 år på dette tidspunkt, og ikke en del af klubbens professionelle førstehold. Han var derfor med i den spillergruppe, der skulle spille i foråret for de kongeblå.

- Jeg fik min debut i Aarhus, hvor vi tabte 7-0 til AGF. Det var ikke et godt resultat, men det var kæmpestort for mig at få min debut i Superligaen, fortæller Morten Nordstrand til Unisport.

Efter nedrykningen kom Lyngby hurtigt tilbage i de danske divisioner. Ikke mindst på grund af Morten Nordstrand, der viste prøver på sin målfarlighed. Efter et år i Danmarksserien og en topscorertitel, valgte han at forlænge sin kontrakt i klubben, der de næste tre år endte med at kæmpe om oprykning til Superligaen igen.

Raketfart på tilværelsen og landsholdsdebut

I sommeren 2006 skiftede Nordstrand til FC Nordsjælland. Han lavede 18 mål og 12 assists i sin første sæson for Farum-klubben. Dermed blev han nummer to på topscorerlisten i sin første Superliga-sæson.

- Det er jo klart en af mine bedste sæsoner, når man ser på statistikkerne. Jeg har altid haft stor fokus på mine bevægelser, når jeg spiller. Jeg tænker meget i opbygningen af et angreb. Og det fungerede for mig.

Sæsonen blev endnu mere mindeværdig for Morten Nordstrand, da han fik debut for det danske landshold i februar 2007 mod Australien.

- Det var kæmpe drøm, der gik i opfyldelse for mig. Selvom jeg ikke startede inde, så var det så sindssygt at stå og synge nationalsangen. Og nu har jeg en landskampsnål derhjemme som bevis for min debut. Det er virkelig stort for mig.

Morten Nordstrand fortsatte med at score mål i Superligaen, og hans store succes gjorde, at FC København besluttede sig for at købe ham efter kun en enkelt sæson hos FC Nordsjælland.

Foto: Morten Nordstrand viste flere gange sin målfarlighed i FC København

Pres på rekordkøbet

Transferen blev den største mellem to danske klubber på daværende tidspunkt. Hele 15 millioner kroner betalte de forsvarende mestre for angriberen.

- Det gik rigtig stærkt. Men det var jo mit niveau. Jeg blev jo bare ved med at score mål. Det store prisskilt gjorde dog, at der var et helt andet pres på mig. Der var lagt op til, at jeg skulle præstere.

Hans første sæson i hovedstadsklubben var hård. Der var pludselig mange kampe, da holdet også var i UEFA Cuppens gruppespil. Både fysisk og mentalt blev Nordstrand udfordret. Han skulle især vænne sig til at spille på det hold, som alle andre danske hold vil gøre alt for at slå.

- Nogle vil måske mene, at det er nemt at score for FCK. Men sådan er det ikke. Alle er opsat på at vinde over dig. Men jeg udviklede mig meget i min første sæson. Jeg scorede ikke så mange mål, men jeg lærte meget.

I anden sæson blev det heller ikke til meget spilletid. Men Morten Nordstrand endte dog som topscorer i Superligaen. Dermed havde han været topscorer i de tre øverste rækker i dansk fodbold.

- Det er stort for alle at vinde mesterskabet. Også for mig. Det betyder så meget for den klub, at der kommer trofæer i skabet.

I hans FCK-tid fik Morten Nordstrand også noteret sig for sine første mål på det danske landshold. Det skete i en EM-kvalifikationskamp mod Lichtenstein.

- Lige meget hvem man scorer imod, så er mål på landsholdet noget af det største. Det var så vildt! Jeg var sindssygt nervøs inden kampen. Men jeg fik sat det første mål op i hjørnet, og så var selvtilliden godt kørende. Jeg spillede en rigtig god kamp, siger Morten Nordstrand.

Udlandet og lejeophold

Den manglende spilletid i FCK resulterede i, at Nordstrand blevet lejet ud til Groningen i Holland. Efter at have scoret mod rivalerne fra Herenveen blev han skadet. Og desværre blev det ikke til meget spilletid resten af sæsonen.

Han kommer derefter tilbage til FCK, hvorefter han bliver udlejet til FC Nordsjælland. Desværre er dette ophold også plaget af skader. Hans baglår driller ham konstant. Men det ender med, at han skifter til Farumklubben på permanent basis.

- Jeg har faktisk skrevet under med FCN, før sæsonen er slut. Min sidste kamp for FCK bliver pokalfinalen mod Horsens, hvor vi vinder. Så på en måde var det en god afslutning i min FCK-tid.

Saksespark mod gamle venner

Hvis man spørger den gængse fodboldfan om Morten Nordstrand, så er der specielt et enkelt mål, der kommer frem i samtalen. Hans sublime saksespark mod FC København. I august 2013 på Farum Park bliver en høj bold spillet frem til den vævre angriber. Men i stedet for at tage bolden ned og spille den videre, så vender han ryggen mod målet og løfter sin krop op i luften. Træffet på bolden er fænomenalt, og han scorer imod sin gamle klub.

- Jeg ser ikke bolden gå ind, men jeg kan bare høre på jublen, at jeg har lavet noget helt specielt. Jeg blev faktisk sparket i hovedet, så i min jubel efterfølgende løber jeg rundt med hånden i panden. Men det var helt vanvittigt!

Efterfølgende blev scoringen kåret til årets mål i Superligaen. Og opmærksomheden omkring Nordstrand var eksploderet. Især da han også scorede imod Shakhtar Donetsk i Champions League-gruppespillet.

