I denne uges udgave af Memory Lane ser vi tilbage på SS Lazio's Europacup trøje fra sæsonen 1998/1999.

I dag så findes der to store europæiske turneringer: Champions League og Europa League. Begge turneringer er vel nærmest institutioner i europæisk fodbold.

Men faktisk er det ikke mere end 13 år siden at den tredje store europæiske turnering sidst løb af staben. UEFA Pokal Vindernesturnering blev spillet for sidste gang i sæsonen 1998-1999 og som forsvarende italiensk pokalvinder deltog SS Lazio.

Rom-klubben fik en helt speciel trøje, til de europæiske kampe i 1998-1999 sæsonen. Trøjen blev brugt både ude og hjemme, når Lazio var i kamp på den europæiske scene.

Vi har set flere store klubber have Europa Cup-trøjer, men denne Lazio-trøje skilte sig alligevel en del ud. For der var nemlig en anden sponsor på maven end, når klubben spillede i Serie A. Til daglig var det den italienske supermarkedskæde Cirio, der prydede Aquiles trøjer.

Til de europæiske kampe var det den amerikanske fødevareproducent Del Monte, der fik pladsen på Lazio-spillernes mave. Del Monte blev opkøbt af Cirio i slutningen af år 2000, så de to firmaer havde formentlig indgået en gentlemen-agreement allerede i 1998 om, at Del Monte kunne få sponsorplads på Lazios europæiske trøje.

Da Lazio havde vundet Coppa Italia i 1997-1998, med en samlet 3-2 sejr over AC Milan, havde de i sæsonen 1998-1999 lov til, at spille med Coppa Italia mærket over klubbens logo. Det var derfor naturligvis også, at finde på trøjen der blev brugt i pokalvindernes turnering.

I sommeren 1998 skiftede Lazio trøjesponsor fra Umbro til Puma. Det kan derfor tænkes at Puma valgte, at lave denne specielle europæiske trøje som et kommercielt fremstød. Puma er i øvrigt stadig sponsor for Rom-klubben, men det er en stakket frist, for Lazio skifter i sommerpausen til det italienske mærke Macron.

Ikke nok med at Lazio i 1998 skiftede trøjesponsor. Det var også det år, hvor klubben som den første i Italien valgte, at blive børsnoteret. Det er Lazio stadig den dag i dag som bare en af tre italienske klubber.

Trøjen var lavet med gule og sorte vertikale striber. Den gule farve er ofte gået igen på Lazio's udebanetrøjer, men denne trøje blev som sagt kun brugt i de europæiske kampe. Lazios udebanetrøje i sæsonen 1998-1999 var sort, med en lyseblå tværgående stribe.

I pokalvindernes turnering fejrede Lazio i 1999 sin største internationale triumf. I første runde slog man schweiziske Lausanne ude, efter 1-1 hjemme endte kampen i Schweiz 2-2, og så var romerne klar til duel med Partizan fra Beograd.

Serberne bed fra sig i den første kamp i Rom, men Lazio red stormen af og kunne tage et, trods alt brug bart, 0-0 med til heksekedlen i Beograd. Her kom man bagud efter bare 18 minutter, men på to scoringer af Marcelo Salas, og en enkelt af Dejan Stankovic fik Lazio vendt kampen på hovedet, og gik videre til kvartfinalen.

Her ventede græske Panionios, men denne duel var overstået, næsten inden den var begyndt. Lazio spillede grækerne bagluns ud af Nea Smyrni Stadion i Athen. Da dommeren fløjtede den første kamp af stod der 0-4 på lystavlen, så returopgøret i Athen var en ren formalitet. Lazio gjorde arbedjet flot færdigt med en 3-0 sejr.

Semifinalen bød på en duel med Lokomotiv fra Moskva. I den russiske forårskulde sikrede Lazio sig med 1-1 et fornuftigt udgangspunkt forud for returopgøret på det olympiske stadion i Rom. Returopgøret blev en opvisning i taktisk fodbold, og en meget chancefattig, og gabende kedelig fodboldkamp endte uden scoringer.

Dermed var Lazio klar til klubbens første internationale finale, da Real Mallorca d. 19 maj 1999 bød op til dans på Villa Park i Birmingham.

Her skulle Lazio ikke bruge mere end syv minutter førend gode gamle Christian Vieri headede bolden elegant i mål. 1-0 og den lyseblå del af Rom var i ekstase. Dog var holdet fra den spanske ferieø langt fra færdige. I det 11. minut bragte den spanske landsholdsangriber balance i regnskabet, da han fra nært hold passerede Luca Marchegiani i Lazio-målet.

Med 10 minutter igen var de fleste begyndt, at indstille sig på forlænget spilletid. Sådan gik det imidlertid ikke, fordi Lazio havde en spiller der hed Pavel Nedved. Lazio fik afsluttet et angreb, bolden hoppede ud af feltet Nedved drejede om sig selv og knaldede kuglen i nettet. Mallorca formåede ikke, at ændre på resultatet så Lazio's triumf var en realitet. Lazio spillede naturligvis finalen i denne specielle europacup trøje.

Kan du huske finalen mod Mallorca? Kan du huske trøjen? Hvad synes du om specielle Europa-trøjer?