- Det er en af de største ting i min karriere. Champions League er eliten blandt fodboldspillere i Europa. Det er det højeste niveau, jeg nogensinde har spillet med på. Så det er ret vildt at have scoret i den turnering!

Vi tager den lige én gang til

Skader og manglende spilletid som følge af dette var dog grund til, at FC Nordsjælland og Morten Nordstrand gik hvert til sit i januar 2015, hvor angriberen skiftede til AGF. Hans tid i AGF bød desværre ikke på mange mål. Men der var dog et enkelt af dem, som står klart i erindringen hos enhver AGF-fan. Nemlig endnu en scoring mod FC København.

- Og endnu en gang scorer jeg på et saksespark. Denne gang i Parken til 2-2. Jeg ser heller ikke denne gå ind. Men jeg kan høre, hvordan hele stadion bliver stille – bortset fra nede ved vores fans, hvor jeg bare spurter hen. Det er som om, der spiller en film i mit hoved. Jeg gav den hele armen denne gang, fortæller Nordstrand med et kæmpe smil på læben.

Målet sikrede AGF et point i Parken, og det blev, ligesom det første saksespark, kåret til årets mål i Superligaen.

Men efter et år i Aarhus var det tid til at forlade AGF igen. Og den nye destination var noget bemærkelsesværdig. Morten Nordstrand gik nemlig fra at bo i det østlige Jylland til det østlige Australien!

Foto: Morten Nordstrand har både scoret saksespark i Parken og lavet mål på det danske landshold

En helt anden verden

Morten Nordstrand og hans familie besluttede at tage på et eventyr på den anden side af Jorden. Den nye arbejdsgiver hed Newcastle Jets, der er en del af den bedste række i landet.

- Newcastle var et skønt sted at være. Jeg havde en fornemmelse af, at folk havde respekt for mig. Man må kun have fem udlændinge i truppen, så når de hentede mig ind, så var der en forståelse for, at jeg skulle komme og gøre holdet bedre.

Morten Nordstrand havde succes i sit første halve år i Australien, hvor han både scorede mål og lavede assists. Og livet var godt ved ham.

- Man går jo rundt i shorts og klipklappere ni måneder om året dernede. Det er en fantastisk og afslappende tilværelse. Så uden for banen havde vi det fantastisk. Vi boede tæt på surferområder og der var bare en fed stemning dernede.

Dog fik Newcastle Jets en ny træner ind. Og han så ikke Nordstrands vej, når startopstillingen skulle findes. Og den dengang 32-årige angriber var ikke ligefrem begejstret i den periode.

- For at være helt ærlig, så mistede jeg lysten til at spille fodbold. Og sådan må det aldrig nogensinde være. Udover det, så var der jo virkelig langt til familien i Danmark. Så efter et år besluttede vi os for at tage tilbage til velkendte rammer igen.

Han fortryder ikke sin tid i Australien, da han har fået store oplevelser og minder, som han vil huske resten af sit liv. Og nu skulle han begynde et nyt sted i sin karriere.

En ny tilværelse

Denne sommer skiftede Morten Nordstrand til 1. divisionsholdet Fremad Amager. Og han lever en lidt anden tilværelse end han har gjort tidligere. Men for ham var det vigtigt, at han og familien kunne bo i København, og efter samtaler med cheftræneren John ’Faxe’ Jensen, blev aftalen lavet.

- Jeg bor på Frederiksberg og cykler til træning hver dag gennem Amager Fælled. Det er så skønt og fedt. Det er selvfølgelig en helt anden tilværelse end tidligere. Men jeg har fundet fodboldglæden frem igen, og indtil videre har jeg gjort det ganske udmærket for Fremad.

En af Nordstrands roller i Fremad Amager er blandt andet at være mentor for de yngre spillere. Han nyder at være rollemodel, og han vil gøre meget for, at dynamikken i truppen fungerer som den skal.

Foto: Eventyret i Australien vil altid være noget specielt for Nordstrand

En snak om støvler

Nu er han 34 år, og han kan se tilbage på en karriere, der har givet ham et hav af oplevelser. Både på og uden for banen. Men når man taler med Unisport, så kan man ikke undgå at tale om fodboldstøvler.

Morten Nordstrand har spillet i et hav af forskellige støvler. Og han har både været i adidas og Nike. Men hvad kendetegner en god støvle for ham?

- Den skal helt klart være komfortabel. Og så skal der være et godt touch på bolden. Men noget af det vigtigste for mig, er, at bolden skal ryge derhen, hvor jeg vil have den, når jeg skyder. Der skal ikke være forstyrrende elementer eller ting, der kan genere mig.

Støvlerne har både heddet F50 og Superfly gennem karrieren. Afslutningsvis har Morten Nordstrand dog nogle specifikke støvler, som han gerne vil påpege, når han taler om de bedste støvler, han har haft.

- De gamle Predator-støvler var fantastiske. Jeg synes dog, at adidas ødelagde dem. Og så gik de jo også pludselig helt væk fra dem. Men før i tiden var de mine favoritter. Lige nu spiller jeg faktisk i Vapor. Det er også en skøn støvle. Nike har gjort dem virkelig komfortable i forhold til de tidligere modeller, som jeg fik vabler af konstant. Jeg gider ikke bruge tid på at spille mine støvler til. Det er rigtig vigtigt for mig, når det gælder udstyr!